Netradičně u Jílkové: Nejen lidé ale i teplárny jsou obětí. Těžebních společností

16.12.2011 5:52

Teplo po prvním lednu zdraží o sedm až dvanáct procent. Spotřebitelé si tedy už teď představují, jak v mrazivém počasí nového roku nejspíš pro samé zdražování zmrznou. A překvapivě - podobně jsou na tom i teplárny. Ty totiž pro změnu "vydírají" těžební společnosti. Uhlí, které jim prodávají, totiž rok od roku dramaticky zdražuje. Ve spor mezi dvěma institucemi vyústila diskuse ve čtvrtečním pořadu Máte slovo.

Netradičně u Jílkové: Nejen lidé ale i teplárny jsou obětí. Těžebních společností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Zase o něco hlouběji do kapsy budou mít lidé po Novém roce. Kromě zdražení zboží je totiž čeká také zdražení tepla a elektřiny. Na vině je vyšší DPH, vyšší cena paliv a také - jak padlo v pořadu - chamtivost společností typu CzechCoal. Právě těžební firma CzechCoal si totiž podle ředitele Teplárenského sdružení Martina Hájka diktuje nesmyslně vyšší ceny.

Tyto ceny Hájek označil za "drastické". "Zajímalo by mě, co způsobí napřesrok tak drastické zdražení ceny uhlí," ptal se v pořadu Jaromíra Franty, kterého společnost do studia České televize vyslala. "Protože mě žádný důvod nenapadá, tudíž by to znamenalo, že by všechno byl jen čistý zisk. A neznám byznys, kde by se pracovalo s tak vysokým čistým ziskem. Možná kromě drogových kartelů."

Franta se bránil, že uhlí od CzechCoal podraží - když pomine vyšší DPH - jen o tři procenta. Nato ho aktivista Greenpeace Jan Rovenský nazval lhářem.

Bohatnou na surovinách nás všech, nedovolte to

Podle Hájka z Teplárenského sdružení není zájmem tepláren neustále zvyšovat ceny, jelikož jsou - jako každý byznys - závislé na svých klientech. Jenomže podmínky těžebních společností jsou rok od roku náročnější a teplárny se prý musí starat i o své přežití. "Cenu zvyšujeme jen o to, o kolik se nám zvýší náklady. V tom je započítané DPH, ceny paliv, údržba sítě a podobně," vyjmenoval Hájek. A když se cena uhlí zvedne dvakrát tak, musejí započítat i to.

Moderátorka Michaela Jílková se obrátila na nového ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu s tím, zda mu přijde normální a etické, že společnosti typu CzechCoal bohatnou na obyčejných lidech a potažmo i na teplárnách navzdory tomu, že prodávají surovinu, která je bytostně státní. Ministr jí dal za pravdu, věc se podle něj musí komplexně řešit.

Zásoby uhlí navíc docházejí, končí uzavřené kontrakty a zpřísňují se podmínky pro ekologický provoz. I v českém prostředí se proto vedou diskuse, zda se mají prolamovat limity a otevírat nové uhelné doly, nebo jestli je výhodnější podporovat  alternativní zdroje energie. Takové, které jsou bezesporu dražší. Podle grafu, který ministr do studia přinesl, je jednou z nejdražších forem energie fotovoltaika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…