Německý odsun důchodců: Levněji dožívají i v Česku

27.12.2012 15:15

Tisíce německých seniorů dožívají v zahraničí, zejména v postkomunistických zemích na východě, tedy i v Česku. Pečovatelské služby v Německu jsou totiž stále dražší a jejich úroveň upadá. Informuje o tom server Novinky.cz.

Německý odsun důchodců: Levněji dožívají i v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Pečovatelské služby v Německu zdražují. A to i přesto, že jejich úroveň upadá. Systému se také nedostává pracovníků. Němečtí senioři proto už léta odcházejí do zahraničí za lepšími službami a především nižšími cenami. V hostitelských zemích jsou totiž náklady spojené s pobytem v pečovatelských domech až o dvě třetiny nižší ve srovnání s Německem.

Varování pro ostatní země

Tento proces by však podle odborníků měl být varováním pro ostatní západoevropské země před krácením veřejných rozpočtů, v jejichž důsledku se snižuje úroveň sociální péče.„Jsou to nelidské odsuny,“ popisuje trend řada nevládních organizací. „Nemůžeme prostě dopustit, aby byli odsunuti lidé, kteří utvářeli Německo do jeho dnešní podoby, kteří byli po celý svůj život jeho páteří,“ prohlásila Ulrike Mascherová, předsedkyně německé poradní organizace Sozialverband Deutschland (VdK), která žádá, aby problém řešili politici.

Počet seniorů dožívajících v zahraničí poroste

Německo je zemí, kde nejrychleji ubývá počet obyvatel na světě a tudíž narůstá počet seniorů a zvyšují se náklady za stavu, kdy důchody stagnují. Podle VdK se dá očekávat, že těch, kdo se rozhodnou dožít v zahraničí, bude přibývat.

Výzkumníci podle Novinek.cz zjistili, že v loňském roce žilo v pečovatelských domech v Česku více než 3000 Němců, na Slovensku jich bylo přes 600 a v Maďarsku dokonce více než 7 000. „Němečtí důchodci ale odcházejí dožít také do Španělska, Řecka, na Ukrajinu či do asijských zemí, jako jsou Filipíny či Thajsko,ů píše dále server.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …