Nezaměstnala nastrčenou Romku a má problém. Rasistka nebo pokusný králík?

09.11.2011 11:23

Česká televize v neděli odvysílala reportáž o problematice zaměstnávání Romů. Podnikatelce, která odmítla zaměstnat nejprve skutečnou romskou uchazečku o práci, po jejíž stížnosti České televizi, která vyslala s žádostí o práci k podnikatelce znovu romskou figurantku se skrytou kamerou, nyní může od Inspektorátu Úřadu práce hrozit zaměstnavatelce až milionová pokuta. Námi oslovení politici se většinou domnívají, že žena jednala správně, protože by měla mít možnost zaměstnat, koho sama chce.

Nezaměstnala nastrčenou Romku a má problém. Rasistka nebo pokusný králík?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romka

Drobná podnikatelka provozující prádelnu romské ženě řekla, že ji nezaměstná, protože má s Romy špatné zkušenosti. Když dříve nějaké přijala, buď hned začali marodit, nebo ji okradli. Věří sice, že ne všichni jsou špatní, ale podle svých slov už nechce dál riskovat. A právě na tato slova by mohla těžce doplatit.

Čtěte také: Zeman k Romům: Živit se prací, ne dávkami. Nepracuješ, nedostaneš 


Cikáni mě také okradli, takové jednání chápu

V našem právní řádu je kvůli nařízení Evropské unie zakotvena takzvaná antidiskriminační legislativa, podle které musí člověk v případě soudního sporu prokazovat, že nediskriminoval. Tato norma tedy zavedla presumpci viny.

Senátor z uskupení Severočeši.cz Jaroslav Doubrava, který je znám svým razantním přístupem k nepřizpůsobivým, je proti pokutování takových lidí. „S tím rozhodně nesouhlasím, protože to je jen důsledek chování samotných Cikánů. I já mám vlastní zkušenost s tím, že jsem zadal Cikánům práci a nejenže ji nedodělali, ale ukradli mi všechno, co šlo, včetně nářadí a pak zmizeli jako pára nad hrncem. Nakonec mi ještě drze vzkázali, abych jim poslal zbytek peněz," podělil se s ParlamentnímiListy.cz o vlastní zkušenost senátor.

Psali jsme:


„Vůbec se nedivím tomu, že ta podnikatelka s negativními zkušenostmi s Cikány se jejich přijímaní do svého podniku brání. Celá ta legislativa v této oblasti je špatná a volá přímo po rekonstrukci. Je nesmyslené, aby mě někdo nutil k tomu, koho do práce přijmout můžu a koho nikoliv. Nikdo se nemůže divit tomu, že si někdo takto problematické lidi k sobě nechce pustit, zejména když má špatné zkušenosti," dodal ParlamentnímListům.cz Doubrava.

Antidiskriminační zákony povedou k větší nezaměstnanosti

Podle poslankyně za ODS a členky sněmovního výboru pro sociální politiku Lenky Kohoutové se podnikatelka dopustila diskriminačního jednání. „Máme tu platné zákony a ty platí pro každého stejně. Pakliže je prokazatelné, že ta Romka byla odmítnuta v zaměstnání kvůli své rase, jedná se jednoznačně o rasovou diskriminaci, což je v rozporu se zákoníkem práce," vidí věc jasně Kohoutová.

Čtěte také: Starosta řekl, že Romové kradou. Musí za to na policii


„Považuji to za nešťastné a v takovém případě je možné domáhat se práv soudně, protože by se jednalo o porušení zákona o zaměstnanosti. To je zkrátka diskriminační jednání. Přesto se ale domnívám, že čím více budeme nastavovat různé kvóty a svazovat lidem ruce, tím více budeme mít nezaměstnaných, protože zaměstnavatelé přestanou mít chuť různé lidi přijímat a v důsledku to bude oboustranně nevýhodné," sdělila dále redakci poslankyně Kohoutová.

Čunek: Je to pokrytectví, podnikatelce se nedivím

Bývalý předseda KDU-ČSL a senátor Jiří Čunek je přesvědčen, že chtít takovou podnikatelku stíhat, je ukázkou pokrytectví dnešní společnosti. „Jsou jistě Romové, kteří opravdu chtějí pracovat, ovšem bohužel je daleko více těch, co pracovat nechtějí a kteří skutečně třeba té paní způsobili velké problémy. To, že nesmíme nazývat věci pravými jmény je jedna z věcí, která nám jednou tady ale i v Evropě podrazí nohy," kritizoval současný vývoj pro ParlamentníListy.cz Čunek.



„Ta paní se prostě chovala jako podnikatelka tak, aby neutrpěla ztrátu. A protože měla z minulosti negativní zkušenosti, kdy ji Romové, které zaměstnala, okradli, tak já se jí vůbec nedivím. Zatímco stát teď po ni kvůli tomu bude šlapat. Osobně v mnohých případech souhlasím s tím, aby tu diskriminace nebyla, ale jestli člověk zaměstnával lidi romského původu, kteří mu jen působili problémy, tak ona má právo mít vztek a nemůže být pokusným králíkem a má mít to právo si své zaměstnance vybrat koho chce," dodal expředseda KDU-ČSL.

K tématu: Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů


Žena jednala správně, říká Mach

Podle předsedy Strany svobodných občanů a exporadce prezidenta Václava Klause Petra Macha je to vůči majitelce prádelny nespravedlivé. „Každý ji tvrdí, že měla raději lhát, ale ona se jen chovala přirozeně. Problém je jednoznačně v antidiskriminačním zákoně, ten je potřeba zrušit a nechat lidi mít svobodnou volbu v tom, s kým chtějí a nechtějí uzavírat pracovní smlouvy. Ona se pouze rozhodla někoho nenajmout a já myslím, že je správné, aby takové právo měla," komentoval kauzu šéf Svobodných.

Mach se domnívá, že když někdo na základě předsudků odmítne zaměstnat Romy, kteří by jeho firmě mohli být prospěšnější než jiní zaměstnanci, trestá sám sebe. „Připraví se tak o zisk, kterého by dosáhl, kdyby za své peníze najal lepší a kvalitnější pracovníky. Nepotřebujeme na to úřad, který mu udělí pokutu, stačí zdravý rozum," dodává ParlamentnímListům.cz Mach.

Čtěte také: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka


Přijali by zakuklenou ženu?

Poslanec z ČSSD Jiří Koskuba vidí situaci jasně. Platné zákony České republiky umožňují člověka, který se dopustí takového diskriminačního jednání, potrestat určitými sankcemi. „Jestliže měla v minulosti s Romy problémy, tak ji umím pochopit, že je už nechce zaměstnávat. Je mi jí skutečně líto, z druhé strany si ale jsem vědom, že tady jde o diskriminaci," sdělil redakci ParlamentníchListů.cz Koskuba.

„Docela by mě na té symetrii zajímalo, jak by to dopadlo, kdyby se o práci ucházel starší člověk, tak nad padesát pět let nebo kdyby se asistentkou nějakého generálního ředitele chtěla stát dívka, promiňte mi to slovo, nevzhledná nebo nějaká zakuklená byť se znalostí pěti jazyků. Opravdu mě zajímá, jestli by se postupovalo stejně tvrdě. Pro všechny platí stejná práva i povinnosti," uzavřel svůj komentář sociálně demokratický poslanec.


K tématu:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…