Nejen plíce, ale také dětské uši trpí, když kouříte

24.10.2016 0:00

Kuřák svým zlozvykem ohrožuje nejen své zdraví, ale také všechny v bezprostřední blízkosti.

Nejen plíce, ale také dětské uši trpí, když kouříte
Foto: dodavatel TZ - Kočová
Popisek: cigareta

Nejzranitelnější jsou v tomto směru děti, které jsou většinou vystaveny kouři nedobrovolně. Jaké bývají nejčastější následky?
 

Tisíce chemikálií s jedním nádechem
Pasivním kouřením označujeme vdechování směsi dýmu vzniklého jednak hořením cigarety a navíc kouře vydechovaného kuřákem. Cigaretový dým je složen z více než 7 000 různých chemických látek. Z nich nejméně 250 je známo svými zdraví škodlivými účinky. S vdechováním kouře je spjato zejména riziko rozvoje rakoviny, srdečních nemocí a dechových obtíží. Ve zvýšené míře jsou pasivním kouřením ohroženy těhotné ženy a děti. U dětí může dým vyvolávat astma, infekce středního ucha a snižovat kapacitu plic. Potomci žen, které během těhotenství tabák konzumovaly nebo byly kouři vystaveny, častěji umírají v důsledku syndromu náhlého úmrtí kojenců.

Mě bolí ouško!
Země po celém světě se s větším či menším úspěchem snaží přesvědčit své občany, aby se vzdali tabákových výrobků. Přináší tato snaha odpovídající výsledky? Ve Spojených státech amerických vzrostl podíl nekuřáckých domácností ze 45 % v roce 1993 na 86 % v roce 2006. Ve stejné době se snížil počet dětí hospitalizovaných se zánětem středního ucha o desetinu. Vědci z Harvardské školy veřejného zdravotnictví ve své studii uvádějí, že množství případů dětských zánětů středního ucha poklesl právě díky důslednější propagaci života bez tabáku. Dalším pozitivním dopadem je i finanční úspora – infekce středouší stojí americkou státní pokladnu asi 3 miliardy dolarů ročně. Každé zdravé dítě tak znamená nižší náklady na zdravotní péči. Jak jsme na tom my? V ČR dle průzkumu kouří asi 30 % dospělých, z nich ale jen 6 % v přítomnosti dětí.
 

Obrana? Čistý vzduch
Kuřák může ochránit své potomky před účinky pasivního kouření nejlépe tak, že s tabákem skoncuje. Děti pak už nebudou vystaveny škodlivému dýmu doma, v autě nebo kterémkoli prostředí, které s kouřícím rodičem sdílí. Stejně tak by měl být váš dům či vůz prohlášen za nekuřáckou zónu pro všechny lidi bez rozdílu.

  •     Upozorněte návštěvníky na zákaz konzumace tabákových výrobků u vás doma.
  •     Ujistěte se, že osoby starající se o vaše děti (paní na hlídání apod.) nekouří.
  •     S rodinou choďte pouze do nekuřáckých restaurací.
  •     Naučte své potomky nezdržovat se na místech, kde vládne tabákový dým.

Zdroj: odvykani-koureni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…