Nechci sečíst! Sčítání vrcholí, Klausův muž odmítá vyplnit

26.03.2011 13:47

Rozhodná chvíle pro sčítáni lidu je tady. Výsledky z dnešního dne, kdy by měl každý Čech vyplnit sčítací formulář, jsou pro Český statistický úřad důležité. Na rozdíl od úředních míst, však tisíce občanů tento názor nesdílí a sčítání se zúčastnit nechtějí. A to dokonce i přesto, že riskují pokutu až deset tisíc korun. Je mezi nimi i nekdejší šéf klausovského think-tanku CEP Petr Mach.

Nechci sečíst! Sčítání vrcholí, Klausův muž odmítá vyplnit

Sčítání lidu má své klady i zápory. Bez ohledu na to, co je pro každého člověka v Česku důležitější, měl by právě dnes dotazník Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplnit a odeslat.

Vlna nevole, která se však proti celé akci zvedla, způsobila, že v  konečném efektu bude statistikům zřejmě pár tisícovek údajů chybět.

"Založili jsme před třemi týdny webové stránky www.nechcisecist.cz. K dnešnímu dni je na nich zaregistrováno přes deset tisíc lidí. Vím, že je navíc ještě celá další řada podobných iniciativ na sociálních sítích. Samozřejmě, nikoho nenabádáme k tomu, aby dotazník nevyplňoval a vystavil se riziku sankce - každý si musí být vědomý toho, že skutečně pokutu může dostat a s tím, do protestu jít. Já sám například žádný dotazník nepřevzal a nebudu ho proto ani vyplňovat a odevzdávat. Podobně jsem se zachoval i při minulém sčítání v roce 2001. Žádnou sankcí jsem tehdy potrestán nebyl," svěřil se ParlamentnímListům.cz Petr Mach, předseda Strany práv svobodných občanů a iniciátor akce "Nechci sečíst!".

Podotkl, že nárůst příznivců webových stránek, kteří odmítají hromadné sčítání, je kontinuální, roste postupně řádově o stovky lidí denně - a to i v sobotu, která je pro sčítání rozhodující.

K tématu:
Do mého záchodu státu nic není, brojí proti sčítání Matějka
Zapojte se do sčítání lidu, láká herečka i řemeslník

Na místě je třeba připomenout, že Petr Mach je český ekonom a politik, blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Od založení v roce 1999 působil jako vedoucí Centra pro ekonomiku a politiku, v roce 2003 se stal jeho výkonným ředitelem. Po založení strany Strany svobodných občanů se funkce vzdal a byl nahrazen poradcem prezidenta Václava Klause Janem Skopečkem.

Od roku 2003 do 2007 byl poradcem prezidenta republiky Václava Klause. Angažoval se v kampaních proti Lisabonské smlouvě a mýtech o globálním oteplování.

V roce 2008 oznámil přípravu založení nové pravicové a eurorealistické politické strany, v lednu 2009 oznámil, že ponese jméno Strana svobodných občanů. Mach byl na ustavujícím sněmu 14. února 2009 zvolen předsedou strany, když na post kandidoval jako jediný.

Stížnost i k Ústavnímu soudu

Na právě finišující sčítání lidu, domů a bytů minulý týden ve čtvrtek podala ústavní stížnost advokátní kancelář Kláry Samkové. Vyřizuje tím tak stížnost soukromé osoby, jisté studentky Kláry Burešové z Kunovic.

Ta se domnívá, že tím, že je povinná pravdivě a úplně, vyjma dvou dobrovolných položek, vyplnit sčítací formuláře pro účely sčítání, je zasaženo do několika jejích základních práv. Klára Burešová má na mysli právo na soukromí, právo na rodinný a soukromý život, právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů a právo vlastnit majetek.

Navíc tato stěžovatelka dodává, že zákon o sčítání lidu v roce 2011 je zákonem, který narušuje princip dělby moci, a proto je zákonem neústavním, navíc také zcela nesmyslným a drahým krokem. Upozorňuje rovněž na fakt, že již při minulém sčítání v roce 2001 se našlo několik vyplněných formulářů u popelnic. Stěžovatelka se proto obává, že se tak může stát
i nyní. Vadí jí i pracovníci České pošty, kteří podle ní nejsou dostatečně kvalifikovaní pracovníci, aby mohli s tak citlivými informacemi pracovat. Jedinou zárukou jejich spolehlivosti je jejich bezúhonnost.

Klára Burešová proto požaduje, aby byla celá akce zastavena. Český statistický úřad však situaci okomentoval tak, že nepředpokládá to, že by Ústavní soud ženě vyhověl.

Čtěte také:
Nechci být sečten! píší lidé státu. Ekonomové kývají 

Den D začal - sečtěme se

Právě dnešní den je přitom z pohledu statistiků v celé akci tím nejdůležitějším. K datu 26. března by se sčítací formuláře měly vyplnit a nejpozději do 14. dubna také odevzdat. Lze je odeslat přes internet (v případě, že má dotyčná osoba přidělený registrační kód od sčítacích komisařů), také poštou v obálce nebo osobně předávat sčítacímu komisaři.

Právě internet bude zřejmě letošním novým fenoménem sčítání. Do 13. hodiny odpolední v sobotu vyplnilo už téměř 150 tisíc lidí tímto způsobem na internetu formulář k elektronickému sčítání lidu.(www.scitani.cz). To o půlnoci poprvé v historii spustil ČSÚ.

Formulář si zatím stahují průměrně tři lidé za sekundu. Celkem se očekává, že elektronicky vyplní formuláře asi tři miliony obyvatel země. "Po prvních deseti hodinách vyplnilo formulář 64 479 lidí. Pak došlo k rapidnímu nárůstu a do poledne číslo vzrostlo na více než 148 tisíc," uvedl pro ČTK mluvčí projektu Ondřej Kubala.

Statistici však nabádají lidi, aby k počítačům nesedali hned. Čas je totiž až do 14. dubna. Celkem chce podle statistik České pošty odpovídat on-line asi 30 procent obyvatel, toto číslo se ale může ještě zvýšit. Dalších 58 procent lidí odešle formuláře v obálce, kterou si vzali od sčítacího komisaře. Dvanáct procent lidí si domluvilo opětovnou schůzku se sčítacím komisařem a bude mu chtít vrátit formuláře osobně.

Formuláře se ještě nedostaly ke statisícům lidí. Z různých důvodů

Česká pošta přitom včera oznámila, že má před rozhodujícím okamžikem sčítání lidu, domů a bytů rozneseny téměř všechny sčítací formuláře. Povinnost roznést formuláře má prý splněnou na 99,83 procent.

Přesto přiznává ale, že místy bude roznáška pokračovat nejméně do začátku dubna. U statisíců lidí ji musela ukončit s tím, že jim formuláře nemůže doručit nebo sčítání odmítli.
Do čtvrtka Česká pošta stačila roznést přesto více než 14 milionů sčítacích formulářů z 16 milionů. Do těchto čísel jsou však započítáni i statisíce lidí, kterým právě formulář být doručen nemohl, protože je komisař dvakrát po sobě nezastihl. Anebo ti, kteří sčítání odmítli.

Pokud by se rozmysleli, mohou si pro formuláře zajít na poštu, statistický nebo obecní úřad.V některých místech, kde se problémy s roznáškou nakumulovaly, pošta poskytne komisaře až do 5. dubna, aby formuláře do rodin zanesli.

Čtěte také:
Sčítání lidu na Vysočině, to bude oříšek. A pozor - je to povinné
Vyplňujte formuláře na sčítání lidu. Čas máte do 14. dubna

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…