Nové poslankyně Slámová a Kubjátová už mají dekrety k mandátu

06.05.2010 17:39

Nové poslankyně Klára Slámová (zvolena za ODS) a Yvona Kubjátová (ČSSD) ve čtvrtek převzaly od místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) osvědčení o nabytí mandátu.

Nové poslankyně Slámová a Kubjátová už mají dekrety k mandátu

Advokátka Klára Slámová má nahradit Daniela Reisiegela, jenž míří do Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Kubátová pak bývalého předsedu dolní komory Miloslava Vlčka, který rezignoval po kauzách s půjčkami a dotacemi. Oba se svých mandátů vzdali v pátek 30. dubna. Ve funkci budou necelý měsíc do květnových voleb.

„Slib budou skládat na nejbližší schůzi," prohlásila po jednání Němcová. Jednání sněmovny je zatím plánováno na 18. května. O jeho svolání rozhodne příští týden organizační výbor. I v případě, že se žádná schůze neuskuteční a poslankyně slib nesloží, bude jejich mandát plnohodnotný.

Klára Slámová, ačkoliv byla v roce 2006 zvolena za ODS, nyní už ve straně není. Kandiduje jako nestranice za Suverenitu Jany Bobošíkové. Zda bude hlasovat se svými bývalými stranickými kolegy, zatím není jasné.

„Jako každý poslanec budu hlasovat podle nejlepšího vědomí a svědomí. A to, že jsem vystoupila z ODS, neznamená, že bych a priori hlasovala proti tomu, jak budou hlasovat oni," řekla pro ČTK Slámová. Doplnila, že za stěžejní považuje jednání o zvýšení mateřské na loňskou úroveň.

Kubjátová nezmínila žádné stěžejní téma, kterému by se chtěla během své měsíční funkce věnovat. Bude ale prý hlasovat stejně, jako celá ČSSD.

Čtěte také:
Poslanec Reisigel odchází do NKÚ, na jeho místě přijde asi Slámová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …