Nejčastější nemoci a úrazy na letní dovolené: Co všechno kryje cestovní pojištění?

16.05.2016 0:00

Sezóna letních dovolených odstartovala a mnozí z nás už plánují, kam se letos vydají za odpočinkem.

Nejčastější nemoci a úrazy na letní dovolené: Co všechno kryje cestovní pojištění?
Foto: dodavatel TZ
Popisek: cestování

Vytoužená dovolená však nebývá pouze zdrojem zajímavých a vzrušujících zážitků, jak bychom si přáli. Každým rokem během zahraniční rekreace onemocní, utrpí úraz či zemřou řádově stovky Čechů, přičemž příčiny přirozených i nepřirozených úmrtí jsou různé. Co všechno zahrnuje cestovní pojištění v základní podobě?

Podle Kateřiny Petříčkové, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), se v případě nemocí nejčastěji jedná o trávicí a žaludeční potíže, průjmy a nemoci dýchacích cest, u starších lidí pak převládají zástavy srdce. Příčinou zažívacích potíží bývá neomyté ovoce a zelenina, pouličně prodávaná zmrzlina, voda nebo stánky s rychlým občerstvením s nedostatečnými hygienickými podmínkami pro přípravu pokrmů. Jsou typické především pro země severní Afriky, kde jsou přezdívány „faraonova kletba“. Vážné úrazy s trvalými nebo dokonce smrtelnými následky způsobují dopravní nehody či provozování sportovních aktivit včetně plavání. Podle údajů ze statistik AČCKA a jednotlivých pojišťoven ročně zemře v zahraničí zhruba 400 Čechů.

Cestovní pojištění je nutnost

I když výše uvedeným situacím nejde zcela předejít, můžete se na ně alespoň připravit s cestovním pojištěním, a tak minimalizovat peněžní výlohy na zdravotní péči, léky, hospitalizaci nebo případný převoz do vlasti. Na co se cestovní pojištění v základní podobě vztahuje a proti jakým rizikům je třeba se dodatečně připojistit? „Z pojištění se poskytuje úhrada nezbytných nákladů na ošetření, kterému se byl pojištěný nucen podrobit v důsledku úrazu či nemoci. Tyto nezbytné náklady, nazývané též léčebné výlohy, standardně zahrnují lékařské ošetření, pobyt v nemocnici, léky předepsané lékařem, přepravu do nejbližšího zdravotnického zařízení a náklady na repatriaci pojištěného, příp. jeho tělesných ostatků,“ vysvětluje Ing. Tomáš Voharčík, jednatel internetového srovnávacího portálu Top-Pojištění.cz, největšího prodejce cestovního pojištění online na tuzemském trhu. Průměrná doba sjednání cestovního pojištění prostřednictvím portálu je do dvou minut, přičemž sleva online může činit až 50 %. Porovnání nejlevnějšího a nejvýhodnějšího cestovního pojištění včetně kalkulace ceny provedete snadno a rychle po zadání několika vstupních parametrů.

„Nesmírnou výhodou v podobných situacích je i nonstop dostupná asistenční služba v českém jazyce, která vám poradí s dalším postupem v situaci, kdy si často vlivem stresu nevíme rady a nejsme schopni racionálně uvažovat,“ doplňuje Voharčík k tomu, co je součástí základního balíčku cestovního produktu. Základní balíček tedy zahrnuje pokrytí léčebných výloh a konzultaci asistenční služby. Doplňkové typy pojištění mimo základní rozsah zahrnují například úrazové připojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti.

Jak postupovat při onemocnění či úrazu v cizině?

Ze všeho nejdříve vyhledejte nejbližšího lékaře. Pokud jste ubytováni v hotelu, obraťte se na hotelového lékaře, pokud máte zajištěno vlastní ubytování, vyhledejte pohotovost, která se nachází v dostupné vzdálenosti v každém turistickém středisku. Lékaři se prokažte pojistkou či informační kartičkou, která slouží jako důkaz o uzavřeném pojištění. Je třeba počítat s tím, že zejména soukromí lékaři mohou požadovat za poskytnuté ošetření peníze v hotovosti. V takovém případě si nechte na zaplacenou částku vystavit účet. Totéž platí při nákupu léků v lékárnách. Bude-li nutná hospitalizace, pak se nemusíte o nic starat, neboť vše potřebné si nemocnice vykomunikuje přímo s asistenční službou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…