Novinář položil před poslance a senátory peněženku. A čekal

03.01.2011 9:42

Poctivost politiků se rozhodli hodně jednoduchou formou otestovat novináři časopisu Týden. Před sněmovnou a Senátem líčili na zákonodárce vytroušené peněženky, ale poslanci v tomto testu vesměs obstáli.

Novinář položil před poslance a senátory peněženku. A čekal

V redakci časopisu Týden se nechali inspirovat otázkou „Proč si někdo myslí, že právě politici by neměli krást", kterou si onehdy v jednom svém komentáři položil politolog Jiří Pehe, a rozhodli se vyzkoušet si poctivost poslanců a senátorů. Jejich plán byl jednoduchý. Před vchodem do Sněmovny novinářská volavka vytrousí peněženku v době, kdy se blíží některý z poslanců.

První dva testovaní si počínali hodně podobně. Jak elegán v obleku Václav Cempírek z TOP 09, tak Zbyněk Stanjura z ODS na ztracenou "šrajtofli" domnělého majitele upozornili, do jejího zvednutí se jim nechtělo. To poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí se testu vyhne svou nevšímavostí. Jeden den má oči jen pro displej svého mobilu, o den později zas pro naprasklý kelímek s vytékající kávou.

Lovení poslanců udělal přítrž uniformovaný policista

Nadějně vypadal z pohledu novinářského týmu pokus s poslancem Janem Hamáčkem z ČSSD, který se sklonil pro návnadu a chystal se s ní odejít. Novinář si ale nebyl jist, zda jde o poslance a ze strachu, aby o peněženku kolegyně nepřišel, se k ní začal hlásit. „Á, to je vaše? Zrovna jsem ji chtěl odnést na vrátnici," zareagoval poslanec.

Sněmovní veterán Stanislav Křeček z ČSSD se pro peněženku dokonce shýbl a upozornil na její ztrátu, poslanec Petr Bendl z ODS ukázal k pohozené peněžence rukou. Také místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek hned poté, co si peněženky všiml, domnělého nešťastníka neprodleně informoval. Pak byl ale s novinářskou akcí konec, protože zasáhl uniformovaný policista a „investigativec" musel s pravdou ven.

Žádný test poctivosti, to je nápad dětí ze školy

„To není nic investigativního, ani žádný test poctivosti. To je jen trik, jak si udělat z poslanců legraci," glosuje Jiří Mikeš, bývalý ředitel Asociace reklamních agentur a lektor Vysoké školy ekonomické, pro ParlamentníListy.cz pokus, při němž byly otestovány dvě desítky poslanců či jejich asistentů, ale žádný se nenechal nachytat.

„Zrovna tenhle nápad mi připadá docela dětinský naivní a hloupý," kritizuje mediální odborník způsob, jak si chtěli redaktoři týdeníku ověřit poctivost zákonodárců. „Kdyby to dělaly děti ve škole, tak to beru, ale jako akci novináři versus politici to ani náhodou," odmítá Mikeš ne příliš nápaditou akci. „Také v tom vidím spíše infantilitu či jednoduchost, je to víc takové uličnictví než novinařina," přidává se k jeho názoru Jan Jirák, mediální expert z fakulty sociálních věd UK.

K věci:

Kalousek i Paroubek se kompasu vyhnuli, pro knížete byl hloupý

Test malých stran: Internetové stránky jako z pravěku

Neoznámíš, zaplatíš. Test integrity u Véček

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…