Nenechte EU prožrat 250 miliard, křičeli Svobodní pod vlajkou

04.08.2011 21:29

Nechceme nikomu kazit večírek. Jestliže se chce Evropa dále zadlužovat, ať si to dělá, ale my se toho účastnit nechceme. Předseda malé pravicové Strany svobodných občanů Petr Mach se při ranní demonstraci rozhorlil. Akce na Klárově, která měla upozornit Senát na rizika svého dnešního rozhodování, se zúčastnilo kolem sedmdesáti lidí.

Nenechte EU prožrat 250 miliard, křičeli Svobodní pod vlajkou

Před skulpturou české vlajky na Klárově se dnes sešly desítky sympatizantů Strany svobodných občanů, která má ve svém logu berana, jako symbol vzdoru. „Nenechte EU prožrat našich 250 miliard!" anebo „Ruce pryč od našich peněženek, nechceme další vlnu socialismu!" Taková hesla nesli v rukou někteří demonstranti.

Prohlédněte si FOTOGALERII

Nechceme lít peníze do EU

„Protestujeme proti tomu, abychom se účastnili záchranného systému Evropské unie s povinností přispět dvě stě padesáti miliardami korun. Vláda a premiér se chystali potichu prosadit změnu smlouvy o fungování EU, ale vyplývalo by z toho lití peněz do zemí jako Řecko, které to stejně nebudou schopné nikdy splatit," řekl na přivítanou předseda Svobodných Petr Mach s tím, že Česko může být rádo, že ještě nezavedlo euroměnu. Vyjádřil také přesvědčení, že Senát změnu smlouvy neschválí.

Napsali jsme:
Spláchne Nečas 250 miliard do Bruselu? Tihle senátoři jsou pro
Česku hrozí ztráta 250 miliard. Senátoři chtějí zablokovat Lisabon

Na demonstraci se objevil i senátor ODS Tomáš Jirsa. „Nepodpořil jsem přijetí Lisabonské smlouvy a souhlasím s vašimi stanovisky. Doma jsme to probírali a moje žena vás v příštích volbách bude volit," doplnil senátor. Davem se v tu chvíli nesl výkřik: „Proč jen manželka, proč ne vy?" Pod sochou české vlajky se usadila slečna s nápisem na tričku Commies aren´t cool, volně přeloženo, komouši nejsou v módě.

Podmínky dodržuje jen Lucembursko

„Každým dnem jsme zavalováni tvrzeními, že systém euroměny by fungoval, kdyby členské státy dodržovaly vstupní kritéria. Jenže ty dnes dodržuje jen Lucembursko, jinak nikdo. O tom se ale vědělo už při vzniku EU, stejně jako všichni znali hospodaření v Řecku," doplnil místopředseda strany Miloslav Bednář. Při potlesku nad hlavami vzplály vlajky s beranem v logu strany Svobodných.

K tématu:

Další z členů strany pak protestujícím sdělil, že se účastnil rozhovoru se senátorem ODS Přemyslem Sobotkou. „Moc nevěděl, o čem se dnes bude jednat. Nakonec nám sdělil, že eurosocialismus zvítězí všude a už se s tím nic nenadělá. Je vidět, že šel do Senátu hlavně kvůli osobním výhodám a ne z přesvědčení," sdělil mladík své dojmy z promluvy s bývalým předsedou Senátu. Následně proběhlo hromadné focení.

Zhruba sedmdesát účastníků demonstrace se neorganizovaně, protože byli upozorněni, že před budovou Senátu nelze pořádat organizovaný pochod, vydali k sídlu Senátu. Občas se mezi ně zamíchali bloumající turisté. Cestou podél senátních zdí potkali novináře J. X. Doležala v převleku za Brouka Pytlíka, potažmo za kůrovce, který ničí lesy na Šumavě. V Senátu se totiž tento čtvrtek projednávala mimo jiné i problematika kácení v druhé zóně Národního parku Šumava. Na dodatek k Lisabonu nakonec nedošlo a hlasování bylo odloženo na září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …