Nemakají, ale žijou si skvěle. Národ proti nezaměstnaným

02.12.2011 4:48

Nezaměstnaní dostávají tolik peněz, že je to dostatečně nemotivuje shánět si práci. Takový názor zastává dle výzkumu agentury STEM 63 procent populace. Výsledky odrážejí podle místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilové hlavně názory zaměstnaných, kteří se na ty, co nepracují, dívají podstatně kritičtěji. Její kolegyně ze sněmovního výboru pro sociální politiku Marta Semelová je vnímá jako důsledek trendu, aby se každý postaral sám o sebe.

Nemakají, ale žijou si skvěle. Národ proti nezaměstnaným
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Příliš pochopení pro nezaměstnané a výši toho, co pobírají, není patrné z výzkumu agentury STEM. Podle jeho výsledků si 63 procent dotázaných myslí, že stávající úroveň podpor a sociálních dávek nemotivuje nezaměstnané k tomu, aby si hledali práci. Proto nepřekvapí, že stejný podíl respondentů se vyslovil proti tomu, aby stát zvýšil podporu v nezaměstnanosti. A 70 procent dotázaných radí vládě poskytovat jen minimální dávky, aby každý byl nucen najít si zaměstnání i za cenu méně kvalifikované práce, rekvalifikace nebo i přestěhování.

„Každý má tu motivaci jinak nastavenou. Někdo se s podporou nebo sociální dávkou uspokojí, přizpůsobí se její výši. Proto jsme teď spojili přiznávání také s možností veřejně prospěšných prací," říká pro Parlamentnílisty.cz místopředsedkyně Věcí veřejných a členka sněmovního výboru pro sociální politiku Dagmar Navrátilová.

Vše k tématům nezaměstnanost a veřejná služba

Zaměstnaní se na lidi bez práce dívají kriticky

Když je konfrontována s výsledky průzkumu, neskrývá údiv. „To číslo mě překvapuje. Je jasné, že nezaměstnaný bude vždy plakat. Ale výsledky výzkumu spíše odrážejí názory těch pracujících, kteří si na sebe musí vydělat. A ti se dívají podstatně kritičtěji na ty, co nepracují," dává v tomto případě poslankyně Věcí veřejných za pravdu přísloví „Sytý hladovému nevěří".

Celý průzkum STEM ZDE

„Já vidím hlavní problém v tom, že práce pro nezaměstnané není, motivace nemotivace. Vždyť v rodině, kde jsou dva, co nemají práci, ne vlastní vinou, mají potíže s těmi podporami vůbec vyjít takže tam motivace málokdy chybí," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz členka sněmovního výboru pro sociální politiku Marta Semelová.

Lidem se vtlouká do hlavy „Postarej se sám o sebe"

Pohled veřejnosti na výši podpor pro nezaměstnané ji příliš nepřekvapuje. „Výsledek je důsledkem toho, že se lidem dlouhodobě vtlouká do hlavy ´Postarej se sám o sebe´ a pak lidem chybí solidarita a pochopení pro druhé. Nemůžu říct, že mě ta čísla překvapila, spíš mě to mrzí," přiznává poslankyně KSČM.

„To je složité i ve vazbě na výši minimální mzdy. Každopádně od příštího roku dojde ke zpřísnění podmínek pro vyplácení podpor. Největším nešvarem, který zle dopadá na zaměstnance i zaměstnavatele, je práce načerno. A její kontrola bude rovněž zvýšena," připomíná pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně výboru pro sociální politiku a poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.   

Pravicoví voliči by dávky rozhodně nezvyšovali

Výzkum agentury STEM se uskutečnil ve dnech 31. října až 7. listopadu na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let a na otázky odpovídal rozsáhlý soubor 1257 respondentů. Ze šetření z posledních let vychází údaj o 63 procentech respondentů jako nejvyšší, ale v roce 2004 i 2007 si dokonce 73 procent dotázaných myslelo, že úroveň podpor a sociálních dávek není pro nezaměstnané motivací, aby si hledali práci.

S názorem „dávky nezvyšovat, mají být nízké, současný systém nemotivuje" se ztotožnilo 62 procent voličů TOP 09, 59 procent stoupenců ODS, 38 procent voličů ČSSD a 34 procent přívrženců KSČM. Druhý nejčastěji frekventovaný názor „dávky zvýšit, nesnižovat životní úroveň nezaměstnaných, systém motivuje" měl nejvíce zastánců u voličů KSČM (25 procent), pak ČSSD (21 procent), zatímco mezi příznivci ODS (7 procent) a TOP 09 (4 procenta) jich bylo minimum.

K věci:

Češi si přejí spíš pomoc mladým rodinám než zvyšování důchodů 

Průzkum: Naše rodina je chudá, myslí si 40 procent lidí 

Češi: Náš život ujde, ale máme strach, kam politici vedou naši zemi 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…