Nejvyšší odboráři v zemi se staví za Zemana. A děsí se Kalouskova knížete

14.01.2013 18:32

Proč by měl být Miloš Zeman příštím českým prezidentem? A z jakého důvodu Karel Schwarzenberg ne? Na to mají odpověď odboroví předáci. Od Zemana totiž očekávají, že naváže na svou premiérskou tradici a nastolí sociální dialog. Naopak Karel Schwarzenberg podle nich může být hrozbou, neboť by mohl zrušit Benešovy dekrety. A to by byla katastrofa.

Nejvyšší odboráři v zemi se staví za Zemana. A děsí se Kalouskova knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

Zdá se, že odboroví předáci mají jasno v tom, kdo by byl tím nejlepším českým prezidentem. Podle nich je to jednoznačně Miloš Zeman. A to už proto, že má lepší sociální cítění, než jeho protikandidát v druhém kole prezidentských voleb, tedy Karel Schwarzenberg.

„Na Hradě chceme mít Zemana, neboť jedině on může zemi vyvést z ekonomické krize,“ řekli nezávisle na sobě ParlamentnímListům.cz čtyři odboroví předáci. Jeden z nich pak dal pomyslnou facku dokonce premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Zeman by totiž podle něj byl určitě lepším premiérem, než Nečas. Druhý odborář pak přímo varoval před Karlem Schwarzenbergem.

„Jako prezident by Karel Schwarzenberg nejspíše nepřispěl k nějaké výraznější kultivaci politiky. Větší problém se skrývá ale v tom, že by za jeho ´prezidentování´ mohlo dojít ke zrušení Benešových dekretů, což si nikdo neuvědomuje,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Ani se prý ale nediví tomu, že hlavně Praha a také další velká města v prvním kole hojně volila právě Schwarzenberga. Lidé jsou totiž přesvědčeni o tom, že v jeho osobě vstoupí na Pražský hrad i jakási sranda, pobavení. A proto jej volili.

Mladí nevidí ekonomické problémy...

„Je tady navíc v jeho osobě ještě jiný fenomén a to ten, že se k němu přiklonili mladí, kteří nechtějí vidět sociální a ani ekonomické  problémy, které nyní v Česku jsou. Většina z nich je pak navíc přesvědčena o tom, že nebude potřebovat žádný důchod od státu, neboť soudí, že si vždy najdou nějaké dobré manažerské místo. Proto si myslím, že volili Karla Schwarzenberga. Ale ono se to vše ukáže v pravém světle, až TOP 09 navrhne, že se bude platit i vzdělání. Ale to už bude pro ně pozdě,“ vysvětlil také Dufek.

Otevřené doporučení Asociace samostatných odborů svým členům ale podle jeho slov dávat nebude. Příklon k jednomu jménu se ovšem dá vyčíst už z toho, co Dufek říká veřejně. „Já jednoznačně budu volit Miloše Zemana, neboť je to člověk, který má levicové myšlení a myslím si, že to vždy myslel s touto republikou dobře,“ dodal Dufek.

Podobně jako on pak hovoří i šéf odborového svazu KOVO Josef Středula. „Já osobně před druhým kolem voleb budu podporovat Miloše Zemana. Je mi daleko bližší než pan kníže a to zvláště s ohledem na Schwarzenbergovu angažovanost v současné vládě a také proto, že jeho nejbližší spolupracovník je ministr financí,“ zdůraznil Středula.

Oni si myslí, že s Karlem bude hodně legrace

„Já jsem ale mezi mnoha důvody, proč lidé zvláště tady v Praze volili Karla Schwarzenberga, slyšel i to, že s ním bude hodně legrace a bude to odvaz. Ale nevím, zda toto jsou právě ty nejracionálnější pohnutky. Pro mne je hlava státu důležitá funkce, každopádně je ale rozdíl v těchto dvou osobách už v tom, jak vnímají ekonomiku, ekonomickou realitu, jaké mají náměty pro řešení ekonomické situace v Česku. Miloš Zeman je pro mne v tomto ohledu názorově bližší,“ dodal pak ParlamentnímListům.cz Středula.

Stanislav Antoniv za odborový svaz Stavba pak smýšlí podobně. „My jako zástupci zaměstnanců máme velice dobré zkušenosti s Milošem Zemanem už z doby, kdy byl premiér, když nastupoval po ´Klausových balíčcích´. My bychom Zemana proto nyní spíš potřebovali jako premiéra,“ zmínil trochu nevážně napřed Antoniv.

Z oněch dvou kandidátů ale on osobně určitě bude doporučovat Zemana. „Schwarzenberg je sice určitě slušný člověk, nesmíme však zapomínat na to, že je také prvním místopředsedou vlády, která výrazně omezila investice a podlomila ekonomiku. Proto jej podporovat nikdy nebudeme. Zeman naopak klade důraz hlavně na otázku rozvoje ekonomiky, což je v této době velice důležité,“ doplnil.

Zavadil: Pro mne je jedničkou Zeman

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil pak pro ParlamentníListy.cz zopakoval, že on svou volbu už médiím v minulosti sdělil. „U mne je to jasné. Já budu podporovat Miloše Zemana,“ zmínil. Zdůraznil přitom, že v případě Zemana jde o jeho osobní názor. Odbory podle něj totiž nedoporučily, koho volit, nechaly to na svobodné vůli svých členů a příznivců.

Zavadil ale vyzdvihl, že v dobách, kdy byl Zeman premiérem, vedl s odboráři dialog. To samé podle něj nastane, pokud usedne i na Pražský hrad. „Jsem rád, že chce pokračovat v těchto tradicích,“ poznamenal a jen tak mezi řečí také ocenil, že Zeman vždy držel slovo. „Když něco řekne, tak to vždy platilo a platí,“ prohlásil.

Jak ale bude případně Miloš Zeman v roli hlavy státu vystupovat, to si netroufá odhadovat. „Na to se velmi těžko odpovídá, nemám věšteckou kouli, co by to znamenalo pro tuto zemi. Nedokážu si popravdě ani u jednoho z nich představit, jak budou v této roli vystupovat. U Zemana ale dávám přednost tomu, že má vyšší sociální cítění. Já jsem proti Karlu Schwarzenbergovi ale nikdy nic neměl. Oba dva jsou tak pro mne kvalitními kandidáty. Nesmíme však zapomenout, že je to představitel TOP 09 a tato strana je nejsilnější nositel reforem, které jsou pro nás nepřijatelné,“ varoval pak Zavadil nakonec.

Kalousek jako premiér?

Když by ale přece jen Karlu Schwarzenbergovi prezidentská funkce spadla do klína, nemohl by třeba Miroslava Kalouska jako budoucího lídra TOP 09 jmenovat příštím českým premiérem?

„Kalousek coby premiér? To si snad děláte srandu! Jestli vláda bude pokračovat v této politice, když naštvala nejenom zaměstnance, odboráře, ale také podnikatelskou sféru, tak snad ta topka nemůže nakonec být ani vítězem voleb, i když možné je vše,“ reagoval na hypotézu odborářský boss Antoniv.

Bohumír Dufek pak reagoval podobně, tedy s údivem. „Kalousek premiér?“ otázal se s potlačovaným smíchem. „Ta myšlenka není ale zas tak ´od věci´. Napřed by ovšem musela TOP 09 vyhrát volby. Že by ale lidé chtěli natolik zparchantělou pravicovou politiku? To se mi nezdá... Ovšem stát by se to mohlo, kdyby jako v tomto volebním období nebyl pověřen sestavením vlády vítěz voleb. To by se mi ale hrubě nelíbilo,“ uzavřel Dufek.

Dodejme, že i sám Miloš Zeman se ještě před prvním kolem prezidentské volby vyjádřil kladně na adresu odborů. „Vážím si lidí, kteří mají svobodnou vůli,“ sdělil Zeman před měsícem, kdy mu předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil veřejně vyjádřil podporu. Tehdy neopomněl zdůraznit, že Zavadila k ničemu nepřemlouval. Odborového předáka přitom označil za silnou osobnost. S odbory se prý mimo jiné shodl v odporu proti vládní důchodové reformě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …