Nevyčerpané unijní prostředky by byly živou vodou pro českou ekonomiku

16.09.2012 6:00

Podle náměstka plzeňského hejtmana Ivo Grünera přijde republika s největší pravděpodobností o 100 až 150 miliard korun, které by se velmi hodily na řadu dobrých projektů zvláště v oblasti dopravy a školství. Alespoň nějaké peníze by se musely přesunout do regionů, což ministerstvu pro místní rozvoj ale i dalším resortům není zrovna po chuti. Naskýtá se otázka, zda se nečeká na výsledky krajských voleb, aby se podělily ty stranicky „správní hejtmani“, minimálně loajální vůči dnešnímu vedení státu.

Nevyčerpané unijní prostředky by byly živou vodou pro českou ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro, ilustrační foto

Alespoň nějaké peníze by se musely přesunout do regionů, což ministerstvu pro místní rozvoj ale i dalším resortům není zrovna po chuti. Naskýtá se otázka, zda se nečeká na výsledky krajských voleb, aby se podělily ty stranicky „správní hejtmani“, minimálně loajální vůči dnešnímu vedení státu.

Jaká je reakce Ministerstva pro místní rozvoj? Citujme vyjádření Marka Ženkla z odboru komunikace: „….materiál Zhodnocení analýzy je mimo jiné výsledkem dlouhodobého sledování a vyhodnocování implementace operačního programu Vzdělávání pro budoucnost ze strany ministerstva pro místní rozvoj, které již minulý rok navrhovalo realokovat finanční prostředky z tohoto OP do OP Lidské zdroje a zaměstnanost. Vláda tehdy dala důvěru resortu školství – to se však nepodařilo a naše ministerstvo navrhlo realokaci znovu.“ Ve vyjádření dále stojí, že se jedná o nezanedbatelnou částku 2,6 miliardy korun.

ROP má svůj smysl

Regionální operační programy mají svůj smysl a i přes nemalé problémy rozdělují pořádné balíky peněz. Optimismus je na místě u ROP Jihozápad, který se po aférách v roce 2009 očistil a v současné době je na 4. místě z celkem 7 regionálních operačních programů. Tehdejší kauza, ve které byli stíháni jeho vysocí úředníci byla ve své době Popelkou a přispěla k dnešnímu zprůhlednění a větší kontrole schvalovacích a posuzovacích postupů.

„Slavit se může, až je u každého projektu všechno pěkně schváleno a vyúčtováno,“ říká předseda ROP Jihozápad Ivo Grüner, který je náměstkem hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku.

„Žadatelé by se měli chovat podle pravidel a nevymýšlet vlastní cesty. My jsme vždy připraveni ke konzultacím, jenomže vždycky se někdo najde, kdo si myslí, že je nejchytřejší. Podle toho to pak vypadá, naštěstí už jsou to jen výjimky. Překonali jsme těžké období, Plzeňský kraj byl v čerpání dříve za Jihočechy, nyní je situace podstatně lepší.“ 

K nově podpořeným projektům patří novostavba divadla v Plzni, kde je přislíbeno téměř 200 miliónů korun, přičemž investice je přes 950 miliónů. Městský okruh Domažlická – Křimická, dlouhý 2,6 km, pomůže spojit největší městské sídliště Severní předměstí se zhruba 50 000 obyvateli s nejrozsáhlejší průmyslovou zónou – Borskými poli. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje má přislíbenu částku  téměř 600 miliónů korun, přičemž celkové investice budou přes 700 miliónů a stavba bude ukončena v polovině roku 2014.

Projektů hodně – peněz málo?

„Jestliže se nevyčerpají desítky a stovky miliónů korun, tak je to strašná škoda právě pro regiony,“ pokračuje pro ParlamentniListy.cz Ivo Grüner. „V krajích je pružnější a jednodužší komunikace s příjemcem peněz a jednotlivá města mají stále velký potencionál. Proto mne vždycky strašně mrzí, když slyším, jaké částky nejsou ještě vyčerpané nebo co nemůže být proplaceno. Když vidím některé dřívější projekty, tak se divím, proč vůbec vznikly nebo proč někdo s potencionálními příjemci nepracoval a neusměrnil je. Je to škoda, vždyť máme tolik zajímavých projektů, na které už nejsou peníze.“

V 21. výzvě, kdy je příjem žádostí do 1.10. tohoto roku na program Modernizace regionální silniční sítě, byla navýšena alokace o 250 miliónů korun z nerealizovaných projektů na konečnou částku 730 miliónů. To je dobrá zpráva – o peníze se tedy nepřijde. Že nejde o malé částky, svědčí i 15. a 22. výzva s termínem přijetí žádostí do poloviny příštího roku, kdy je na Integrované plány rozvoje měst v obou sousedních krajích alokace 21,2 miliónu eur.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …