Nešetříte si na důchod? Máte právo být chudí, říká ekonom Kohout

18.04.2013 17:53

Pokud by Česká republika nepřistoupila k druhému pilíři penzijní reformy, čeká ji za přibližně třicet let kolaps, myslí si ekonom Pavel Kohout. Druhého pilíře a spoření na stáří se jednoznačně zastává, jinak prý důchodci nebudou mít ani na benzín, natož aby jeli na dovolenou.

Nešetříte si na důchod? Máte právo být chudí, říká ekonom Kohout
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

„Všechny vyspělé země mají nějak rozumně rozvinutý důchodový pilíř,“ uvedl Pavel Kohout v Dvaceti minutách Radiožurnálu a dodal i příklad: Skandinávie. Takový Island si prošel těžkou finanční krizí, ale podle Kohouta penzijní fondy nijak neutrpěly na penězích, naopak – byly to pak jakési kotvy, které přinesly výnosy.

„Zato naši důchodci mohou jen chodit krmit holuby a jet na Máchovo jezero, pokud mají na benzín,“ míní. „Když tady bude pomalu víc penzistů než pracujících, tak co?“ vidí vše jasně ekonom.

Když si jeden posluchač ČRo stěžoval, že se mu nelíbí, jak ho stát přemlouvá, aby posílal peníze soukromým společnostem, odpověděl mu jasně: „Já bych ho nenutil. Každý má právo být chudý, když se tak rozhodne.“

Nešetříte? Budete zaslouženě chudí

Pokud prý lidé nešetří a nemyslí na stáří, pak budou zaslouženě chudí. Strach, že o peníze ve fondech přijdou, nebere jako argument. „Pokud se lidé přihlásí do druhého pilíře a budou tam mít majetek, tak nemůže přijít žádný pirát nebo zbojník a peníze jim zabavit,“ odvolává se Kohout na Listinu základních práv a svobod.

Na jeho hlavu se však snáší vlna kritiky. Předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi například vadí, že člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Kohout je zároveň zainteresovaný ve společnosti Partners. „Já se nad tím musím jen hořce pousmát, protože vůbec neví, o čem mluví,“ míní Kohout. Není to prý totiž zisková činnost, a tak kritika Partners není na místě.

„Co považuji za trochu nešťastné, je, že ty jeho projevy nás přesouvají někam na Balkán nebo na východ,“ míní ekonom. A kritika ze strany Jaroslava Vostatka (Vysoká škola finanční a správní)? „Musel si na někoho plivnout,“ říká ostře Kohout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …