Nezaměstnaný Drábkovi: Raději nejít na úřad práce, než totální ponížení

21.09.2011 16:31

V České republice je podle aktuálních statistik zhruba půl milionu nezaměstnaných. V rámci Evropské unie si pak touto statistikou stojí naše země velmi dobře - je celkově na šestém místě, přičemž nižší nezaměstnanost tak vykazuje před námi pouze pět jiných zemích - Rakousko, Nizozemsko, Lucembursko, Německo a Malta. Odboráři však upozorňují na jeden celkem zásadní háček jinak pozitivní informace. Totiž na to, že nezaměstnaných je ve skutečnosti podstatně více - a to hned z několika důvodů. Po sociální reformě a změnách, jež postihnou i nezaměstnané, se opět skutečné počty lidí bez práce zvednou, ovšem statistiky mohou zaznamenávat další pokles.

Nezaměstnaný Drábkovi: Raději nejít na úřad práce, než totální ponížení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Osmačtyřicetiletý Josef žije na Slovácku, v malé obci, kterou raději nechtěl specifikovat. Jak sám říká, je to oblast, kde vždycky byli lidé zvyklí i dost tvrdě pracovat, lenost byla jen vzácnou výjímkou.

On sám dojížděl do nedalekého většího města léta za prací. Vloni však dostal kvůli reorganizaci ze zaměstnání výpověď a od té doby marně hledá nové uplatnění. "Byl jsem evidovaný na úřadu práce, ovšem nyní jsem již vyřazený. Když jsem sedával v čekárně úřadu, slyšel jsem různé případy a příběhy lidí z okolí, kteří se raději ani na úřad zaregistrovat nepřišli, i když to pro ně muselo znamenat, že si budou muset sami platit zdravotní a sociální pojištění. Věděli totiž, že jim úřad v regionu s vysokou nezaměstnaností stejně nepomůže, navíc byli limitovaní tím, že si vedle toho nemohou přivydělávat.Od té doby, když někde vidím statistiky toho, jaká je v Česku nezaměstnanost, jen se usmívám. Je totiž daleko vyšší. A jak to tak pozoruju, brzy to bude ještě horší," svěřil se Josef ParlamentnímListům.cz.

Čtěte také:


Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž připravilo v této oblasti zásadní "novinky". Nezaměstnaní, pokud neseženou novou práci ve dvou měsících, budou se muset podílet na takzvaných veřejných pracích v obci, kde žijí. Lidově řečeno, může se stát, že dostanou koště a budou uklízet chodníky.

"Metodika toho, jak a podle jakých kritérií se budou tyto práce rozdělovat, se zatím připravuje, není hotová. Zákon, který to totiž navrhuje, ještě neprošel Senátem," uvedla pro ParlamentníListy.cz k novince mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Nejde jen o cestu, jak člověka odradit, aby se registroval jako nezaměstnaný?

Pan Josef na toto téma dodává. "Jsem středoškolák. Když bych se stal nezaměstnaným tedy v příštím roce, za dva měsíce bych s velkou pravděpodobností, i kdybych se dost snažil, práci nesehnal. Pak by si na mně zgustli pohledem a třeba i posměšky lidé, kterým jsem dříve šéfoval a i zadával práci, protože bych kolem nich běhal s koštětem a uklízel třeba nedopalky. V mém věku dost ponižující. I proto se nedivím, že se bude po zavedení této změny zase hlásit na úřadech práce ještě méně lidí, než dosud - jen proto, aby se vyhnuli tomuto způsobu lidské degradace," řekl.

Čtěte také:


Podle odboráře Bohumíra Dufka má vše ještě další skrytý nepříjemný moment. "Zaměstnanec, který je propuštěn z práce, nebude mít nárok na podporu v době, kdy má žít z odstupného vyplaceného zaměstnavatelem podle zákoníku práce. To jsou dva měsíce. Je třeba počítat i s tím, že pro někoho, zejména ve starším věku, je propuštění z práce citovým otřesem, navíc není třeba zastírat, že tito starší lidé, si hledají práci velmi obtížně. Takže on podporu nedostane, práci hned nenajde a v okamžiku, kdy bude skutečně závislý na státu, bude muset někde dělat jakoukoli práci, kterou mu někdo zadá. Myslím si, že to opravdu řadu lidí odradí od toho, aby vůbec na úřady práce šli," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Čtěte také:


Jeho kolega z ČMKOS, poradce pro politiku zaměstananosti, Pavel Janíčko slova potvrzuje. "Působí to tak, že politika zaměstnanosti této vlády směřuje k tomu, aby se lidé raději úřadům práce vyhýbali," dodal pro redakci Janíčko.

Nezaměstnanost v Česku ve srovnání s EU? Dobrá. Ale ve skutečnosti..?

A tak - zatímco skutečně statistika nezaměstnanosti hovoří v rámci Evropské unie poměrně pozitivně, odhady odborářů o té skutečné nezaměstnanosti jsou výrazně vyšší. "Domníváme se, byť to statisticky doložit prakticky nelze, že skutečný počet nezaměstnaných lidí, je v Česku nyní nikoli mírně pod půl milionu, ale naopak až kolem 700 tisíc. Číslo tvoří lidé vyřazení z evidence úřadů práce, protože frekvence a intenzita důvodú k vyřazení se značně zvýšila, budou tam i lidé, kteří se prostě i z výše uvedených důvodů raději ani neevidují. A víme, že zejména v malých obcích tomu tak je," uvedl ještě Janíčko.

Čtěte také:

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo pro nezaměstnané přitom ještě další změnu. A to, že se budou muset chodit hlásit každý den na místní pošty nebo místa, kde funguje tzv. Czechpoint.

Bič na načerno zaměstnávané a dlouhodobě nezaměstnané

Projekt se jmenuje „Docházka nezaměstnaných - DONEZ", je financován z Evropského sociálního fondu (ESF) prostřednictvím Operačního systému Lidské zdroje a zaměstnanost. Jeho hlavním cílem je podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové v maximální možné míře omezit výkon nelegálního zaměstnávání.

"V delším čase si DONEZ klade za cíl využít hustou síť kontaktních míst Czech POINT k přiblížení nabídky práce a vyřizování formalit s úřady práce z jakékoliv pobočky Czech POINT v ČR," vysvětluje dále ParlamentnímListům.cz mluvčí Plívová.

Čtěte také:


V rámci projektu DONEZ tak mají vytipovaní uchazeči o zaměstnání docházet v čas určený pracovníkem úřadu práce na místa Czech POINT. Zde předloží pozvánku z úřadu práce spolu s identifikačním dokladem (občanský průkaz, cestovní pas), obsluha Czech POINTU identitu uchazeče ověří a provede zápis o tom, že se uchazeč dostavil na schůzku. Využitím kontaktních míst veřejné správy v rámci sítě Czech POINT pro kontakty se specifickými skupinami uchazečů se posílí kontrolní mechanismus, jenž znesnadní uchazečům o zaměstnání výkon činností, které nejsou oprávněni vykonávat a které se zpravidla realizují v rámci tzv. šedé ekonomiky.

Kolik to bude stát? Více než 233 milionů korun

Úřad práce ČR proto podepsal 7. září v rámci tohoto projektu dodavatelskou smlouvu s Českou poštou. Ta dosahuje výše 233 720 100 Kč (vč. DPH).

Smlouva byla podepsána na dobu 24 měsíců od nabytí účinnosti smlouvy.

„Pokud předpokládáme, že se asi 7 procent ekonomicky aktivní populace věnuje nelegální práci, tak znesnadněním jejího výkonu a efektivnějším výkonem kontroly bude roční ekonomický přínos v řádech miliard korun," řekl k tomu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

V průběhu dvou let by mělo systémem projít přibližně 170 tisíc specifických uchazečů o práci (konečný počet se odvíjí od délky jednotlivých kontrol a případného opakování kontrol u jednotlivých uchazečů).

V režimu kontroly budou vždy maximálně po dobu tří měsíců, hlášení na Czech POINTU bude vyžadováno nejvýše dvakrát týdně. Permanentně by měla být v systému kontroly vždy zhruba dvacetina nezaměstnaných v ČR.

Čtěte také:


"Aktuálním cílem tohoto projektu je především ztížení podmínek nelegálního zaměstnávání jak pro nezaměstnané, tak pro firmy, kterým v případě, že umožní výkon nelegálního zaměstnávání, hrozí kromě pokuty i např. odebrání živnostenského oprávnění. Kontrolovány budou specifické skupiny uchazečů, které jsou definovány vnitřními metodickými pokyny. Patří mezi ně například dlouhodobě nezaměstnaní, uchazeči s opakovanou evidencí - tedy ti, kdo byli v posledních 6 měsících evidováni na úřadu práce dvakrát a více, nebo uchazeči, kteří měli v posledních 6 měsících zaměstnání kratší než 10 dní," vysvětlila dále mluvčí ministerstva Plívová.

Bič na nepoctivé zaměstnavatele i různé "parazity" ?

Vytipovaní uchazeči o zaměstnání budou docházet na kontaktní místo Czech POINT v určený čas v běžné pracovní době, kde obdrží nabídku volných pracovních míst. Uchazeč o práci bude docházet vždy na místně nejbližší Czech POINT, z hlediska dostupnosti je síť Czech POINTŮ provozovaných Českou poštou pro tento projekt nejvhodnější. Ministerstvo slibuje, že do systému nebudou zařazováni však například ti, kterým by dopravou na místa Czech POINT vznikaly neúměrné finanční náklady.

„Jestliže se ale takový nezaměstnaný v určený čas nedostaví na Czech POINT, bude se zjišťovat důvod nedodržení této zákonné povinnosti vůči úřadu práce. Pokud bude důvodem například pohovor na novou pozici či nemoc, je uchazeč omluven řádnou omluvenkou. V případě bezdůvodné absence uchazeče zahajuje úřad práce správní řízení, které může vést až k vyřazení uchazeče z evidence úřadu práce a odebrání dávek," doplňuje ještě ministr práce a sociálních věcí Drábek.

Předpokládá se tak, že bude ztížena i nepoctivým zaměstnavatelům organizace práce „na černo". Čas návštěvy bude totiž znám uchazeči o zaměstnání totiž maximálně 3 dny předem.

To, zda to nenavýší skutečné počty nezaměstnaných a nepřinese na papíru ve statistikách "pokles" nezaměstnanosti v Česku, se ukáže již v příštím roce.

Čtěte také:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…