Nevídaný případ. Údajný doktor obelhával pacienty s rakovinou, ale odsouzen byl svědek

17.04.2013 10:54

EXKLUZIVNĚ Falšoval označení léků a pak je prodával onkologickým pacientům s patřičně mastnou přirážkou. Toho se údajně dopouštěl Vasily Klyuev. Jeho neoficiální asistentka Anna Achkas, s níž udržoval milostný vztah, to provalila a byla sama odsouzena. Na podivného doktora si policie dlouho netroufla, až nyní.

Nevídaný případ. Údajný doktor obelhával pacienty s rakovinou, ale odsouzen byl svědek
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Cedule na dveřích MUDr. Vasilye Klyueva, ale pozor na ni

Onkologie a imunologie. To hlásá cedule na dveřích ordinace v centru Prahy a pod ní je jako kontaktní osoba uveden MUDr. Vasily Klyuev. Tohoto Rusa s dlouhodobým pobytem přitom Česká lékařská komora nezná a podala na něj trestní oznámení. U výslechu na policii pak z pozice lékaře ustoupil s tím, že je pouhý homeopat. Ale to není ještě úplně všechno. Pacientům s rakovinou předepisoval s největší pravděpodobností falešné léky, které nepotřebovali a ještě za to prý kasíroval několikanásobek jejich ceny.

Svědek v ohrožení

Půvabná dívka, Ukrajinka s trvalým pobytem u nás, Anna Achkas, ostatně překladatelka cizích jazyků, mi celou podivnou historii případu líčí v restauraci nedaleko Hlavního nádraží v Praze. Je třeba si dát pozor, dívce by kdekdo sednul na lep. Nicméně později dostanu ke všemu patřičné dokumenty. S Vasilyem Klyuevem se seznámila na dovolené u moře v Chorvatsku. Stali se milenci a muž, jenž se vydával za lékaře, si ji přivedl do své ordinace v centru Prahy. Dělala mu tam asistentku bez řádného pracovního poměru a povolení. Občas nicméně domů přišla celá pomlácená a chtěla se s ním rozejít. Mezitím v jeho blízkosti přišla na dost hororové lékařské machinace, sdělila je jednomu z pacientů a byla zatím nepravomocně potrestána. Policie totiž nezačala vyšetřovat jeho, ale ji.

„Neoprávněně porušila tajemství počítačových dat a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí jiného tím, že je jiným způsobem použila, a čin spáchala v úmyslu ohrozit jinému společenskou vážnost,“ bylo jí sděleno v rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1 a vyfasovala za to šestiměsíční podmínku s odkladem na osmnáct měsíců. Nicméně ji soud zprostil obžaloby z vydírání a krádeže. Údajný doktor Klyuev ji totiž, když ho chtěla opustit, obvinil nejen z porušení listovního tajemství, ale i z vyhrožování ublížením jeho dětem a krádeže peněz, lahve s alkoholem a zdravotních karet pacientů v jeho kanceláři. A policie se státním zástupcem, jak výše uvedeno, vše dovedla až k soudu.

Tak pravila obžaloba

U soudu Klyuev jako svědek uvedl, že když přišel ráno do ordinace, karty pacientů, které měl na stole, tam nebyly, ztratilo se mu 600 eur, což byly jeho osobní finanční prostředky bez nějaké evidence a chyběla láhev Whiskey. „Proto učinil oznámení na policii o vloupání nebo nezákonném vniknutí do ordinace, o tom, že mu obžalovaná mění mailové adresy a že jej obviňuje z fyzického napadání. Vztah s obžalovanou ukončil asi před rokem a půl, když se dozvěděl, že udržuje styky s jinými muži. Od té doby jí pomáhal, když jej o to požádala. Jednak jí poskytoval finance, nechával jí v ordinaci, když neměla kam jít,“ je dále uvedeno v soudním zápise.

Mnoho připomínek ale obhájkyně Achkas Jaroslava Frkalová z advokátní kanceláře JUDr. Milana Hulíka rozporuje: „Přišla pomáhat doktorovi, sdělila pravdu pacientovi a dostala se za to do vazby. Přitom všechny důkazy, co byly v té době již shromážděny, nic neprokazovaly. Už v době, kdy byla brána do vazby, bylo jasné, že nesedí časový sled událostí popisovaných údajným poškozeným. Přitom moje klientka měla dostat vyznamenání za to, že ho odhalila a ne jít do vazby.“

Falšování léků?

Ostatně soudem byla odsouzena za to, že pacientu J. H. postiženému rakovinou poslala mail, v němž ho upozornila, že je léčen nesprávnými léky. „Během vztahu s panem Klyuevem jsem zjistila, že kupuje lék ABNOBA VISCUM firmy Abnoba GmbH, mění jeho označení falešným štítkem na ABNOBA VISCUM KOMPOSITION a prodává ho svým pacientům za podstatně vyšší cenu. Tuto skutečnost jsem ověřovala i přímo u výrobce daného léku. Policii jsem doložila důkaz o falšování těchto léků – lahvičku s lékem a falešnou etiketou a vyjádření společnosti Abnoba GmbH,“ napsala Achkas v doplnění odvolání podaném obhájcem, které mají, jakož i ostatní dokumenty, ParlamentníListy.cz k dispozici.

Ostatně jeden ze svědků u Obvodního soudu pro Prahu 1 uvedl, že se na Klyueva obrátil s léčením infekce a on mu dal infuze. Celkově za své léčení zaplatil přibližně 7000 eur, přičemž mu prý lékař účty ukazoval jen z dálky. „Dle tvrzení Kluyeva měl dostávat lék Obnova Compozitum a nějaké antibiotikum, na název si nevzpomíná, asi Cimplofloxacin. Neví, jestli se to této záležitosti týká, že po této léčbě mu před měsícem opět nastaly stejné problémy. Obrátil se na českého lékaře, který má normální licenci a ten mu řekl, že toto antibiotikum, které dostal od poškozeného dr. Klyueva, v zásadě vůbec nemá žádný účinek na to, na co je používá,“ píše se také v rozsudku.

Kozel zahradníkem

I když existuje více důkazů o tom, že doktor Vasily Klyuev, který u nás vykonává lékařskou praxi prý už jedenáct let, se pasoval z kozla na zahradníka, policie se tím dlouho odmítala zabývat. A proč se Anna Achkas hned neobrátila na policii? „Na policii jsem se obávala obrátit, neboť mne on neustále utvrzoval, že má všude známé. Poté, co jsem se rozhodla o jeho trestné činnosti vypovídat na policii, už je ve věci patrný posun,“ řekla Achkas. Když se redaktor ParlamentníchListů.cz snažil kontaktovat Vasilye Klyueva, nejdřív mu údajný doktor nabídl schůzku v ordinaci. „Omlouvám se, ale naší schůzku na zítra na desátou musím zrušit. Díky za pochopení,“ je napsáno v sms zprávě, kterou Klyuev napsal v předvečer setkání. Na další výzvy ohledně schůzky či k odpovědím na otázky po mailu neodpověděl.

Nakonec nicméně zavolal a vtipkoval: „Jsou dvě možnosti se setkat. Buď skončí soud, bude platný rozsudek a pak vám poskytnu informace. Anebo se můžeme setkat do soudu, ale v tom případě mám jednu podmínku. Můžeme se setkat na Václavském náměstí, a abych vás poznal, na zádech musíte mít padák, oblečen do trička s obrazem Vladimíra Lenina, na zádech napsáno: Miluji KGB a v ruce časopis Pravda.“ Když mu redaktor sdělil, že šaška dělat nebude, tak prohlásil, že až po soudu. Prý bude zanedlouho soudní líčení, pak možná další a pak o tom bude moci povídat.

Ukrajinka Anna Achkas si zatím prožila měsíc vazby v tuzemské věznici a stále se soudí. „Z vazby ji propustil městský soud, protože neshledal důvody. Proti odsouzení soudem k podmínce si podala odvolání a městský soud rozsudek zrušil a bude nařízeno nové hlavní líčení. Doposud tedy proces neskončil,“ sdělila ParlamentnímListům.cz její obhájkyně Frkalová. Hrůzný případ, na nějž Achkas poukázala, že Vasily Klyuev není zapsán v České lékařské komoře a přesto léčí onkologické pacienty, navíc asi podvodně předraženými léky, policie aktuálně rozplétá, protože je proti němu podáno trestní oznámení. Kolem kauzy se šíří hysterie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …