Nezapomeňte se nechat očkovat proti klíštové encefalitidě

29.03.2016 0:00

Klíšťová encefalitida je potenciálně závažné virové onemocnění, které dosud není antivirotiky léčitelné. Nemoc může vést k závažným zdravotním komplikacím s trvalými následky.

Nezapomeňte se nechat očkovat proti klíštové encefalitidě
Foto: Shutter
Popisek: klíště

V loňském roce se klíšťovou encefalitidou nakazilo celkem 351 lidí. Dostupný způsob, jak nákaze zabránit, představuje očkování.

Jarní a letní období jsou spojována s příjemnými venkovními aktivitami. Procházky přírodou, vodní turistika nebo účast na dětských táborech však mohou představovat riziko infekce klíšťovou encefalitidou. Klíšťata se obvykle vyskytují v teplých a vlhkých oblastech, na březích řek, ve vysoké trávě nebo v lese. Mohou se ale nacházet i na místech, kde to doposud nebylo běžné, jako oblasti s vyšší nadmořskou výškou.

Setkat se s klíšťovou encefalitidou můžeme na celém území České republiky, nejvyšší výskyt je pak v oblasti Jižních Čech a Českomoravské vrchoviny. V loňském roce, kdy jsme zaznamenali mimořádně suchý rok, se klíšťovou encefalitidou nakazilo 351 lidí. V předcházejících letech to ale bylo více, v roce 2011 se nakazilo 861 jedinců.

Nakazit člověka mohou všechna vývojová stadia klíštěte

Přenašeče nemoci můžeme snadno přehlédnout, protože nižší vývojová stádia klíšťat (nymfy) jsou velmi malá a snadno přehlédnutelná. Z kůže po nasátí krve navíc rychle odpadnou. Jedinec tedy nemusí v dané chvíli vůbec zjistit, že klíště měl.

Průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou může být značně komplikovaný

Onemocnění probíhá ve dvou fázích. První fáze přichází po inkubační době jednoho až dvou týdnů a vyznačuje se příznaky podobnými chřipce (teplota, celková slabost, bolesti hlavy a kloubů, či celková únava). Po tomto období obvykle nastává druhá fáze (nemusí se ale objevit vždy), při níž může virus postihnout nervový systém. Pacient pociťuje silné bolesti hlavy doprovázené svalovým třesem, závratěmi a poruchami spánku. Tento akutní stav trvá 2 až 3 týdny. Nemoc může zanechat trvalé následky, jako například psychické poškození, trvalé bolesti hlavy, snížení soustředění a výkonnosti nebo obrnu končetin.

Na očkování proti klíšťové encefalitidě je nejvyšší čas

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje antivirový lék, o to větší význam má prevence. Účinnou prevenci onemocnění představuje vakcinace. Zvolit můžete vakcínu Encepur®, která je jednou z dostupných vakcín proti nemoci. Encepur® je k dostání ve variantách pro děti i dospělé. Základní očkování se skládá ze tří dávek, poté je nutné přeočkování za 3 roky. Pro úplnou ochranu je nutné absolvovat celé základní očkování, tzn. všechny 3 dávky. O výběru konkrétní vakcíny je vhodné poradit se s lékařem.

Očkovací schéma

1. dávka                                                                           den 0

2. dávka                                                                           1 až 3 měsíce po první dávce

3. dávka                                                                           9 až 12 měsíců po druhé dávce

Je potřeba se očkovat před začátkem sezóny klíšťat, i přesto lidé nesmí zapomínat na používání repelentů a dodržování dalších zásad ochrany před klíšťaty.

Jak se chránit proti klíšťatům?

1) Očkujte se proti klíšťové encefalitidě!

Očkování představuje dostupnou a účinnou ochranu proti klíšťové encefalitidě. Ani to však nemusí onemocnění zabránit ve 100 % případů, proto dbejte i dalších doporučení.

2) Použijte vhodný repelent!

Po návratu domů ho ale nezapomeňte důkladně smýt!

3) Pozor na vhodné oblečení!

Noste oblečení s dlouhými rukávy a kalhoty. Tričko si zasuňte do kalhot a kalhoty do ponožek.

4) Vyhněte se vysoké trávě!

Klíšťata se vyskytují především ve vysoké trávě a v křovinách. Na procházce se proto snažte držet vyznačených cest. Vyvarujte se dlouhého sezení na zemi.

5) Zkontrolujte, zda nemáte přisáté klíště!

I když se budete řídit radami, jak se chránit, měli byste po příchodu domů zkontrolovat oblečení i povrch celého těla, zda na sobě nemáte (přisátá) klíšťata.

6) Naleznuté klíště odstraňte!

Pokud najdete klíště na těle, odstraňte jej pinzetou. Klíště zneškodněte, např. jej zabalte do toaletního papíru a spláchněte do WC. Dávejte pozor, aby se nepřisálo znovu! Ránu po přisátí dezinfikujte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …