Nezaměstnaná: Kvůli Drábkovi jsem po mateřské nedostala zpět svou práci

04.01.2012 23:36

PŘÍBĚH Mít dítě znamenalo v životě paní Evy ztrátu zaměstnání. Když se totiž chtěla po rodičovské dovolené vrátit do zaměstnání, na její židli již seděl někdo jiný, a to zaměstnanec pro firmu levnější. Nyní je klientkou úřadu práce a prochází jedním výběrovým řízením za druhým. Ministr práce Jaromír Drábek podle ní špatně nastavil systém, když může být matka potrestána za to, že má dítě.

Nezaměstnaná: Kvůli Drábkovi jsem po mateřské nedostala zpět svou práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Posledním zaměstnáním paní Evy, v němž pracovala až do mateřské dovolené na pozici asistentky zhruba pět let, byla renomovaná mezinárodní advokátní kancelář. Informaci o výši platu si ale nechala pro sebe. „Vzhledem k tomu, že jsem poslední tři roky pracovala v oddělení Risk & Compliance, jsem kvůli tomu vázána k celkové mlčenlivosti, co se zaměstnavatele týče, ale o to ani tak nejde. U platu také, ani zpětně, nemohu zmiňovat žádné konkrétní věci, v každém případě vás mohu ujistit, že jsem se pohybovala někde kolem celorepublikového průměru, plat byl adekvátní. Dokonce ten přivýdělek k rodičovské taky," říká pro ParlamentníListy.cz

Eva se rozhodla založit rodinu a po narození dítěte odešla na nejkratší možnou, tedy dvouletou rodičovskou dovolenou. Doma ovšem celé dva roky nevydržela a do práce se ještě na částečný úvazek vrátila, a to hned po 10 měsících. Zaměstnavatel její touhu pracovat po zásluze ale neocenil. " Dopadla jsem na dlažbu. Na mém místě sedí mladší a levnější pracovní síla a já nyní bohužel nemám žádné příjmy,“ popisuje redakci smutně svou finanční situaci.

Zaměstnavatel vyhodí, koho chce. Zákon mu to dovoluje

Eva si uvědomuje, že není určitě sama, koho postihla podobná situace, a vinu připisuje špatným zákonům. „Toto je bohužel běžná praxe, která vznikla během první krize a dodnes to nikdo neřeší. Před volbami, to bylo řečí, že se bude podporovat hlavně zaměstnanost maminek s malými dětmi a kam jsme to dopracovali,“ zlobí se žena.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek upravil podle Evy zákony v duchu amerického „hire and fire“ - najmout a vyhodit. Tento zákon sice činí pracovní trh flexibilnější, ale na straně druhé dovoluje vyhazovat lidi jak se komu zlíbí, což podle Evy přeneseno do praxe znamená, že se na člověka nahlíží jen optikou nákladů a zisků.  „Jsem toho důkazem, pokud zákon zaměstnavateli dovolí se té dražší síly zbavit, tak to prostě udělá. Jak se v takovém případě dá sehnat nové pracovní místo, to vám asi nemusím ani popisovat,“ smutně konstatuje pro ParlamentníListy.cz.

Eva se snažila celou situaci řešit. „Probírala jsem telefonicky s jednou zaměstnankyní (doktorkou práv z Ministerstva práce a sociálních věcí), abych zjistila, zdali se mohu v takové situaci nějak bránit. Byla velmi vstřícná, nicméně výsledek rozhovoru byl, že bohužel ne. Je to velmi smutná situace a já bych s tím strašně ráda chtěla něco udělat, ale ještě nevím jak. Chci sepsat nějaký dopis, otevřený, možná se zapojit do nějakého sdružení,“ plánuje.

Úřad práce prý práci lidem nehledá

Minulý týden se zaregistrovala na Úřad práce. „Tam vám pouze vypočítávají podporu, to je to jediné, co ÚP dělá, o zprostředkování práce tam nemůže být řeč. S troškou dobré vůle se budu snažit dělat vše pro to, abych se odtamtud mohla co nejdříve odhlásit. To je další nepříjemnost, kdy si člověk, registrovaný na ÚP, nemůže brigádně přivydělávat, a to ani v mém případě. Další ukázka neschopnosti. Když nejsme schopni něco kontrolovat či uhlídat, tak to rovnou plošně zakážem....ale takto bychom mohli diskutovat do nekonečna, co je tady špatně,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Eva.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…