Novela zákona o vojácích z povolání má obraně ušetřit milióny

08.09.2011 16:01

Vláda podle premiéra Petra Nečase schválila novelu zákona o vojácích z povolání. Ta mimo jiné ruší příspěvky vojákům na přestěhování, čímž ministerstvo obrany každoročně ušetří okolo 12,5 milionu korun.

Novela zákona o vojácích z povolání má obraně ušetřit milióny
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Alexandr Vondra

Nový zákon o vojácích z povolání mimo jiné navrhuje, aby vojáci, kteří armádu opustí dříve než po dvou letech, dopláceli část nákladů na používanou výstroj a nabízí i další úsporná opatření. O předloze nyní rozhodne parlament. 
    

Novela také právně zakotvuje povinnost resortu zajistit vojákům v armádních zahraničních operacích přiměřený kontakt s blízkými, například elektronickou poštou a podobně. Norma by podle představ ministerstva obrany měla začít platit už od počátku příštího roku.

Z roku na šest měsíců navrhuje novela zkrátit dobu, po kterou je nyní vojákům vyplácen jejich plný plat v případě, že voják byl v důsledku organizačních změn jinak služebně zařazen a plat se mu v důsledku toho snížil. Poskytování nesníženého platu v praxi znamená podle důvodové zprávy k novele "fixaci platu v současné době až na dobu jednoho roku, což je v konečném důsledku demotivující a kontraproduktivní".

Navržená legislativní úprava má také nově stanovit, že voják je povinen ve vojenských objektech ve službě i mimo ni nepít alkohol a neužívat drogy. Kouření bude povoleno jen ve vyhrazených prostorách. Vojáci budou navíc povinni se na rozkaz nadřízeného podrobit testu na přítomnost alkoholu či návykových látek.

Vojáci, kteří armádu opustí do dvou let, by podle zákona měli platit část nákladů na výstroj, kterou ve vojsku používají. Při zániku služebního poměru - ať už z jakéhokoliv důvodu - totiž základní výbava v ceně okolo 38 tisíc korun vojákům zůstává.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…