Neuvěřitelné. Euroskeptik Klaus mírnil kritiku vůči Evropské unii

15.09.2011 12:45

Zatímco při setkání s krajskými zastupiteli se prezident Klaus netajil kritikou médií, oblíbené téma Evropské unie překvapivě velkoryse přešel. A to i přesto, že mu přítomní členové ODS děkovali za jeho postoje vůči EU. Senátor Jan Horník považuje za neuvěřitelné, že se tak chovají představitelé kraje, které doslova zachránily miliardové dotace z Bruselu.

Neuvěřitelné. Euroskeptik Klaus mírnil kritiku vůči Evropské unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s chotí

Setkání s krajskými politiky nebylo překvapivě využito k tomu, aby se zástupci občanů v regionu, který má vážné problémy, snažili interpelovat hlavu státu. Drahocenné minuty z nabitého prezidentova programu byly využity spíše k děkování.

Například bývalý hejtman kraje Josef Pavel (ODS) uvedl: „Já bych vám chtěl, pane prezidente, poděkovat za váš postoj a za vaše názory k Evropské unii. Myslím si, že by se ožehavá témata měla otvírat, měla diskutovat, myslím si, že bychom neměli snášet okřikování po někom, kdo řekne svůj názor. Je úlohou všech představitelů tohoto našeho státu a nejenom státu, ale i unie, aby hovořili o ožehavých tématech a ne se populisticky klepali o své židle a křesla."

ParlamentníListy.cz připomínají, že po vstupu České republiky do Evropské unie získal Josef Pavel křeslo člena Evropského výboru regionů. Vstup do EU oslavil společně s Klausem na Pražském hradě.


Pád říše římské?

Klaus poděkování exhejtmana Pavla nazval snadnou otázkou a nijak zvláště jej nerozvíjel, pouze dodal: „Nikdo z nás se z těch problémů, které dneska v té Evropě jsou, neraduje... Byl to triviální závěr, že prostě není možné vytvořit společnou měnu pro sedmnáct velmi odlišných zemí. To není průlom, to není žádná myšlenková hloubka."

Kritiku ovšem rozvinul další zastupitel Jan Zborník (ODS), který dokonce stav EU přirovnal k pádu Římské říše. Podle něj křesťané vyměnili víru v boha za věčný blahobyt pro všechny, zajištěný nikoliv vlastní prací, ale garantovaný státem. A ptal se, zda Klaus vidí možnost, jak tomu zabránit. Klaus tuto historickou paralelu viděl jako „jednoduchou a zavádějící, trošku za vlasy přitaženou". Souhlasil ale, že vzniká nároková společnost a důsledkem jsou všechny ty deficity a dluhy. Dokonce se obává, že i zdravá Amerika může mít brzy podobné problémy jako Evropa.

Horník: Nemohu tomu uvěřit!

Je s podivem, že na tomto plénu na téma EU nezazněl jiný názor. Vystoupení svých kolegů nemohl uvěřit krajský zastupitel a senátor Jan Horník (STAN), který setkání kvůli onemocnění sledoval on line. Na náš dotaz, jak hodnotí setkání zastupitelů s prezidentem, nám rozhořčeně sdělil: "Nemohu tomu uvěřit, že takto vystupují představitelé kraje, kteří doslova zachránili dotace z EU. Obzvláště mě to mrzí v případě pana inženýra Zborníka, díky jehož schopnostem se to také podařilo. Co peněz šlo jenom do Ostrova, kde byl starostou? Šly k nám neskutečné, obrovské dotace, jako do jednoho z prvních krajů, byly to pilotní projekty, dnes máme díky tomu plynofikované některé obce, které by si o tom mohly jenom nechat zdát. A což teprve oprava památek, miliarda do cestovního ruchu, letiště a tak dále?  Já sám také vnímám určité problémy EU, především ty byrokratické, nicméně pro náš kraj je to jednoznačné plus. Vidíme, jaký význam má uvolnění hranic a zrušení různých bariér. Jsem zdrcen, že to nikdo nepřipomněl a ptám se, proč ti lidé seděli v těch orgánech EU a čerpali ty dotace? Proč se tedy nechovají jako pan senátor Kubera, který unii kritizuje, ale také odmítá její dotace," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz.

To nejlepší nakonec

Na závěr třídenní návštěvy Karlovarského kraje se prezidentský pár setkal na slavnostní večeři pořádané hejtmanem Karlovarského kraje se členy českého a evropského parlamentu v Becherově vile. Chátrající objekt byl rekonstruován z dotací Evropské unie, stejně jako statek Bernard, kde předtím manželé Klausovi poobědvali.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…