Noční můra Lessyho: Policisté přijíždějící na pomoc až za 40 minut

12.12.2011 18:22

Policie by kvůli snižování rozpočtu a ubývání policistů nemusela být v budoucnu schopna okamžitě zasáhnout v místech s vyhrocenou situací, jako tomu bylo letos na Šluknovsku. Na Žofínském fóru se starosty to řekl policejní prezident Petr Lessy. Na severu Čech se napjatá situace v létě vyhrotila po několika incidentech hlavně mezi starousedlíky a Romy. Kvůli následným nepokojům tam vyrazily policejní posily. Podle Lessyho to zatím stálo desítky milionů korun.

Noční můra Lessyho: Policisté přijíždějící na pomoc až za 40 minut
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

"V budoucnu se můžeme dostat do situace, kdy nebudeme mít dostatek prostředků na okamžitá řešení," uvedl Lessy. Podle něj se na sever Čech letos "ze dne na den" poslalo 50 policistů navíc. Před nedávnem uvedl, že od konce srpna do začátku listopadu si to vyžádalo 40 milionů.

SLEDUJEME téma: Šluknovsko

V regionu nyní podle Lessyho vzniká speciální pořádková jednotka. V Česku už působí tři takové - v Praze, Brně a v Ostravě. Severočeské uskupení má mít 50 příslušníků. Původně se počítalo se dvěma stovkami. Původní posily zůstanou v oblasti do doby, než se noví policisté vycvičí. Policejní prezident podotkl, že podobných lokalit je v Česku mnoho, situace by se tak mohla vyhrotit i jinde. Podle pět let staré analýzy existovalo v Česku 300 takzvaných ghett. V nich žilo asi 80.000 lidí, a to převážně Romů. Podle vládní agentury pro začleňování by nyní těchto míst mohlo být už o sto víc.

Po republice funguje 545 obvodních policejních oddělení. Podle Lessyho se podle finančních výhledů na roky 2013 a 2014 tento stav "těžko podaří udržet". Před třemi lety sloužilo u policie 47.000 policistů. Letos ke konci roku by jich mělo být 38.996. "Abychom udrželi tuto hranici, měli bychom v roce 2012 přijmout 1500 lidí," uvedl Lessy. Dodal, že se "opravdu děsí" střednědobého policejního rozpočtu.

Do dvaceti minut na místě zásahu?,

Podle starostky Stráže pod Ralskem Věry Reslové by v tamní městské služebně mělo být 16 policistů, je jich ale devět. Jejich činnost tak prý musí suplovat strážníci, což radnici stojí peníze. Podle šéfa pořádkové policie Tomáše Václavíka se pokles počtu policistů v terénu musel projevit. Uvedl, že v "méně exponovaných dnech" by tak někde příslušníci službu mít nemuseli a nahrazovalo by je sousední oddělení. Václavík upřesnil, že v případě potřeby by ale museli policisté dorazit na místo "podobně jako záchranka" do 20 minut.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) se vláda snaží situaci v ghettech řešit. Přijala letos strategii, která obsahuje konkrétní opatření s termíny jejich plnění. Peake uvedla, že vzniknout by měla i koordinační skupina, která má další kroky sladit.


NERV počítá s propuštěním tisícovky policistů

Zatímco některé země EU připravovaly či spíše oprašovaly v minulých týdnech krizové scénáře pro návrat ekonomiky k původní měně, vláda České republiky zaúkolovala NERV, aby připravil „metodické pokyny“ pro případ krize.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhuje například sjednocení DPH ve výši 20 procent, vyšší daně na cigarety a alkohol, snižování počtu zaměstnanců ve školství nebo rušení některých ambasád po světě, ale i propuštění tisícovky policistů.

„Doufám, že při rozhodování kabinetu převáží argument bezpečnosti. To by měla být priorita," uvedl Lessy pro ParlamentníListy.cz s tím, že se s návrhy NERVu zatím důkladněji nestihl seznámit.

"Nicméně proti střednědobému výhledu vlády, který počítá s redukcí pěti tisíc míst do roku 2013 ta tisícovka jsou jen drobné,“ uvedl Lessy.

Policejní prezident si nedovede představit, že by policie při stavu 35 tisíc měla plnit povinnosti, které plní dnes. „To už se posouváme do úrovně, že někdo bude muset omezit činnost policie a vytyčit jiné kompetence. Opravdu si ale nedokážu ani představit, že třeba policie nebude dojíždět k nehodám, kde dochází ke škodám na majetku, zraněním, úmrtím. Ten samý problém s financemi budou mít také hasiči. Nedokážu si představit, že vás musejí vystříhávat z auta a dojezdová doba je 40 minut jako v 70. letech, to je jak ze špatného filmu,“ uvedl redakci Lessy a  v souvislosti zavzpomínal na dopis, který nedávno zaslal policistům a na jehož znění stále trvá.

“Při svém nástupu do funkce policejního prezidenta jsem si mimo jiné stanovil, že nebudu hrobařem Policie ČR. Nechci být policejním prezidentem za každou cenu. Pokud mi nebude umožněno naplňovat cíle, pro které byla Policie ČR zřízena, odejdu,“ uvedl Lessy.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …