Nečasovi dala před sobotním kongresem podporu i pražská ODS

22.10.2011 7:19

Pražští občanští demokraté podpořili před sobotním kongresem jednomyslně stranického předsedu a premiéra Petra Nečase a jeho vládu. Na dnešním večerním zasedání regionálního sněmu získal předseda kabinetu podporu drtivé většiny delegátů, hlasovat budou v sobotu i pro prodloužení Nečasova mandátu v čele strany.

Nečasovi dala před sobotním kongresem podporu i pražská ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Regionální sněm doporučuje našim delegátům na kongresu prodloužit funkční období orgánů zvolených loňským kongresem do 31. prosince roku 2012," přečetl usnesení sněmu novinářům předseda pražských občanských demokratů Boris Šťastný.

Tluchoř? Pátá kolona TOP09

Podle poslance Šťastného nemají úvahy o případném neprodloužení Nečasova mandátu smysl, což prý vědí i jejich autoři. "Spíše to dělají, aby nějakým způsobem oslabili pozici Petra Nečase nebo vyvolali vnitrostranické pnutí, tím tady hovořím o páté koloně TOP 09 v občanských demokratech, tedy o skupině kolem (bývalého předsedy poslaneckého klubu ODS Petra) Tluchoře," uvedl Šťastný. Za nedávnými vnitrostranickými spory uvnitř ODS ve Středočeském kraji vidí "osu Tluchoř, (Mirek) Topolánek a (Miroslav) Kalousek (TOP 09)", kteří spolupracovali v bývalé vládě Mirka Topolánka (ODS).

Premiér se dnešního jednání pražské ODS v Obecním domě osobně zúčastnil. Odešel zhruba po hodině. Ve čtvrtek se setkal s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS). Deklaroval, že Svoboda má před sněmem jeho plnou podporu. Svoboda má prý premiérovu podporu i ve svých krocích týkajících se přípravy pražského rozpočtu a problematiky financování investic pražského dopravního podniku. Primátorovy kroky kritizuje část jeho pražských stranických kolegů.

"Podporujeme pražského primátora a zastupitele zvolené za ODS při prosazování takových opatření při sesazování o rozpočtu, která nepovedou k dalšímu zadlužování města," citoval Šťastný usnesení mířící k městskému rozpočtu.

Vyřeší i nábor černých duší?

Nečas byl zvolen do čela ODS loni v červnu na dva roky, změna stanov na sobotním kongresu má umožnit prodloužení jeho mandátu. Nyní má drtivou podporu krajů. Posun při volbě Nečasova týmu vyplynul z předčasného odchodu Mirka Topolánka z čela strany. Sněm by mohl stanovy strany upravit ještě v některých bodech týkajících se opatření proti účelovým náborům členů. Se širšími změnami ve stanovách, které měly například zúžit výkonnou radu a omezit vliv regionů v ní, ale Nečas narazil a kongres se jimi zabývat nebude. Podle pražských občanských demokratů je třeba o takových změnách debatovat nejméně rok.

Pražští občanští demokraté dnes plánovali také zvolit nové složení regionální rady, rozhodli se ale nakonec prodloužit působnost dosavadních členů.

Průběh, stejně jako projevy účastníků budou ParlamentníListy.cz kontinuálně sledovat.

KE KONGRESU:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…