Nezapomínejte na správnou stravu také o Vánocích

22.12.2014 0:00

Vánoce jsou v současné době nejoblíbenějšími svátky roku, na které se všichni těšíme a někteří z nás i dlouhodobě připravujeme. Vánoce mají být svátky klidu, míru a rodinné pohody, jak hlásají všemožné reklamy snažící se nás přinutit k ještě většímu utrácení za dárky a jídlo. A tak se z nejvýznamnějšího křesťanského svátku s hlubokým náboženským poselstvím postupně stala oslava nezřízeného konzumu.

Nezapomínejte na správnou stravu také o Vánocích
Foto: playnet - thinkstock
Popisek: vánoční jídlo

Odolat lákavým lahůdkám české vánoční tabule, kterou si neumíme představit bez smaženého kapra, hutného bramborového salátu a několika druhů vánočního cukroví, případně ještě bez vánočky nebo štrúdlu a samozřejmě alkoholu, není vůbec jednoduché. Můžeme se ale zamyslet nad tím, jestli jsme schopni s přeplněným břichem a vidinou povánočních kil navíc plně prožít pohodovou atmosféru.

Zkuste na to letos jít jinak. Dejte šanci rozumu a vůli a společně s nimi se pokuste oklamat tělo, které nám přes zimu vysílá varovné signály a chce nás ukládáním tuku zachránit od zmrznutí. Využijte vánoční svátky k zastavení a zamyšlení o zdravějším životním stylu. Pro začátek stačí málo – choďte na procházky, jezte pravidelně a jen tehdy, když máte skutečně hlad a čas trávený nad prohýbajícími se stoly raději věnujte svým blízkým.

Jak si zařídit zdravé Vánoce

Naladění na zdravější životní styl začíná už nákupem. Zkuste se inspirovat recepty, které odpovídají požadavkům na zdravou výživu, najdete jich všude plno.  Jistě stojí za to nějaký nový zdravý recept vyzkoušet, ale pokud se na mnoho z nich podíváme blíže a zkusíme poctivě posoudit jejich ingredience, například podle tabulek hnutí STOB nebo podle jiných výživových doporučení, dojdeme k závěru, že záměnou mouky bílé za celozrnnou nebo špaldovou a bílého cukru za třtinový sice zlepšíme nutriční hodnoty pečiva, ale příjem kalorií to příliš neovlivní.

“Vánoční jídelníček si naplánujte předem a nenakupujte zbytečně potraviny „pro strýčka příhodu“. Pokud o Štědrém večeru neodoláte klasice a dáte si smaženého kapra s majonézovým bramborovým salátem, dejte si malou porci a dojezte se zeleninovou oblohou nebo salátem,” radí PharmDr. MUDr. Hana Pužejová, lékárnice z Alphega lékárny v Netolicích.

Jíme, abychom žili

“Můžete také vyzkoušet “trik” se soukromou krabičkou cukroví.  Dejte si do ní ještě před Vánocemi jen několik kousků cukroví, dobře si ji uschovejte někam, aby nebyla úplně po ruce a hlídejte, ať vám  z ní nikdo neujídá. Vy se spokojte jen s jejím obsahem a snažte se vychutnat si každý kousek, nezobejte, ale jezte u stolu, nelitujte času, abyste si každou maličkost, kterou jíte, naaranžovali na talířek,” doplňuje lékárnice Hana Pužejová.

Místo kachny si na Boží hod dejte třeba kuře, na svíčkové si lépe pochutnáte třeba za dva týdny po Vánocích. Na návštěvu k příbuzným a přátelům choďte pěšky, nebo vystupte z auta nebo jiného dopravního prostředku o kus dřív a jděte kousek „po svých“. Před odchodem na návštěvu si doma snězte misku zeleninového salátu. Najděte si nějakou další pohybovou aktivitu, jeďte si zalyžovat, případně zaplavat do bazénu, přidejte si nějakou procházku navíc, chůze je nejpřirozenější a nejlevnější forma pohybu, s dnes tak moderními holemi na nordic walking ulevíte kolenům. Při přípravě silvestrovských oslav zkuste udělat jednohubky ze zeleniny, sýra, ořechů a ovoce. I bez majonézy, másla a pečiva vzniknou zajímavé a neotřelé chuťové kombinace. Vyměňte také tvrdý alkohol za suché víno, skrývá v sobě mnohem méně energie.

Na samý závěr si společně podle starého moudra připomeňme, že máme jíst, abychom žili a ne naopak. Vánoce vytvářejí prostor pro setkávání, lidskou blízkost, lásku, pokoj a dobro. A to je přece víc než to nejlahodnější jídlo.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …