Největší zloději a lháři ve sněmovně. Rozčílený Andrej Babiš začal jmenovat

11.01.2017 15:11

Novináři se ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) těsně po schválení zákona o střetu zájmů, který mimo jiné omezuje jeho podnikání, otázali, co tomu říká. „Po dnešní rozpravě musím říci, že tam sedí několik lhářů,“ zareagoval mimo jiné Babiš a k tomu navíc velmi tvrdě prohlásil, že zákon vytvořili předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Je to prý jejich dohoda. Od Sobotky to vidí jako podraz.

Největší zloději a lháři ve sněmovně. Rozčílený Andrej Babiš začal jmenovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Sněmovna potvrdila takzvaný lex Babiš, podle kterého by firmy ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše přišly o možnost ucházet se o nenárokové dotace, o veřejné zakázky a o investiční pobídky. Dolní komora dnes po poměrně vypjaté diskusi přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Celé rokování Sněmovny ale významně nadzvedlo ze židle samotného Babiše, který počítá s tím, že poslanci ANO podají proti zákonu ústavní stížnost.

„Já jsem se projednávání zákona Lex Babiš nezúčastnil, protože jsem nechtěl vyvolávat vášně, nechtěl jsem číst celý seznam poslanců, který majetky převedli na své rodiny. Musím v prvé řadě zásadně odmítnout všechny ty lži. Pokud jsem v jednom rozhovoru říkal, že v Poslanecké sněmovně sedí pět až šest zlodějů – za tím si stojím – tak po dnešní rozpravě musím říci, že tam sedí i několik lhářů. Na prvním místě jsou to poslanci Kalousek, Kučera a Birke,“ začal Babiš před novináři a před kamerou České televize tepat do všech těsně poté, co poslanci lex Babiš odhlasovali.

„Zásadně odmítám a je to lež, že bych někdy někomu odpustil nějaké daně. Je to nepravda, je to sprostá lež,“ udeřil dále v rámci svého malého brifinku.

Babiš označil za lživá tvrzení i to, co při debatě v Poslanecké sněmovně zaznělo – že z ministerského křesla pomáhá svým firmám. „Zásadně odmítám, že bych si přihrál nějaké dotace. Já o dotacích nerozhoduju,“ prohlásil. Odmítl také, že by z funkce ministra financí poskytoval svým společnostem daňové úlevy. Podle něj je na Ministerstvu financí jediný dotační program, a to Dotace pro regionální školství.

„Není pravda, že já mám vliv na nějaké peníze pro moje firmy. Pokud někdo mluví o tom, že Čepro nakupuje biopaliva moji firmy... ano nakupuje, ale je to na základě veřejného výběrového řízení. A v dozorčí radě sedí zástupci celé koalice. Veškeré obraty, které jsou minimální, moji firmy se státem – asi dvě procenta – seděj na základě ceny. A nechť mi někdo řekne, od vstupu do politiky, od října dva třináct, že jsem něco ovlivnil, že jsem si něco přihrál. Já to zásadně odmítám a jsou to nepravdy a lži. Nechť mi to někdo ukáže!“ vyzýval dále Babiš.

„Který zákon já jsem předložil prostřednictvím mých firem? Není to pravda!“ uvedl také s tím, že už máme jeden zákon o střetu zájmů a on sám se podle něj řídí, tedy nikdy nehlasuje tehdy, když se to týká jeho firem.

„Pojďme si říci něco o této frašce, která má za jediný cíl dostat mne z politiky, jaký je výsledek a koho se to tedy týká. No proč je to zákon jenom proti mne? No, protože pokud my v říjnu ve sněmovních volbách skončíme v opozici a já budu řadovým poslancem, no tak si můžu tu firmu znovu převzít. Takže já budu poslanec a nic se nezmění. Tak proto je to protiústavní zákon a šité jenom na ministra. Takže to je absurdní,“ pokračoval Babiš. Prý poslanci hnutí ANO jsou vždy ve Sněmovně přehlasováni, a to proto, že tam existuje lobby – hazardní, pojišťoven, apod.

Je to společné dílo Kalouska a Sobotky!

„Co jsem si kde přihrál? Jsou to sprosté lži, nerozhoduju o dotacích a je skandální, že lidi do Poslanecké sněmovny volí takovéhle lháře!“ shrnul Babiš s tím, že se do 14 dní musí zbavit své firmy, již budoval roky a která přitom zaměstnává 35 tisíc lidí a má nekonsolidovaný obrat asi 200 miliard, platí velké daně a odvody a dělá obchody s tisíci malých firem a živnostníků. „Jaké mám možnosti? No, můžu rezignovat, a proto to dělají!“ připomenul. „Takovou radost jim neudělám!“

„Koho je lex Babiš dílo? No těch, co sedí ve Sněmovně dvacet let! No, kdo to je? No pan Kalousek a pan Sobotka. To je jejich dílo,“ poznamenal s rozčilením dále Babiš. Když se svých firem nevzdá, tak ony prý přijdou o dotace, ovšem celá EU je přitom postavená na dotacích. „Tak je zrušme, ale všem zemědělcům!“ poznamenal k tomu.

Ministr financí také tvrdě kritizoval postoj premiéra Bohuslava Sobotky k zákonu. Podle Babiše je nepochopitelné, že více než tři roky koaličním partnerům jeho vlastnictví Agrofertu nevadilo, ovšem devět měsíců před volbami na něj kvůli tomu útočí. „Jak je možné, že když politik nemá vlastnit firmy a média, ale přitom v říjnu se mnou vyjednával o koalici...? Tři roky a tři měsíce to problém nebyl. A teď ano? Kdyby pan premiér chtěl, tak to teď zvrátí, ale je to dohoda pana Kalouska a pana premiéra Sobotku. On to mohl zvrátit,“ udeřil na předsedu vlády.

„Považuju za velmi nekorektní, že když den po vyhlášení výsledků voleb v roce 2013 přišli za mnou haškovci a přesvědčovali mne, abych s nimi vyjednával o premiérském postu pro pana Haška, tak já jsem neváhal ani sekundu a řekl jsem ne, předseda je přece pan premiér, tedy Sobotka. Jenže to je pravděpodobně jeho přístup. Tak, jak podrazil v roce 2003 u prezidentské volby nynějšího prezidenta Zemana u volby Poslanecké sněmovny – tehdy ještě rozhodovala – tak podrazil mne teď!“ zmínil dále Babiš s tím, že je neuvěřitelné, když koaliční partner, s nímž ANO dojednávalo vládu, změní takto rychle rétoriku.

Podle Babiše se měl zákon týkat původně příští vlády, s čímž by neměl problém. Teď se ale propojil Kalousek se Sobotkou a Babiš se náhle musí během 14 dní zbavit své firmy.

„Je to z dílny loutek Kalousek a Sobotka a ty loutky jsou Plíšek a Chvojka. Oni to připravili a celý zákon změnili na to, že je to teď lex Babiš. Není pravda, že je to podobné i v jiných státech EU,“ dodal Andrej Babiš. Připomněl ještě, že do Bruselu létá třídou ekonomy a kdyby ho nechtěli zavraždit, tak by měl i dnes soukromou ochranku.

Posléze odpovídal na dotazy novinářů. Při tom neopomněl zdůraznit, že premiér „léta žije ve světě politiky, a tedy i ve světě lží a podrazů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…