Nenávist a hořkost v rozpadlých VV. Takto se naplno projevila v ČT

25.04.2012 10:21

Nově se formující koalice by měla v pátek ve sněmovně obstát při hlasování o důvěře vládě, která se bude i nadále držet původního programového prohlášení. Její zastánci jasně vyložili karty v úterním pořadu ČT24 Události komentáře. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Lanšádlová v něm uvedla, že vláda má dostat šanci pokračovat v plnění svého programu.

Nenávist a hořkost v rozpadlých VV. Takto se naplno projevila v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Peake, John a Bárta ve sněmovně

Současné rozložení sil ve sněmovně dává tušit, že vláda Petra Nečase by při pátečním hlasování o důvěře měla obstát. Ani to však nemusí zaručit její pokračování. „Je ve hře varianta, že i kdyby vláda získala důvěru, tak to ODS vyhodnotí jako nejistou podporu a rozhodne se pro předčasné volby. Podpora musí být jasná, tedy minimálně od sto dvou či sto tří poslanců,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře ČT24 předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Jazýčkem na vahách tak zřejmě budou poslanci, kteří nepřešli od Věcí veřejných k platformě Karolíny Peake, ale už se nechali slyšet, že Nečasův kabinet budou podporovat. „Diskuse není o tom, jestli za každou cenu vstoupí do klubu. Důležitá je podpora, kterou vládě dají. Je potřeba těmto lidem argumentovat nutností naplňovat programové prohlášení. A věřím ve schopnosti Karolíny Peake, že to vyjedná,“ vyjádřil se Martin Vacek, který odešel k platformě, která se odštěpila z Věcí veřejných.

Z VV ukáplo cosi odporně slizkého a Nečas je za to šťastný

Jasno o tom, jak bude v pátek hlasovat, má bývalý ministr školství Josef Dobeš. „Budu hlasovat proti vládě, protože je něco bezprecedentního v tomto stavu, kdy premiér chytá přeběhlíky a snaží se s nimi vytvořit vládu. Kdybych to parafrázoval slovy Miroslava Kalouska, tak z Věcí veřejných ukáplo cosi odporně slizkého a jak Miroslav Kalousek, tak Petr Nečas budou šťastni, že s těmito přeběhlíky budou tvořit budoucnost vlády,“ zareagoval na Vacka Josef Dobeš.



Podle něj se jedná o úplné dno morálky. „Jestli stavíme vládu na přeběhlících, legitimizujeme korupci, která probíhá. Namlouvání a přemlouvání poslanců je něco nechutného. Klesáme na samé dno a jdeme do pekel, zatímco pan Filip nemá rohy a kopyta. A ať se my středopravicoví poslanci budeme snažit sebevíc, stejně se jednou komunistická strana dostane k moci. Čeká nás to jako všechny okolní země a není to morální dno jako vláda stavěná na přeběhlících,“ pustil se Josef Dobeš ostře do těch, co vládu na přeběhlících chtějí stavět.

Rozhodující je stabilita a dodržení závazku voličům

Předseda KSČM Vojtěch Filip poukázal v souvislosti s přeběhlictvím na to, že koalice místo přesvědčování o programu si vytvořila prostor, koho vymění v té které dozorčí a správní radě. „Politika není kšeft, ale služba veřejnosti, a koalice předvádí pouze ty kšefty. Doopravdy mi to je odporné. A důvěryhodnost premiéra je nulová. Nejdřív řekne, že chce institucionální dohodu, pak si od grémia nechá odhlasovat, že ji ani nepotřebuje. Tak je to ještě premiér, nebo člověk zmítaný politickou stranou?“ podivil se Filip.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová se ohradila proti nařčení z pobídek s tím, že ona o nich neví a TOP 09 se do žádných rozhodně nebude zapojovat. „Pro nás je rozhodující, aby tady byla stabilní situace, aby vláda dostala ještě šanci v prosazování svého programu, protože to je náš závazek voličům. Nesdílím názor bývalého ministra pana Dobeše a my si vládu sociální demokracie s komunisty nepřejeme,“ pronesla ve studiu Událostí, komentářů Langšádlová.

Premiér zachovává po celou dobu stejný postoj

A šéf poslanců ODS Stanjura odmítl, že by předseda vlády Nečas měnil názory. „Pan premiér naopak zachovává stejný postoj celou dobu a já chci zdůraznit, že vláda nemění své prohlášení z doby, kdy měla podporu 118 poslanců. Jestli někdo utíká, tak ti, kteří pro ně původně hlasovali a v pátek pro ně hlasovat nechtějí. Říkat těm, kteří ho téměř dva roky podporují, že jsou přeběhlíci, je odvážné tvrzení. Podle mě jsou přeběhlíci ti, kteří pro ten program hlasovali a dnes se k němu nehlásí,“ vysvětlil Stanjura, jak nahlíží na různé skupinky z původních VV.

Právě klub Věcí veřejných pro páteční hlasování nezaujme žádné kategorické stanovisko. „Klub je pevný v tom, že neudrolí ani jednoho poslance, který by z něho vystoupil. Budeme se o tom ještě bavit, ale myslím, že dospějeme k volnému hlasování. Panu Stanjurovi bych řekl, že v původní koaliční smlouvě máme celý odstavec o přeběhlících a tam bylo jasně dáno, že si nebudeme trhat kluby a přetahovat poslance. A co se dnes děje?“ připomněl Josef Dobeš šéfovi poslanců ODS, jak se koaliční partneři zachovali k Věcem veřejným.

Pořád lepší těsná většina než vládnutí s Věcmi veřejnými

Přesto Josef Dobeš poznamenal, že i když premiér slevil z požadavku na klub, tak mu bude velmi držet palce, aby to se 102 nebo 103 poslanci táhl dva roky. „ODS sama je rozštěpena. Tam je pražská skupina, tluchořovské křídlo, jsou tam dva nezařazení poslanci. Tady není jednoduchá politická mapa. Pro mě jsou lepší předčasné volby, než postavit vládu na přeběhlících a tvářit se, že je to legitimní. To, co se stane v koalici, bude vazalství osmi poslanců, kteří odhlasují cokoli, co si zamanou ty dvě velké strany,“ kritizoval Josef Dobeš.

To si nenechala líbit místopředsedkyně TOP 09. „I s touto těsnou většinou to ale nebude obtížnější vládnutí, než bylo vládnutí s Věcmi veřejnými v předchozích dvou letech,“ udeřila Langšádlová. Zbylým poslancům klubu VV nevěří ani jejich bývalý spolustraník Martin Vacek. „Nynějším Věcem veřejným nelze věřit, že to, co říkají dnes, budou říkat i příští pondělí nebo za týden. Jejich názory se mění každou hodinu. Těch osm poslanců dalo jasně najevo, že není ochotno pokračovat v demagogii, která ve VV byla,“ konstatoval Vacek, člen platformy Karolíny Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…