Nepředkládej to, domluv se s ODSákem. ČSSD ví, jak na sněmovnu

13.09.2011 8:26

Poslanecká sněmovna začíná v poslední době připomínat roztodivné bratrstvo. Koalice se zaklíná, že nikdy nebude podporovat návrhy opozice. Dokonce si dala do koaliční smlouvy, že nezvedne ruku pro žádný návrh, který by přenesla opozice. Opoziční zdroj ale přesto informoval ParlamentníListy.cz, že nemůže-li opozice něco prosadit, použije k tomu někoho z koaličních kolegů.

Nepředkládej to, domluv se s ODSákem. ČSSD ví, jak na sněmovnu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta s Karolínou Peake

Když chce opozice prosadit svůj návrh, musí o jeho předložení požádat koaliční poslance.„Rád bych ale zdůraznil, že se jedná vždy o technické nebo odborné záležitosti," uvedl zdroj. Podle něj by kvůli zaťatosti koalice zvěčněné v koaliční smlouvě, neprošly odborné pozměňovací návrhy, „jejichž účelem je pouze předejít technickým nebo odborným chybám," uvádí zdroj.

„Je třeba prostě najít nějakého rozumného poslance z koalice, nejspíše z ODS, který se s tím návrhem ztotožňuje a pod ten který návrh se podepíše," konstatuje zdroj. Takový návrh má podle něj podstatně větší šanci na projití. Autorům návrhů jde pak podle něj především o to, aby kvalitní předlohy prošly sněmovnou.

O čem rozhoduje Poslanecká sněmovna ZDE

Vít Bárta se zlobí. TOPka hlasuje s ČSSD v rozporu s koaliční smlouvou

Na druhé straně politické „barikády", zejména u Věcí veřejných je znát nevoli. „Hazard se v létě uzákonil na malém zdanění, proti vůli Věcí Veřejných. Prošel jen díky hlasům ČSSD," stěžuje si předseda poslaneckého klubu Věcí Veřejných Vít Bárta na svém blogu. Tentokrát chce podle něj ČSSD s TOP 09 prohlasovat také nová pravidla pro zahraniční politiku v EU.

Vít Bárta se na blogu zlobí, že ministr školství Josef Dobeš žádal při projednávání školského zákona na státní maturitu z angličtiny pro odborné školy dvouletý odklad, z důvodů nedostatečné úrovně škol. „TOP 09 s ČSSD prosadily jen jednoroční odklad."

Předseda „veverčího" klubu ale zapomněl dodat, že právě tento návrh byl sice podaný Věcmi Veřejnými, ale v „jednobodové" koalici s komunisty. Vedle sebe v jedné řadě čteme u návrhu jména Jany Drastichové a Dagmar Navrátilové z Věcí Veřejných a Marty Semelové s Ivanou Levou z Komunistické strany Čech a Moravy.

Vít Bárta si také stěžuje, že když se psala koaliční smlouva, opakovaně prý zaznívalo od TOP09 a ODS, že jak se začne hlasovat o sporných bodech jinak než koaličně, je to konec koalice. „Sledujte, kdo s ČSSD hlasuje? Je to TOP 09! Není to náhodou tak, že protože se neplní státní kasa - neprojde ekotendr, přestává být výhodné přiznat odpovědnost za špatný výběr daní a ještě nebýt u žádného pořádného výběrového řízení?" rozčiluje se na blogu Bárta.

Nic o tom nevím

Redakce se dotázala zhruba desítky koaličních poslanců. Nikdo o podobné spolupráci neví. „Musím, říct, že o takové praxi nejen, že nic nevím, ale ani jsem o tom neslyšel. Alespoň ne v našem klubu," řekl pro ParlamentniListy.cz poslanec Daniel Korte z TOP09. Podobně reagovali i další koaliční poslanci.

"Když jde o děti, o školství, je mi úplně jedno, kdo ten návrh podává. Podstatné je, aby byl dobrý a pro ty děti prospěšný," říká komunistická poslankyně Ivana Levá. Podle ní byl ten návrh odkladu pro odborné školy velmi rozumný. Bylo jí prý jasné, že pokud jde o cizí jazyk, dopadnou u maturit technické školy špatně. Odklad na dva roky proto považovala za velmi užitečný.

Hlavně děti

Ivana Levá také přiblížila, jak ke „spolupráci" VV a KSČM v tomto případě došlo. Sněmovní Výbor pro školství se sešel na pracovní snídani u ministra Josefa Dobeše (VV), kde ministr vyzval poslance napříč politickým spektrem, aby navrhli a podpořili dvouletý odklad nových maturit.

„Vůbec mě nezajímalo, jestli to se mnou budou podepisovat „véčkařky", něbo někdo jiný. Pro mne bylo důležité, aby to bylo užitečné pro děti. To je pro mne priorita" řekla pro ParlamentniListy.cz poslankyně Levá. „Myslím, že ve sféře školství, v níž ve sněmovně působím, by měla jít napříč politickým spektrem," dodala.

Připomněla, že se zanedlouho budou schvalovat návrhy, které se týkají dětských domovů a dalších dětských zařízení. "Je-li ten návrh dobrý, měl by projít, ať už ho podá kdokoli. To není věc, která je pro mne prioritní," dodala Levá.

Dále čtěte:
Vedení KSČM tajně: Musíme mezi lidi. Jinak nám utečou k "fašistům"
Pěst odboráře Dufka: Bude horko. Za ty reformy vládě ukážeme

Poslankyně rovněž uvedla, že na pracovní snídani byli i zástupci ČSSD. Měli jsme vzápětí možnost navrhnout podporu té dvouleté lhůty svým politickým klubům ve sněmovně. „Klub KSČM neměl žádné námitky. V klubu ČSSD to ale neprošlo," konstatovala. „Sociální demokraté se dohodli s ODS," dodala Ivana Levá.

Vysvětlení poslankyně Levé potvrzuje, že jisté spodní proudy koaličně-opozičních vazeb fungují. „Jedná-li se o věcnou záležitost, jsem přesvědčena, že by to tak mělo fungovat u všech zákonů," řekla na závěr ParlamentnimListum.cz Ivana Levá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rzk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…