Nešikovní zloději si "vypůjčili" auto Janečka z ČT

13.08.2010 10:04

AKTUALIZOVÁNO Generálnímu řediteli České televize Jiřímu Janečkovi ukradli v červenci jeho soukromé auto. V podzemní garáži na pražském Zahradním Městě. Lapkové se ale z luxusního vozu radovali jen chvíli. Sotva totiž vyjeli z garáže, zjistili, že BMW má natolik kvalitní zabezpečení, takže raději zanechali vůz o ulici dál a utekli.

Nešikovní zloději si "vypůjčili" auto Janečka z ČT

"Nedošlo k úplnému dokonání krádeže. Zloději jen popojeli do vedlejší ulice, kde zjistili, že má auto několik bezpečnostních prvků, a tak ho zase opustili," vysvětlil serveru Týden.cz tiskový mluvčí České televize Ladislav Šticha.

Stát se to dnes, tedy v pátek třináctého, možná by neměl generální ředitel České televize Jiří Janeček takové štěstí. Trojici zlodějů sice při krádeži jeho bílého „bavoráka" zachytila průmyslová kamera, a svůj vůz měl zabezpečen jen těmi nejkvalitnějšími bezpečnostními prvky, ale i s tím si umějí někteří zloději poradit. Štěstí měl Janeček tedy v tom, že zřejmě „kápl" na nešikovné zlodějíčky.

"Krádežím aut se v Česku věnují především organizované skupiny ze států bývalého Sovětského svazu, zejména z Ruska, Ukrajiny, Moldávie, Litvy. Z dalších národností to jsou Poláci, Slováci a Bulhaři,"  vyplývá z výroční zprávy policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, která je měsíc stará. Loni policisté zaznamenali 14 770 ukradených aut, předloni to bylo 18 793 vozů.

Gangy se vyhýbají stopovacím prvkům

Zpráva také tvrdí, že ruskojazyčné skupiny jsou stále více organizované a mají k dispozici vynikající technické vybavení. A právě technické vybavení je podle bývalého policejního odborníka na krádeže aut Ivana Rytíře to, co si zloději zjišťují nejdřív.

"Pokud se takové auto krade na takzvanou objednávku, tak mají zloději už dopředu zjištěno, jaké bezpečnostní prvky vůz má. A pokud ne, zjistí to ihned poté, co se do auta vloupou. Zařízení je zabudováno v přístrojové desce. Tito zloději to ale asi zjistili až v době, co s automobilem kus poodjeli, takže to zřejmě žádný ´profesionální gang´ nebude," řekl pro ParlamentníListy.cz Rytíř.

Když podle něj policie před lety řešila případ krádeže luxusního mercedesu bohatého podnikatele Františka Riga, který si nyní odpykává trest vězení za úvěrové podvody, tak neměla těžkou práci. "Rigo měl v autě zabudováno satelitní zařízení, což je navigace, stopovací zařízení, kterým se dá vůz přes počítač objevit. Dá se předpokládat, že Janeček má automobil podobně zabezpečen. Jenže taková služba je velmi drahá," dodal Rytíř.  

Policejní protokol tvrdil: Vybavení vozu bylo za 800 tisíc

Janečkovo BMW X6 40d, jehož základní cena je 1 700 000 korun, podle policejního protokolu ale měla vybavení za dalších 800 tisíc. Šéf televize si tak podle deníku Blesk nemohl nedopřát mít v autě to nejmodernější technické vybavení. Jen zabudovaná televize a DVD modulu ovšem přijde na 90 tisíc korun.

Deník Blesk pak spočítal, co ještě dalšího mohl mít vůz v této kategorii v autě zabudováno. Tak především asi vetší kola za 60 tisíc korun, adaptivní podvozek za 90 tisíc, navigační systém za 65 tisíc a radarový tempomat za 40 tisíc.

„Specialitou BMW je head-up displej inspirovaný stíhačkami, který šoférovi promítá informace z palubní desky do úrovně kapoty. Tahle legrace vyjde na 40 tisíc," napsal v této souvislosti Blesk.

A proč tuto cenu deník spočítal? Tiskový mluvčí televize Ladislav Šticha totiž kromě krádeže médiím potvrdil, že BMW je soukromý vůz generálního ředitele. S příjmy šéfa veřejnoprávní televize, na které přispívají koncesionářskými poplatky všichni majitelé televizorů, je ale na místě otázka, kde na takový luxus vzal.

Janeček pětiprocentní snížení platu nepocítí

Tady stojí za připomínku, že jen za loňský rok Janeček dostal za vyrovnané hospodaření ČT odměnu 705 tisíc korun. Jeho měsíční plat se přitom pohybuje nad 230 tisíci korunami.

Na posledním zasedání rady ČT ale bylo odsouhlaseno, že se bude v televizi manažerům z platů škrtat. Jiří Janeček si totiž prosadil plošné snížení manažerských platů o pět procent s platností od nového roku.

Evidentně se přitom inspiroval úspornými plány ministra financí Miroslava Kalouska. Ředitel navíc nedávno oznámil, že v rámci restrukturalizace povede každý kanál samostatný ředitel, který bude za daný program odpovědný. A tím se ušetří další peníze. A také se bude v ČT od ledna propouštět.

ParlamentníListy.cz pak spočítaly, o kolik si Janeček „pustí žilou", pokud i on si z platu odebere oněch pět procent. Částka ale není pro něj nijak vysoká - zatímco pro někoho je spočítaných 11 500 korun téměř měsíční plat, Janeček pak rozhodně škrtání ve své peněžence nijak nepocítí.

Čtěte také:
Janeček se rozjel: manažerům sebere 5 procent

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…