Nemocný ministr Dobeš u Moravce: Skoro ho nepustili ke slovu

08.01.2012 14:26

Kdyby ministr školství Josef Dobeš zůstal v neděli se svou chřipkou v posteli, asi by udělal lépe. Jeho účast v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce totiž nepřinesla nic jiného než obsáhlou kritiku jeho směrem od všech tří mužů ve studiu - stínového ministra školství z ČSSD Marcela Chládka, prorektora Univerzity Pardubice Karla Rýdla a moderátora.

Nemocný ministr Dobeš u Moravce: Skoro ho nepustili ke slovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Nemocný ministr svolil k účasti v pořadu přes audiovizuální projekci ze Slaného, kde o víkendu stoná. Opoziční Chládek se ale celou dobu diskuse vyjadřoval ve smyslu toho, že je "škoda, že tu ministr není". A to ačkoli Dobeš vytrvale čekal na druhé straně přenosu na prostor pro své reakce, který přišel jen několikrát za pořad. Místo ministra, který by logicky měl mít v diskusi ze své pozice největší prostor, daleko častěji hovořilo studio.

"Děkuji za tu masáž," řekl Dobeš ve svém prvním vstupu. "Doufám, že teď dostanu stejný prostor jako pánové ve studiu, abych mohl plně odpovědět." Ale moderátor mu nevyhověl, dalekosáhle místo něj například hovořil prorektor Rýdl. "Pan ministr si svými hyperaktivními nápady nabíhá sám a jeho argumentace je někdy až úsměvná," kritizoval například ministra.

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Když se něco děje, kritizuje se

"Když jsem nastoupil a řekl jsem, co budu dělat, tleskali mi, protože deset až patnáct let předtím se na školství nepohnul ani lístek. Ve chvíli, kdy to dělám, začíná kritika. Že nemám odborné okolí? V mém týmu je Rudolf Haňek z Cambridge, bývalý rektor Univerzity Karlovy pan profesor Wilhelm, pan Frolík, který tu před chvílí byl, je můj poradce," hájil se ministr.

Kritiku, že je nekompetentním ministrem, Dobeš odmítá. "Za minulý rok odešlo z mého resortu 228 úředníků, zrušil jsem šest organizací a ušetřil tak 480 milionů. To ale nikde nepíšou, zatímco pak si přečtu v MF Dnes, že Dobeš nutí školáky jíst polévku. To není pravda. Co jsme udělali, tak bylo jen to, že jsme pozměnili definici oběda. Protože soukromé firmy za stejné peníze jako ty naše známé paní kuchařky dávali jenom hlavní jídlo. Tak jsme jim řekli, že za ty peníze to musí být polévka, hlavní jídlo a nápoj. Prosím vás, Dobeš nic nezdraží, o tři koruny obědy zvedne vyšší DPH."

Ministrovy věty čas od času proložil chrapot nebo odkašlání, na první pohled to rovněž vypadalo, že má horečku. Přesto účast v pořadu neodmítl.

Židlička mi k zadku nepřirostla, nebojte

Moderátor se - kromě toho, že se podle Rýdla očividně cítil uražen, když se prorektor přeřekl a přirovnal ho k Dobešovi - ministra opakovaně dotazoval, kdyže on bude svůj resort opouštět. "To od příliš politiků neslyšíte," odpověděl Dobeš. "Ale já to řekl už několikrát velmi jasně - nezvládnu-li státní maturity, odejdu. Jestliže nevyčerpáme evropské peníze, které nám náleží, rezignuji. Nemám problém dát si kritéria, jít za nimi a pak se ctí odejít, pokud se mi nepodaří je splnit. Ta židlička mi k zadku nepřirostla."

Podle Chládka se Dobeš vyhýbá názorovému střetu. Kdyby totiž byl ve studiu, ukázal by mu poslanec ČSSD svou tabulku, kde jmenuje jeho chyby. Moderátor v tomto momentu měl dát slovo Dobešovi, který se ve vizuálních prostřizích do Slaného reagovat snažil. Štáb mu ale prostor nedal. V porovnání s předchozí částí pořadu, kde téměř neustále hovořil ministr financí Miroslav Kalousek, je ignorace jiného člena vlády v druhé části překvapující. Stejně jako velký prostor poskytnutý veřejnosti neznámému a v dílčích debatách o základních nebo středních školách nepovolanému prorektorovi Rýdlovi.

Objektivní debata o ministrovi bez ministra

Pasáže několikaminutové opakované kritiky ministra z úst poslance Chládka i prorektora Rýdla prokládaly jen další doplňující otázky moderátora Moravce. Dobeš se ve vysílání objevil teprve k jeho konci, které už navíc bylo "přetažením" vyhrazeného vysílacího času. "Takhle se tu diskutuje a kritizuje už 15 let," podotkl ministr, zřejmě smířený s tím, že víc prostoru nedostane. "Protože jsou tu populističtí opoziční politici, co nemají odvahu cokoliv dělat. A když já něco udělám, kritizují znovu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jindřich Kučera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …