Nové volby v Praze? Bez Dienstbiera: Už nebudu lídr, vzkazuje zrazeně

07.03.2011 5:31

Ať si dělá lídra pražský šéf Petr Hulinský, říká k případnému opakování voleb v Praze loňský volební rekordman ČSSD Jiří Dienstbier.

Nové volby v Praze? Bez Dienstbiera: Už nebudu lídr, vzkazuje zrazeně

Černý kůň sociální demokracie z loňských pražských voleb o druhý start nestojí. Jestliže soudy nakáží opakovat volby do zastupitelstva Prahy, tvář Jiřího Dienstbiera se na předvolební billboardy nevrátí. Ačkoli před půl rokem zajistila pro ČSSD rekordní výsledek.

„Nedokážu si to vůbec představit. Jestliže se Petr Hulinský nechal zvolit pražským předsedou, tak on by měl být tím lídrem, ať už ho považuji za dobrého nebo ne. On by na sebe měl vzít zodpovědnost a neschovávat se za nikoho jiného," řekl serveru ParlamentníListy.cz Dienstbier, bývalá jednička pražské kandidátky ČSSD.

Ve volbách zářil, po nich byl na obtíž

Dosud málo známého komunálního politika vytáhla loni sociální demokracie na velké plakáty pár měsíců před volbami. Jak tehdy říkali političtí protihráči - jako králíka z klobouku. Vyplatilo se. Strana získala 14 zastupitelských křesel, nejvíce v historii. Po volbách se ovšem neokoukaná tvář se zkušenými kormidelníky pražské ČSSD nepohodla.

Dienstbier od začátku nechtěl koalici s ODS, jak to říkal už měsíc před volbami v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Když ČSSD začala s ODS vyjednávat tak řečenou „velkou koalici", Dienstbier odstoupil z jednacího týmu. Letos v lednu pak neuspěl na pražském volebním sjezdu proti Petru Hulinskému, který s přehledem obhájil funkci šéfa pražské ČSSD.

„Se svým názorem jsem se na sjezdu neprosadil. Kdybych kandidoval, požadoval bych nějaké záruky, jak se bude ČSSD chovat. Nemyslím si ale, že bych je dostal. A ani si nemyslím, že by současné pražské vedení chtělo, abych já byl lídrem," dodal Dienstbier.

Související:


Až soud rozhodne, můžeme se bavit

Hulinský nechce o případném sestavování kandidátek spekulovat, dokud soud nevynese verdikt. „Až soud rozhodne, pak se můžeme bavit," odpověděl Hulinský na otázku serveru ParlamentníListy.cz, jestli by chtěl za jedničku opět Dienstbiera, či zda by vzal kandidaturu na sebe.

„Schválili jsme velmi kvalitní rozpočet, takže já jsem s prací zastupitelstva spokojen," dodal Hulinský k vedení současné radnice.

Zda by si přál opakování voleb, Dienstbier, vzděláním právník, neřekl. "To není vůbec o tom, co bych si přál." Volby byly podle něj nefér, ale odpověď na otázku, jestli došlo k porušení ústavy, nechává na soudcích.

Rychetský: Všechno jsou spekulace. O žádném tlaku nevím

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že plénum soudu se má k veřejnému jednání sejít 29. března. „Opravdu ale teď nevím, jestli už tam padne rozhodnutí," dodal k tomu redakci nyní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Rychetský také popřel, že by se už nyní rýsovalo, jak bude kdo z patnácti soudců nakonec hlasovat. „To je absolutní spekulace, která nemá v ničem oporu," reagoval předseda na tamtamy části pražské ODS, které redakce ParlamentníListy.cz sleduje, a na nedávný článek serveru Aktuálně.cz, podle nichž je nyní jazýček vah o jeden hlas na straně stěžovatelů.

Rovněž také popřel, že by soudci byli pod politickým tlakem, jak se o tom podle informací redakce špitá na chodbách magistrátu. „Nic mi o tom není známo. Volby jsou jednou z mnohých kauz, které tady máme," dodal k údajnému tlaku Rychetský.


Čtěte také:


Fo
to: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…