Nová kauza Čunek? Lajtoch a exvedení Přerova možná skončí u soudu

21.01.2012 7:44

Případ takzvané přerovské kauzy, kdy policisté navrhli obžalovat primátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a celé bývalé vedení města kvůli podezřelým zakázkám, nápadně připomíná dění kolem vyšetřování Jiřího Čunka (KDU-ČSL) ohledně převzetí půlmilionového úplatku v době, kdy byl starostou Vsetína. Tvrdí to přerovská opozice. O tom, zda primátor a bývalí radní či úředníci stanou před soudem, rozhodne olomoucké krajské státní zastupitelství možná už příští týden. Lajtoch trvá na své nevině.

Nová kauza Čunek? Lajtoch a exvedení Přerova možná skončí u soudu
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

 

Protikorupční policie navrhla obžalovat Jiřího Lajtocha a celé bývalé vedení města. Viní je ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci veřejného činitele, a to kvůli přestavbě přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Kriminalisté se o případ začali zajímat, protože zakázky přerovskou radnici stály nakonec mnohem víc, než bylo původně v plánu. Jen cena u domova pro seniory se navýšila o 30 milionů korun na celkových 167 milionů. Policisté v obvinění také řešili možné napojení politiků na stavební firmu, která zakázky realizovala.

Kodytková: Rozhodnu zřejmě dříve

 

Zda půjde přerovský primátor a bývalí radní města a úředníci k soudu, zatím není jasné. Rozhodne o tom olomoucké krajské státní zastupitelství. To případ převzalo od vsetínských žalobců, kteří se kauzou zabývali půl roku. Do Vsetína byl případ přeložen z Přerova kvůli možné podjatosti.

„Dala jsem Vsetínu v rámci výkonu dohledu pokyn, aby u některých obviněných zastavil trestní stíhání s tím, že se nejedná o trestný čin, ale pouze o formální porušení zákona o veřejných zakázkách. Okresní státní zastupitelství to odmítlo učinit, a tak jsem jim případ odňala. Na to jsou interní pravidla, vysvětlila ParlamentnímListům.cz krajská státní zástupkyně Marie Kodytková, která podle svých slov na případu pracuje od minulého pátku. „Mám na rozhodnutí v této věci měsíc, ale rozhodnu zřejmě v kratší lhůtě. Možná už koncem příštího týdne,“ doplnila krajský státní zástupkyně s tím, že více informací k případu nemůže v této chvíli redakci poskytnout.

Šlechta: Stěhování spisů bylo i v kauze Čunek

Opozice však v rozhodnutí krajské státní zástupkyně o odejmutí případu vsetínskému zastupitelství vidí možnou souvislost s vyšetřováním současného senátora za KDU-ČSL a jednoho z nejkontroverznějších politiků u nás Jiřího Čunka. Ten měl v roce 2002 jako starosta Vsetína převzít půlmilionový úplatek od realitní společnosti. Trestní stíhání Čunka ale zastavil jihlavský státní zástupce Arif Salichov, který případ převzal od svého přerovského kolegy Radima Obsta. Tomu případ odňala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká kvůli procesním chybám. Přerovská opozice v souvislosti s obviněním třinácti lidí v této kauze spekuluje o možné netransparentnosti ve vyšetřování a poukazuje právě na možnou souvislost s vyšetřováním uplácení na vsetínské radnici.

 

„Jsem velmi znepokojen informací, kdy dozorový orgán po ukončení vyšetřování policie věc odejme a začíná to řešit znovu. Člověka napadají souvislosti s kauzou pana Čunka, myslím tím stěhování spisů mezi jednotlivými státními zástupci, aniž by se věc urychleně předala soudu, který jediný může rozhodnout o vině či nevině dotčených veřejných činitelů a úředníků,“ myslí si Richard Šlechta z opozičního uskupení Společně pro Přerov.

Lajtoch: Obvinění jsou nesmyslná a právně chybná


Přerovský primátor a senátor za ČSSD Jiří Lajtoch již dříve redakci sdělil, že má na své straně krajskou státní zástupkyni a že se nedopustil ničeho protiprávního.Lze tedy očekávat, že olomoucké krajské státní zastupitelství patrně zastaví jeho trestní stíhání s tím, že je nevinný. „Krajská státní zástupkyně se přiklání ke stanovisku mého právníka, který tvrdí, že jsou veškerá obvinění proti mě po faktické stránce nesmyslná a po právní stránce chybná,“ uvedl primátor s tím, že trvá na své nevině. „Necítím žádnu vinu a k žádným zločinům z mé strany nedošlo,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …