Německé hnutí Pegida tvrdí, že atentáty potvrzují jeho postojů proti islamizaci. A není samo.

08.01.2015 9:40

Hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu, které už několik týdnů pořádá demonstrace proti údajnému posilování vlivu islámu ve velkých městech po celém Německu, považuje středeční útok na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo za potvrzení správnosti svých postojů. Za požadavky demonstrantů, kterých se v pondělí sešlo jen v Drážďanech kolem 18.000 tisíc, se postavili v reakci na pařížské atentáty také německé krajně pravicové a populistické strany. Informoval o tom zpravodajský web časopisu Der Spiegel.

Německé hnutí Pegida tvrdí, že atentáty potvrzují jeho postojů proti islamizaci. A není samo.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlící se muslimové

"Islamisté, před nimiž Pegida varuje už dvanáct týdnů, dnes ve Francii ukázali, že zkrátka nejsou schopni demokracie, ale sází na násilí a smrt! Naši politici chtějí, abychom věřili v pravý opak," uvedli organizátoři demonstrací na své stránce na sociální síti Facebook. "Musí se taková tragédie stát i v Německu?," stojí v příspěvku.

V reakci na pařížské útoky vyjádřil podporu hnutí Pegida také místopředseda populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alexander Gauland. Podle něj atentáty protiislámské hnutí ospravedlňují. "Všichni ti, kteří dosud ignorovali obavy lidí z hrozícího nebezpečí nebo se mu dokonce vysmívali, jsou tímto krvavým činem usvědčeni ze lži," uvedl. "Požadavky hnutí Pegida získávají tímto na aktuálnosti a váze," dodal Gauland.

K podpoře demonstrací hnutí Pegida se s odkazem na středeční atentát v Paříži opět přihlásila také extremistická Národně demokratická strana (NPD), podle které není divu, že lidé protestují proti údajné "plíživé islamizaci Německa".

Před zneužitím atentátů k politickým cílům už varoval německý ministr vnitra Thomas de Maizi?re. "Pařížské útoky nemají s islámem nic společného," řekl listu Süddeutsche Zeitung. Muslimové a uprchlíci podle něj nesmí být paušálně považováni za zločince a násilníky. Právě lidé, kteří do Německa přicházejí ze Sýrie a Iráku, podle něj před násilím prchají.

Účastníci demonstrací prý mohou být v ohrožení

Hnutí Pegida už vyzvalo obyvatele Drážďan i dalších měst, aby se příští pondělí opět připojili k demonstraci proti islamizaci země. Přijít mají s černou páskou na znamení solidarity s oběťmi středečního útoku v redakci satirického časopisu.

Předseda německých policejních odborů Rainer Wendt dnes varoval, že by účastníci demonstraci mohli být v ohrožení. Informace o konkrétní hrozbě prý sice nemá, ale není prý třeba mnoho fantazie, aby mohl definovat demonstrace kritizující islám jako možné cíle terorismu. "Německo mělo zatím velké štěstí a zjevně doufá, že se na něj bude moci spolehnout i v budoucnosti," dodal Wendt.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…