Nechceme agenta provokatéra podle vzorce VV, přiznal Drábek

08.06.2010 16:48

Agent provokatér? To je pro nás opravdový problém, řekl v pořadu Studio Česko vyjednavač za stranu TOP 09 Jaromír Drábek.

Nechceme agenta provokatéra podle vzorce VV,  přiznal Drábek

Nové spory vyvstaly okolo agenta provokatéra. Podle sociální demokracie strana Věci veřejné z tohoto jednoho bodu svého volebního programu couvá. „Véčka" to ale popřely.  Že by tak tomu ovšem opravdu mohlo být, potvrdil pro Český rozhlas místopředseda TOP 09 a také koaliční vyjednavač Jaromír Drábek.

„Pro nás agent provokatér tak, jak jej navrhují Věci veřejné, je problémem. Agent, policejní agent už je totiž zapracovaný v právním řádu. On ten termín agent provokatér není vůbec šťastný a tak se mu TOP 09 silně vyhýbá. Jasně jsme řekli, že nepůjdeme nad rámec toho, co umožňují  české zákony, aby pod rouškou vyhledávání trestných činů státní zaměstnanec provokoval k trestné činnosti," přiznal nyní na plno barvu Drábek.

Musíme si napřed vysvětlit pojmy

Podle něj by ale bylo vhodné diskutovat o tom, jestli nemá mít tento agent v barvách VV jinak vymezené pravomoci, „Když si však vysvětlíme pojmy, tak věřím, že ten konsensus se bude hledat lépe," dodal.

Agenta provokatéra a tím potažmo i Věci veřejné v úterý dopoledne cupoval místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj od tohoto předvolebního slibu VV chtějí týden po volbách vycouvat. „Tato strana kromě agenta provokatéra slibovala i slučování ministerstev a teď předseda Radek John říká, že to je na několik let," řekl před novináři Sobotka.  

John agenta hájí, všechny strany prý s ním souhlasí

Jenže předseda Věcí veřejných Radek John to vzápětí pro ParlamentníListy.cz popřel.

„Není pravda, že jsme to opustili. Naopak chceme zavést institut předstírané nabídky úplatku. Podobná věc už dnes funguje proti dealerům drog a překupníkům kradených věcí. Tento požadavek je z pohledu našich partnerů naprosto průchozí," přiblížil redakci probíhající koaliční jednání John.

Jenže, kdo v tomto případě hovoří pravdu a kdo ne, lze stěží zjistit. Jednání mezi koaličními partnery se totiž vedou za zavřenými dveřmi. John tím také vysvětluje, že Sobotka si musí informace cucat z prstu, protože od "vyjednavačů" je rozhodně nemá. A novináři ve svých článcích podle něj lžou.

„Určitě to nikdo odtud (z vyjednavacího týmu) nepouští, to vím. Spíš to vypadá, že si novináři ty informace vymýšlejí," komentoval John.

Zítra si dáme jen inventuru, nic podepisovat nebudem

Také se spekuluje o tom, že ve středu podepíše trojice vyjednavačů z ODS, TOP 09 a VV společné prohlášení o vládní koalici. Jenže i to Drábek teď shazuje ze stolu. Podle něj nejsou rozhodně strany v jednáních tak daleko, aby se tomu tak stalo.

„Zítra by měla trojkoalice představit výsledek jednání, to ano. Ale to zítřejší jednání bude spíše inventurní. Půjde o to zjistit, jestli jsou v pracovních skupinách nějaké rozpory. Ke konkrétním závěrům se ve středu ještě nedopracujeme, to opravdu ne. Programové prohlášení vlády také nebude," komentoval Drábek, jenž je v pracovní skupině, která má na starosti problémy hospodářství.

Vyjednavač TOP 09 ještě doplnil, že pokud zítra nedojde k nějakému výsledku, tak to ani trojkoaliční strany nebudou chtít příliš komentovat. „Pokud se vše příliš medializuje, tak se pak stěží hledá dohoda," uzavřel Drábek.

Čtěte také:

Věci veřejné couvají ze svých slibů, kritizuje Sobotka Johnovu stranu

Sobotka nic neví. Tím jsem si jist, odmítá kritiku John

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…