Nenávist, lži, špína. Neúspěšní kandidáti na Hrad jsou zděšeni druhým kolem

25.01.2013 11:20

Průběhem druhého kola prezidentské kampaně, výmysly, které v ní zazněly, ale i hysterií, jež rozděluje společnost na dva téměř nesmiřitelné tábory, jsou prezidentští kandidáti, kteří před čtrnácti dny ztratili naději stát se hlavou státu, naprosto zděšeni. Na to, kde vidí příčinu vypjaté kampaně, jež naštěstí už zítra skončí, a zda nezměnili názor, kterého z kandidátů nakonec podpoří, se některých z uchazečů o Pražský hrad ParlamentníListy.cz zeptaly.

Nenávist, lži, špína. Neúspěšní kandidáti na Hrad jsou zděšeni druhým kolem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

„Jsem z toho zděšená, děje se něco, čemu jsme se chtěli přímou volbou prezidenta vyhnout,“ přiznala ParlamentnímListům.cz Táňa Fischerová, která nepodpořila ve druhém kole žádného z úspěšnějších kandidátů. Děsí ji, že se vytvářejí dva tábory fanatiků. „Člověk by měl být nad věcí,“ radí všem. Mezi kampaní před prvním a druhým kolem vidí velký rozdíl. „Nevím, jestli je to tím, že už v ní nejsou zastoupeny ženy, protože my jsme trvaly na slušnosti,“ vysvětlila možný důvod zhrubnutí druhé části kampaně. Ale dnes se podle ní bojuje nečistě. „Neříkám, že se nemá říkat pravda, ale vadí mi podpásovky, polopravdy, taková špína všechny pošpiní. Proč vytahovat věci z minulosti jako Benešovy dekrety, měli by se bavit spíš o budoucnosti. Myslím tím útoky ze strany Miloše Zemana,“ upřesnila, koho má na mysli.

Zeman používá v debatách nepravdy

Další ze tří žen, které kandidovaly v přímé volbě, lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová, která doporučila svým voličům ve druhém kole volit Karla Schwarzenberga, řekla ParlamentnímListům.cz, že je velmi překvapená, jak je kampaň vyhrocená, ostrá a podpásová. „Míním tím hlavně nepravdy, které používá v debatách pan Zeman. A když mu někdo dokáže, že jde o výmysl, tak to místo omluvy svede na svůj volební štáb,“ kritizuje taktiku jednoho z kandidátů Zuzana Roithová.

Upozornila na to, jak prý Zeman v debatě lhal, když tvrdil, že si přečetl blahopřání Posselta (europoslanec a představitel sudetských Němců) Schwarzenbergovi k vítězství ve druhém kole volby. „Ověřila jsem si v Evropském parlamentu, že Bernd Posselt ani žádní jiní sudetští Němci se k volbě českého prezidenta nikdy nevyjadřovali. Posselt to dementoval, nikde nenajdete jediný článek, je to naprostý výmysl. Ale Českem už se šíří, že Schwarzenberg prodává zemi. Je to naprostá manipulace s veřejným míněním,“ kritizuje výmysly, které v kampani zaznívají. Stejně pomlouvačné věci na adresu Schwarzenberga kolují prý po internetu, což se europoslankyni nelíbí. Ale vadí jí i fakt, že Zeman ignoruje zákonnou povinnost zprůhlednit zdroje volební kampaně. Proto by na svém doporučení, koho ve 2. kole mají její příznivci volit, ani dnes nic neměnila, i když má s Karlem Schwarzenbergem rozdílný názor na domácí politiku.

Uvidíme, jaké to zanechá následky na lidech

Také neúspěšný kandidát největší vládní strany ODS, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka sleduje průběh kampaně, i když prý ne s takovým zájmem, jako kdyby byl jejím účastníkem. „Některé výpady mne vůbec netěší, uvidíme, jaké to zanechá následky na lidech,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Je přesvědčen, že stejně útočná a ostrá by byla volební kampaň ve druhém kole, kdyby se v něm se Zemanem ocitl kdokoli jiný. „Miloš Zeman má kampaň promyšlenou, i s osobními ataky,“ konstatoval. Reagovat na to, zda v kampani zazní lži a výmysly, by podle něj měla média. „Problém vidím v tom, že žádná média nejsou nezávislá. Uvítal bych, kdyby si dala do svých záhlaví, že jsou levicovým, pravicovým nebo bulvárním tiskem, aby se čtenáři lépe orientovali, jak je v demokratickém světě běžné,“ dodal Přemysl Sobotka.

Každý, kdo využívá nenávisti a strachu, by se měl zamyslet

Prezidentský kandidát ČSSD, senátor Jiří Dienstbier redakci přiznal, že je z průběhu druhého kola „poměrně otráven“. „Objevuje se mnoho nenávisti, xenofobie, a to není nikdy dobré. Každý, kdo začíná využívat nenávisti a strachu lidí, by se měl zamyslet, k jakému konci to může vést. Je to velmi nebezpečné. Může se stát, že s prezidentem, který zvítězí, nebude polovina společnosti spokojena,“ uvedl. I když sociální demokraté doporučili, aby levicoví voliči „zvážili podporu Miloši Zemanovi“, jejich kandidát na Hrad – Jiří Dienstbier – se ke své straně nepřipojil a prohlásil, že Zeman je pro něj nepřijatelný. Den před volbou ParlamentnímListům.cz potvrdil, že na svém výroku nemá co měnit. „S hodnotami, s jakými jsem do přímé volby prezidenta šel, bych nemohl doporučit ani jednoho,“ řekl senátor za ČSSD.

Příkopy mezi lidmi se budou obtížně zasypávat

Ani poslední ze tří žen, které se ucházely o nejvyšší ústavní funkci, Janě Bobošíkové, se volební kampaň před definitivním rozhodnutím nelíbí. „Trochu mi to připomíná televizní krizi, kampaň je vypjatější a hysteričtější než první kolo, vyhloubí se hluboké příkopy mezi lidmi, které se budou obtížně zasypávat,“ soudí podle svých zkušeností šéfka Suverenity. Dodává, že od přímé volby si slibovala transparentnost a noblesu, ale není si jistá, že by vypouštění účelových lží a urážek bylo dostatečně transparentní a noblesní. Vadí jí nejvíc lži, které kampaň provázejí, protože právě ty rozdmýchávají největší vášně. Člověk, který se neopírá o fakta, ale míří na nejnižší lidské pudy, není pro ni státník. Bobošíková jmenuje několik lží, které vypustil Miloš Zeman a které byly posléze vyvráceny, a tak dává najevo, koho z úrovně kampaně viní.

To je karikatura českých národních zájmů

Bobošíkové, známé vášnivou ochranou národních zájmů i na půdě Evropského parlamentu, kde jedno volební období zastupovala Českou republiku, vadí otvírání „bolavých otázek našich dějin“, čímž má na mysli Benešovy dekrety. „Co představují někteří kandidáti, považuji za karikaturu českých národních zájmů,“ prohlásila. Pokud leží Zemanovi na srdci ochrana českých zájmů, měl by se podle ní Karla Schwarzenberga spíš zeptat, proč není vyjednána výjimka v Lisabonské smlouvě, kterou požadoval prezident Václav Klaus, pak bychom se nemuseli o dekretech bavit, nebo zda bude přijímat na Pražském hradě Bernda Posselta. To jsou podle ní mnohem důležitější otázky, než jestli má někdo hrad tři sta nebo pět set let.

Rozhodovat se bude mezi eurooptimistou a eurohujerem

Předsedkyně Suverenity kritizuje i roli médií v kampani, kterou nepovažuje za nijak chvályhodnou. Je podle ní legitimní, že soukromá média mají své favority, ale neměla by pak tvrdit, že jsou nestranná a nezávislá. „Kdyby média přiznala, že podporují toho a toho kandidáta, bylo by to fér,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz. Ani ona nezměnila stanovisko, které zveřejnila po svém neúspěchu v prvním kole přímé volby. „Nebudu podporovat ani jednoho z kandidátů, šla jsem do volby s odlišnými koncepcemi než oni, hlavně ve vztahu k Evropské unii,“ připomněla kritička evropské federalizace, že jednoho kandidáta nazvala eurooptimistou a druhého eurohujerem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …