Nesmíme zapomenout na válečné oběti a jejich vrahy, píše Bobošíková

08.05.2011 9:14

S výročím konce druhé světové války bývá v posledních letech pravidelně spojována i otázka divkého odsunu sudetských Němců z Československa. Předsedkyně Suverenity Jana Bbočíková ovšem varuje, že nesmíme zapomenout na to, že právě Němci válku rozpoutali a měli na svědomí miliony životů.

Nesmíme zapomenout na válečné oběti a jejich vrahy, píše Bobošíková

Představitelé Suverenity (SBB) v pátek uctili památku obětí nacistického běsnění v posledních válečných dnech před 66 lety v Třešti na Jihlavsku. I Suverenita se tak zařadila mezi politické subjekty, které se v uplynulém týdnu připomínají 66 výročí konce Druhé světové války.

Pozor na dezinterpretaci dějin

Bobošíková v tento významný den vzkazuje, že nesmíme zapomenout na to, kdo válku rozpoutal, a kdo ještě v posledních dnech války vyhlazoval vesnice nevinných obyvatel.

„Jsme velmi znepokojeni tím, jak jsou některými médii interpretovány události roku 1945. A také tím, jak jsou autoři takových „dokumentů" oslavováni a oceňováni těmi, kteří se odmítají smířit s poválečnými mezinárodními smlouvami, zakotvujícími odsun německého obyvatelstva," uvedla Jana Bobošíková.

Prohlášení Jany Bobošíkové ZDE

Výčet obětí německého běsnění

Bobošíková přidává i výčet několika masakrů z konce války, které spáchali Němci na Češích, aby svá varování podložila i tvrdými čísly. Běsnění nacistů se podle těchto údajů koncem války stupňovalo. V roce 1945 byli tisíce zajatců a politických vězňů v lednu a únoru převáženi v otevřených vagonech nebo hnáni pěšky z koncentračních táborů do vnitrozemí Německa, aby je nemohli osvobodit postupující spojenecké armády. O hladu, bez ošacení a zdravotní pomoci.

Nemocní a vysílení byli stříleni jako zvěř. Na trase zůstalo 124 hromadných hrobů obětí, okolnosti smrti 4 600 politických vězňů a 5 600 zajatců nebyly německou justicí nikdy objasněny a nikdo nebyl potrestán

Na našem území bylo spácháno množství zločinů na civilním obyvatelstvu a to těsně před skončením války.  

Související:

Klaus: Poválečné násilí Čechů na Němcích není srovnatelné s nacisty

Posselt: O zločinech na Němcích je třeba diskutovat. Pěkně v klidu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…