Noviny: Omezování poslaneckých příplatků nebude snadné

20.11.2013 9:55

Hnutí ANO a lidovci mohou se svými snahami o snížení počtu sněmovních výborů, podvýborů a komisí, což by ušetřilo peníze, neboť za výkon těchto funkcí pobírají poslanci příplatek, narazit. Političtí matadoři totiž neoficiálně přiznávají, že rozdělení co nejvíce funkcí mezi vlastní lidi znamená pro strany zajištění loajality co nejvíce členů klubu. Informuje o tom deník Právo s tím, že v minulé sněmovně tak z dvou stovek poslanců jen 47 z nich bylo bez jakékoliv funkce.

Noviny: Omezování poslaneckých příplatků nebude snadné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Parlamentní matadoři jsou k omezení počtu sněmovních funkcionářů skeptičtí. Někteří, byť neradi, ale přesto v tichosti přiznávají, že rozdělení co nejvíce funkcí mezi vlastní lidi znamená pro partaje zajištění loajality co nejvíce členů klubu,“ píše deník.

Podle listu ale snižování počtu sněmovních komisí brání i to, že celkem šest z osmi má svůj původ v různých zákonech a nelze je proto zrušit či sloučit. Zrušení by se tak mohly dočkat jen komise pro práci kanceláře sněmovny a komise pro rodinu a rovné příležitosti. Podle místopředsedkyně hnutí ANO Věry Jourové by se tyto komise mohly přeměnit na podvýbory. Jenže počet komisí se asi až tak nesníží, protože komunisté přišli s tím, že by mohla vzniknout komise pro změny ústavy. „K ústavě se musíme stavět systémově, a tak bychom komisi, ve které by byly zastoupeny všechny parlamentní strany, zřejmě podpořili,“ cituje list Jourovou.

Podle předsedy klubu poslanců TOP 09 Petra Gazdíka je z návrhu hnutí ANO vidět, že jim chybí parlamentní zkušenost. „V této své úporné snaze mi připomíná ANO někdejší VV, které také měly hodně návrhů, které už by asi po tříletém působení v parlamentu neopakovaly,“ řekl listu Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…