Nová trafika pro "neschopného" Johna. Korte z topky nechce být vulgární

28.08.2011 13:39

Po svém nepříliš úspěšném angažmá v čele protikorupčního týmu má startovat předseda VV Radek John kariéru jako šéf nového sněmovního výboru. Jeho případné vytvoření ale vzbudilo vlnu kritiky. Kromě něho totiž zaměstná i řadu dalších lidí. Zaplatí je daňoví poplatníci.

Nová trafika pro "neschopného" Johna. Korte z topky nechce být vulgární
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Kam s Johnem? Tuto otázku si česká politická scéna klade už řadu měsíců, od doby, kdy někdejší novinář a spisovatel opustil post šéfa vnitra. John nejprve obsadil místo šéfa vládního protikorupčního týmu, kvůli sporům s premiérem Petrem Nečasem (ODS) jej ale posléze odmítl.

A nyní má mít další funkci. Měl by se  stát šéfem výboru pro bezpečnost, který by vznikl rozdělením původního výboru pro ochranu a bezpečnost. Podle sociálních demokratů jde o zbytečnou funkci. A další Johnovu "trafiku".

Místo není potřeba. Ale John ho potřebuje

"Všichni ví, že rozdělení se neplánuje kvůli pracovní agendě, ale jen účelově kvůli Radku Johnovi," sdělil ParlamentnímListům.cz šéf výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan. Upozornil také na nízkou důvěryhodnost, které bude úřad kvůli Johnově osobě vzbuzovat. "Lidé na to budou pohlížet jako na něco, co bylo vytvořeno účelově pro Johna, zhorší to prestiž i koalici," dodal politik.

Nový výbor, výsledky žádné. Nebo horší

Vytvoření nového výboru by logicky mělo přinést i viditelné výsledky. To však prý nehrozí. A pokud ano, spíš negativní. "Mám obavu, že když to bude řídit pan John, tak to bude změna spíš k horšímu. Zkušenost s ním není dobrá," řekl redakci.

Tejc: Odmítáme další trafiku pro VV

Celá věc je tím absurdnější, že to byly v minulosti právě Věci veřejné, které ve sněmovně chtěly snížit počet funkcionářů a ve svém programu slibovaly sloučení ministerstev vnitra a obrany. Svým počínáním však dokázaly, že co je psáno, nemusí být i dáno.

Korte nechtěl být vulgární

A s Johnovým novým místem není spokojená ani vládní TOPka. Poslanec Daniel Korte (TOP 09), který proslul svou sněmovní pěveckou etudou, je Johnovým angažmá šokován. "Hledám pro to slušná slova," sdělil výmluvně redakci. Věci veřejné kritizuje zejména za to, že neplní své sliby.

Korte při hlasování o nedůvěře zpíval. To se nesmí, křičela opozice

"Slibovaly, že sníží počet sněmovních funkcionářů. Tímto dokazují opak," dodal politik. Johnovu personu v čele výboru navíc považuje za nešťastnou. "Pan John se prokázal jako zcela neschopný už v době, kdy působil na ministerstvu vnitra," uzavřel Korte s tím, že od Johna nečeká nic ani v jeho nové funkci.

Poslanci Stanislau Polčákovi (TOP 09) obsazení Johna do čela výboru nevadí. Výměnou za tento post by ale uvítal zrušení funkce jiné.

Když jeden zavedou, druhý musí zrušit

"Pokud Věci veřejné dokáží post vytvořit, tak by měly umět některý jiný také zrušit," sdělil politik ParlamentnímListům.cz. Stejně jako Korte upozornil na to, že to byla právě Véčka, kdo se před volbami i po nich zaklínal plánem snížit sněmovní posty až o třetinu.

V souvislosti s Johnovou údajnou "trafikou" je ale nutné zmínit i další aspekt celé věci. Nejde totiž o vytvoření pouze jediné funkce.

John bude drahý

"Výbor bude mít místopředsedy, sekretariát, zřejmě i podvýbory. Také mu musí být k dispozici sekretariát a nějaké prostory," vypočítává politik. Chod orgánu tak rozhodně nebude zadarmo.

A Věci veřejné by si tak podle něho měly jeho nutnost obhájit. "Je poněkud nešťastné, že se to dává do souvislosti s tím, že pan John potřebuje práci," dodal poslanec a právník Polčák. Parlamentní praxe podle něho zná oba modely, jak sjednocený výbor pro obranu a bezpečnost, tak jeho rozdělení. Fungují prý oba.

Za vším hledej Bátoru

O tom, že John může dostat uplatnění v podobě šéfování jednoho z výborů sněmovny, který má vzniknout rozdělením výboru pro obranu a bezpečnost na dvě části, informovaly ParlamentníListy.cz již v polovině července. V celé věci může hrát velkou roli i kauza Bátora. TOP 09 prý s Véčky licituje: Buď odvoláte Bátoru, nebo my nepodpoříme Johna na jeho nový post.

Sám  John se zatím k celé záležitosti pro ParlamentníListy.cz nevyjádřil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Dále čtěte:
Vyhoďte Bátoru, nebo John nedostane funkci. TOPka jako břitva
Víme, kam má namířeno Radek John. Jde o policii

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…