Nemocný systém je nebezpečím pro každého, provolávali lékaři visegrádské čtyřky

20.11.2012 13:29

První společný protest zdravotníků zemí visegrádské čtyřky má Česko za sebou. Čeští lékaři se totiž symbolicky pět minut po dvanácté zapojili do protestu tím, že se sešli na zhruba půlhodinových shromážděních. Doktorům vadí nízké platy a plánované rušení nemocnic. Pacientů se ale protesty nijak nedotkly, uvádí Český rozhlas (ČRo).

Nemocný systém je nebezpečím pro každého, provolávali lékaři visegrádské čtyřky
Foto: archiv
Popisek: V Řecku hned na počátku roku 2012 stávkují lékaři i lékárníci

V Praze lékaře přišel podpořit předák Lékařského odborového klubu Martin Engel. Reportérce Radiožurnálu pak řekl, že očekává desítky protestujících. Lékařský odborový svaz vyzval kromě jiného nedávno ministra Leoše Hegera k odstoupení.

Největší protest proběhl podle zjištění ČRo údajně v Nemocnici Na Bulovce, ale i v dalších šedesáti nemocnicích. Na Bulovce ale byly protesty povolené s tím, že všechna oddělení musela normálně fungovat.

„Lékaři, kteří na shromáždění přicházeli, měli trička a placky se symbolem prchajícího zdravotníka s rudým srdcem a fonendoskopem,“ informuje Český rozhlas a dodává, že protest má hesla ‚Zachraňme zdravotnictví‘ a ‚Nemocný systém je nebezpečím pro každého‘.

Na Bulovce se lékařům přidávaly peníze naposledy v lednu. Na pokyn ministra dostali šest a čtvrt procenta. Ministerstvo zdravotnictví proto považuje požadavky zdravotníků za nereálné.

„V roce 2010 byl průměrný plat v nemocnicích řízených ministerstvem 58 000, v loňském 65 000 a v letošním roce dosáhne 69 000 tisíc korun, to znamená, v podstatě se naplňuje požadavek lékařů na trojnásobek průměrného platu," vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

V Jihlavě jen deset lékařů

A jak probíhaly protesty jinde? „V jihlavské nemocnici se krátce po poledni sešlo přibližně deset lékařů u místního bufetu. Akci uspořádali místo oběda schválně, prý aby mohli diskutovat i s veřejností,“ uvedl Čro.

V brněnské úrazové nemocnici ale lékaři protestují právě teď, tedy po 13. hodině. Tady si stěžují lékaři hlavně na provozní problémy. Lékaři z ostatních brněnských nemocnic ale o akci prý měli „vlažný zájem“, stejně jako další jihomoravské nemocnice.

V Maďarsku si lékaři stěžují pacientům

Na Slovensku se k visegrádskému protestu připojili lékaři a zdravotní sestry z pěti největších nemocnic. Protesty ale byly mírné, v podstatě lékaři žádali větší platy, tedy to, co už si slovenští lékaři vyjednali před rokem, kdy stovky lékařů podaly hromadné výpovědi a nemocnice de facto dovedly až na pokraj kolapsu.

Rozhlas pak informoval o tom, že v maďarské Budapešti se dnes situace obrátila, neboť lékaři si tam stěžují spíše pacientům. Jeden z lékařů ortopedie v největší budapešťské nemocnici sv. Jana pak uvedl, že spíše než o protestní akci se tam jednalo o malé shromáždění na dvoře nemocnice během polední pauzy.

„Sešlo se tu několik lékařů i s pacienty, vysvětlují jim hlavní problémy nemocnic, například i to, proč se podmínky léčení neustále výrazně zhoršují," dodal k situaci spolupracovník ČRo v Budapešti Gregor Martin Papuczek.

Primář: I po letech plat neodpovídá úrovni lékaře

Jeden z důvodů, proč se k protestům připojila i nemocnice v Českém Krumlově, vysvětlil zástupce primáře českokrumlovské interny Pavel Hausdorf. Podle něj jsou to především nízké platy začínajících lékařů. 

„Bylo to dáno hlavně solidaritou k mladším kolegům. Protože já jsem samozřejmě před mnoha lety začínal také na hodně mrzkém platu. Díky tomu, že už v nemocnici táhnu dvaadvacátý rok, tak jsem si dokázal vybudovat určité funkční postavení, které mi ten plat po letech trošičku vylepšilo,“ vysvětluje Hausdorf svou motivaci.

„Kdybych tohle všechno osekal, tak myslím, že i po těch letech ten plat neodpovídá úrovni lékaře. A když jsem zjišťoval, s jakým platem tady po hodně náročném studiu kolegové nastupují, tak jsem si řekl, že minimálně kvůli nim se musím do toho protestu zapojit,“  dodal.

Dalším důvodem je pak podle něj strategie zdravotních pojišťoven směrem k nemocnicím.

„Ten protest vyjadřuje tu tristní situaci v nemocnicích, kterou vnímáme. Pojišťovny nejsou ochotné uzavírat smlouvy v původním rozsahu. Hrozí omezení péče, likvidace lůžek, systému, který se tu budoval. Já osobně vnímám pojišťovny už léta velmi negativně,“ doplnil Hausdorf. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…