Nová koalice v Karlových Varech téměř vznikla, ale už se zase perou

25.11.2011 17:44

Z prohlášení primátora Karlových Varů Petra Kulhánka (KOA) to už vypadalo, že se na karlovarském magistrátu po rozpadu koalice K20 podařilo vyjednat vznik nové křehké koalice, tentokrát i s účastí ODS. Vzápětí na to ale primátor torpédoval novou koalici způsobem jemu vlastním svržený náměstek primátora Jiří Kotek, hájící barvy Alternativy, a hned nato se přidali se svojí troškou do mlýna i další tři zastupitelé hájící barvy Alternativy. Už nyní je jasné, že pokud zmíněná koalice vůbec vznikne, nebude mít lehký život.

Nová koalice v Karlových Varech téměř vznikla, ale už se zase perou
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

Po dalších kolech jednání o budoucí podobě magistrátní koalice oznámil primátor Karlových Varů Petr Kulhánek, že jako nejpravděpodobnější se jeví sestavení jedenáctičlenné rady města, kde budou mít zastoupení KOA, ODS, TOP 09, ALT a hnutí OCJJ.

"Po třech křeslech by měla mít v nové radě města KOA a ODS, po dvou radních bude mít TOP 09 a Alternativa, jedno křeslo získá hnutí O co jim jde!?. S touto předloženou strukturou nemají zásadní problém KOA, ODS, TOP 09 a ALT, zásadní problém s ní mají jen představitelé OCJJ," uvedl ve svém prohlášení primátor Kulhánek.

Dva subjekty vyslouví nesouhlas a bude se jednat znovu

"Předběžně jsme formulovali mechanismus "koaliční pojistky", vztahující se na oblasti vymezené jako zásadní, jedná se předběžně o otázky ekonomiky města, územního plánu, významné majetkové záležitosti. V případě, že v dané věci vysloví nesouhlas dva subjekty, nelze přijmout rozhodnutí bez dalšího projednání, maximální délka dohadovacího procesu je dva týdny, zpravidla do další rady," vysvětlil primátor. "Do dalšího jednání předložím návrh koaliční smlouvy a kostru programového prohlášení. Další jednání proběhne ve čtvrtek 1. prosince," informoval primátor Kulhánek.

"Vedení města bez legitimní podpory nadpoloviční většiny zastupitelů se drží u moci již pět měsíců. Po zradě KOA a TOP 09, které rozložily původní koalici K20, se přistoupilo ke koaličnímu jednání o její nové podobě. Na začátku července Alternativa stanovila jasné a nepřekročitelné mantinely, primárním východiskem bylo jednání výhradně na půdorysu K20, mandát k vyjednávání o jiné formaci nebyl vydán, jednoznačně se odmítla spolupráce s ODS, ČSSD a KSČM," uvedl k jednání o koalici bývalý náměstek a manažer Alternativy Jiří Kotek.

"Jednání nyní sklouznula do fatálně nepřehledného kupčení „napříč politickým spektrem", které vynáší zpět do vedení města ODS. Začínají skutečně praskat skandály bývalé koalice, ale právě to ukazuje na skutečný motiv intrik kolem ovládnutí města," pokračoval dál v plamenných projevech Kotek. „Alternativa se proto nebude účastnit jednání o koalici s ODS, ČSSD ani s KSČM a do takovéto koalice nevstoupí. Bude-li uzavřena koalice otevřená nebo skrytá s těmito stranami, stane se Alternativa legitimní opoziční stranou zastupitelstva," prohlásil dále Kotek.

Obnovme předchozí koalici, žádají zástupci Alternativy

Výroky primátora Kulhánka i představitele Alternativy Kotka ovšem nadzvedly ze židlí trojici zastupitelů za Alternativu, Jaroslava Růžičku, Petra Masáka a Viktora Davida. Nelíbil se jim výrok primátora o tom, že s podobou nové koalice nemá Alternativa problém. Na druhou stranu ovšem odmítli razantní postup Jiřího Kotka, který oznámil, že se Alternativa už dál nebude účastnit jednání o podobě koalice na magistrátu.

"Nejsme členy strany Alternativa a vydávaná stanoviska s námi nejsou předem konzultována. Jsme přesvědčeni, že zrušení bývalé koalice K20 bylo chybou a preferujeme její obnovení, zároveň však realisticky vnímáme odmítání tohoto řešení ze strany KOA a TOP 09, takže pro opětovné sestavení K20 nemáme partnery, proto se účastníme jednání o vzniku nové koalice," říkají tři zástupci Alternativy v zastupitelstvu města.

"Nadále se držíme principů a stěžejních témat volebního programu, se kterým jsme kandidovali. Do jednání o nové koalici jsme vnesli jako přednostní témata programové body a systém ochrany jednotlivých účastníků koalice vůči přehlasování ostatními v zásadních programových tématech, před úspěšným vyřešením těchto bodů nevznášíme žádné požadavky na funkce ani jejich počet. Svoji konstruktivní účast na jednáních o vzniku koalice za účasti ODS považujeme za menší zlo, než rovnou odejít do opozice a bez boje tak umožnit návrat starých pořádků," uvedli zastupitelé za Alternativu Růžička, Masák a David.

Koalice K20 se dostala do existenčních problémů poté, co vedení magistrátu odvolalo v červnu neposlušného náměstka Jiřího Kotka (ALT), který s oblibou kritizoval různá rozhodnutí magistrátu a podle svých kolegů se choval jako neřízená střela. Kotek se pak při hlasování stavěl proti svým bývalým koaličním partnerům, kteří tak neměli šanci prosadit své návrhy. Primátor proto začal vyjednávat se zástupci opozice o nové posile pro koalici. Ještě před sesazením Kotka fungovala koalice K20 s převahou dvou hlasů.

  • Více o Karlových Varech ZDE


Související: V Karlových Varech koalice skomírá. Vítr v ní chtějí udělat zástupci ODS


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…