Nemocnice chtějí snížit počet lékařů na nočních službách nebo na pohotovosti

06.11.2011 7:53

Pacient, který bude potřebovat ošetření v nočních hodinách nebo o víkendu, si nejspíš bude muset počkat. V největších českých nemocnicích totiž hodlají výrazně snížit počet lékařů, kteří budou mít služby. Lékaři by měli být spíš v pohotovosti doma na telefonu. Informaci přináší server Aktuálně.cz.

Nemocnice chtějí snížit počet lékařů na nočních službách nebo na pohotovosti
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

Ředitelé nemocnic si od toho slibují snížení mzdových nákladů, které v příštím roce porostou. Zdravotní personál má také dostat přidáno o deset procent.

Například Fakultní nemocnice Ostrava má ve službě každý den kolem 52 lidí. Na některých odděleních jsou dva až tři lékaři, na ARO až sedm.

Doktoři budou čekat na telefonu

„Podle mě by ale mělo být více lidí doma na telefonu. Minimálně o dvacet procent by měl počet lidí ve službě jít dolů," řekl serveru Aktuálně.cz ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček.

V budoucnu by tady mělo sloužit maximálně čtyřicet lidí. Podobně se chtějí zařídit také v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

„Pacient bude někdy déle čekat na ošetření nebo na pohotovosti, protože personálu bude méně. Jiná možnost není," tvrdí její ředitel Marek Zeman.

V Plzni sníží počet lékařů v dopoledních hodinách

Ve fakultní nemocnici v Plzni zatím nehodlají snížit počet doktorů na službách, ale měl by zde být menší počet lékařů v dopoledních hodinách. „Někteří by mohli přijít až večer, rezervy určitě jsou. A třeba ambulance by mohla běžet jeden den dvanáct hodin a druhý den by byla zavřená," navrhuje ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová.

„Sníží se tím počet přesčasových hodin a ty jsou placeny nejvíce," vysvětlila Kunová serveru Aktuálně.cz.

Náklady nemocnic se mají navýšit o tři sta milionů korun

Jiná cesta, než snížení počtu lékařů, není. „Z roku na rok se nám mají zvýšit náklady o tři sta milionů korun. Pro lékaře to bude stresující, ale jiná cesta není. V opačném případě si nedokážu představit, že růst nákladů zaplatíme," podotkl Němeček.

O změně se má v ostravské nemocnici rozhodnout do konce měsíce.

Se snižováním počtu lékařů ale nesouhlasí Česká lékařská komora. „Je to ruská ruleta se životy pacientů. My naprosto odmítáme, aby se sloužilo bez specialistů, kteří by jen doma čekali na telefonu," řekl Aktuálně.cz prezident lékařské komory Milan Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví vydá do konce listopadu úhradovou vyhlášku. Podle ní se rozhodne, kolik peněz ze zdravotních pojišťoven půjde do nemocnic. VZP chce kupříkladu dát zdravotnickým zařízením o dvě miliardy méně.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…