Nezaměstnaní si stěžují u ombudsmana. Nechtějí se hlásit na poště

19.01.2012 20:20

Nezaměstnaní si stěžují u ombudsmana Pavla Varvařovského na systém DONEZ (Docházka nezaměstnaných), jenž byl v republice spuštěn loni v listopadu. Část lidí bez práce nutí až třikrát týdně docházet na poštu a v určeném čase se hlásit na příslušné přepážce. Cílem opatření je omezit nelegální zaměstnávání.

Nezaměstnaní si stěžují u ombudsmana. Nechtějí se hlásit na poště
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

"Nezaměstnaní si stěžují na vysoké náklady spojené s dojížděním a uvádějí, že mají kvůli systému potíže s hledáním práce," řekla mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.

Navrhne Varvařovský změnu?

Jen v letošním roce dostal ombudsman už 20 stížností a další přicházejí. Zdaleka nejsou jen od obyvatel venkova, kteří by si mohli stěžovat na to, že to mají na poštu daleko. Kritikou nešetří ani obyvatelé velkých měst včetně Prahy. Varvařovský situaci analyzuje a bude o ní informovat ministerstvo sociálních věcí s návrhy na případnou změnu systému DONEZ.

Povinnost hlásit se na určené pobočce pošty se nevztahuje na všechny nezaměstnané, ale jen na část z nich, kteří byli vybráni podle předem stanovených kritérií. Do této skupiny patří lidé opakovaně evidovaní na úřadu práce, dále uchazeči, kteří v posledním půlroce pracovali méně než deset dní, absolventi a také například nezaměstnaní ve věku do 26 let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…