Neústupný John: Chceme více pro dopravu, vnitro a spravedlnost

11.09.2011 16:15

Předseda nejmenší vládní strany Radek John dnes zopakoval, že Věci veřejné požadují navýšení rozpočtu dopravy o 11 miliard korun, a také po miliardě pro ministerstva vnitra a spravedlnosti. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce pohrozil, že jinak VV rozpočet nepodpoří.

Neústupný John: Chceme více pro dopravu, vnitro a spravedlnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je ochoten jednat o přesunech mezi jednotlivými kapitolami, celkový rozpočtový rámec ale nepřekročí. V televizi Prima dnes řekl, že přesuny mezi kapitolami jsou na politické dohodě. K přerušené debatě o rozpočtu se vláda vrátí ve středu. John uvedl, že netrvá na přesném naplnění výše požadavků VV, rozpočet však podle něj nemůže být postaven pouze na škrtech.

Škrty nestačí

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) žádá na výstabu silnic minimálně 8,8 miliardy korun. Už dříve uvedl, že se bude snažit, aby vláda vyhověla doporučení sněmovního hospodářského výboru a dopravní infrastrukturu posílila až o 14 miliard. Návrh rozpočtu na rok 2012 pro ministerstvo dopravy počítá s 34,4 miliardy korun, což je meziroční snížení o zhruba osm miliard. Kromě toho připadne resortu dalších 37 miliard pro Státní fond dopravní infrastruktury.

Ministerstvu spravedlnosti nevystačí dosud přidělené peníze na fungování justice v posledních třech měsících příštího roku, i když po srpnových jednáních ministerstvo financí rozpočet kapitoly navýšilo o 382 milionů korun. Ministerstvo má hospodařit se zhruba 2,79 miliardou korun.

Také ministerstvo vnitra vyjednalo o prázdninách navýšení rozpočtu pro příští rok, a to o 900 milionů korun. Původně mu chybělo 1,85 miliardy. Vnitro letos hospodaří s rozpočtem ve výši zhruba 50,83 miliardy korun, nyní návrh rozpočtu na příští rok počítá se zhruba 52,12 miliardy. 

Většina požadavků nebude naplněna

Kalousek ve středu uvedl, že ministři by si dohromady přáli deset miliard korun navíc. Premiér Petr Nečas (ODS) pak vyčíslil požadavky nad schválený rozpočtový rámec dokonce až na 16 miliard včetně dvou miliard požadovaných Kalouskovým úřadem. Většina z požadavků podle něj nebude naplněna. Předseda vlády předpokládá, že definitivně by kabinet měl návrh klíčového zákona schválit 21. září.

Návrh rozpočtu, připravený ministerstvem financí, počítá se schodkem 105 miliard korun při příjmech 1084 miliard a výdajích 1189 miliard korun. Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent a počítá i s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou. Ministři za VV už dříve dali najevo, že za určitých okolností by rozpočet ve vládě podpořit nemuseli.

Související:

Ministr dopravy požaduje další peníze. Úspory v resortu nestačí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …