Nemocnice budou kontrolovat docházku. Kvůli pojišťovnám i mladým lékařům

11.11.2011 17:14

Některé pražské nemocnice zavedou pro sledování docházky zaměstnanců v příštím roce "píchačky". Například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady spustí nový systém sledování přítomnosti na pracovišti od 1. ledna. V elektronické čtečce si lékaři, sestry i ostatní zaměstnanci označí čipovou kartou příchod a odchod. V příštím roce přejdou na nový systém také Fakultní nemocnice Motol či Všeobecná fakultní nemocnice.

Nemocnice budou kontrolovat docházku. Kvůli pojišťovnám i mladým lékařům
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

"Nemocnice se ke změně kontroly docházky rozhodují samy. Ministerstvo zdravotnictví do řešení pracovněprávních vztahů nezasahuje," řekl ke změně kontroly docházky mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Když budou léčit levněji, porostou platy

Nemocnice si začínají hlídat využití pracovní doby i v souvislosti s tím, že budou rušit nepotřebná lůžka. Budou měnit organizaci práce, nepotřebné zdravotníky propustí nebo převedou na jinou činnost.

"Elektronický systém kontroly docházky připravujeme," potvrdila mluvčí Motola Pavlína Danková. Na pracovištích jsou zatím podpisové knihy. Nyní nemocnice řeší, kde všude v areálu budou čtečky. Karta je variantou, mohlo to by ale být třeba přihlášení pod kódem na počítači při příchodu.

K tématu Heger si s pojišťovnami plácl: Nemocnice od roku 2013 zruší deset tisíc lůžek

Efektivnější provoz se nemocnicím vyplatí, zdravotní pojišťovny změní od ledna způsob plateb. Místo dosavadních rozpočtů budou platit za diagnózu DRG, tedy za každého pacienta. Platba vychází z průměrných nákladů léčby. Pokud nemocnice dokáže léčit levněji, protože má lépe zorganizovaný provoz, uspoří si peníze na růst platů.

Podle zdroje souvisí zavádění "píchaček" v nemocnicích s výsledky kontrol pracovní doby, které z podnětu občanského sdružení Mladí lékaři provedly úřady práce. Zjišťovaly, zda nemocnice dodržují pracovní dobu podle smlouvy.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …