Novoroční Moravec s Havlem. Propadák ve sledovanosti

04.01.2011 7:32

Den po novoročním projevu prezidenta Václava Klause odvysílala Česká televize Otázky Václava Moravce s jeho předchůdcem Václavem Havlem. Předtočený pořad bez diskusního oponenta ale diváky moc nepřitáhl, jak vypovídají data sledovanosti, která mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Novoroční Moravec s Havlem. Propadák ve sledovanosti

Původně chvályhodný byl záměr České televize nabídnout svým divákům dva dny po sobě pohledy na aktuální dění očima dosavadních dvou prezidentů. Zatímco toho nynějšího nabídla při novoročním projevu, ten předchozí byl hostem Otázek Václava Moravce. Škoda ale, že předtočených, takže nemohl reagovat na nic z toho, co řekl jeho nástupce. Navíc neměl pro diskusi partnera, takže jen odpovídal na dotazy moderátora.

Již v minulosti se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil vicekancléř prezidenta Petr Hájek, že Česká televize a zvláště OVM jsou hlásnou troubou takzvaného havlismu. „Vstupenkou do tohoto pořadu je být havlistou a nesnášet Václava Klause," dodal. Po posledních OVM mu mnozí diskutující dávají za pravdu a moderátora viní ze servility vůči Havlovi.

K novoročnímu projevu prezidenta:


Nejslabší sledovanost novoročních OVM

Těm, co pořad sledovali a pak o něm debatovali, vadilo, že se Moravec vystříhal kritických dotazů a naopak bývalé hlavě státu neustále pochleboval. Mnozí diváci by uvítali, kdyby Havel měl oponenta, ať už jakéhokoli, i když nejraději by viděli diskusi s jeho nástupcem Klausem, protože by alespoň došlo k názorovému střetu. Takhle šlo podle mnohých o nudné povídání nad kávou.

A diváci, jako by tušili, že o nic mimořádného nepřijdou, když si první neděli tohoto roku v pravé poledne nezapnou Českou televizi na prvním ani na zpravodajském programu. Sledovanost těchto OVM je vůbec nejslabší z novoročního vysílání tohoto pořadu, jak vyplývá z údajů ATO - Mediaresearch, které pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. 


Sledovanost novoročních OVM v tisících / (hlavní hosté)

                  ČT1    ČT24   Celkem

2. 1. 2005     788       ---       788      (Václav Havel, Lubomír Zaorálek, Mirek Topolánek) 

1. 1. 2006     954       ---       954      (Václav Havel, Jiří Paroubek, Mirek Topolánek) 

7. 1. 2007     850       25       875      (Miloš Zeman, Petr Pithart) 

6. 1. 2008     859       43       902      (Marek Šnajdr, Pavel Horák, Vladimír Dryml)

4. 1. 2009     598       46       644      (José Barroso, M. Topolánek, J. Paroubek, V. Havel) 

3. 1. 2010     575       88       663      (Mirek Topolánek, Jiří Paroubek) 

2. 1. 2011     399      173      572      (Václav Havel)


Neaktuálnost, absence oponenta v diskusi a občas vykukující moderátorova servilita nebyly tím jediným, co diváci kritizovali. Vadila jim i skutečnost, že Václav Moravec svého hosta tituloval jako prezidenta, přestože ten jím už téměř osm let není. Vysvětlení štábu pořadu, že jde o privilegium novodobé historie, neobstojí. Ve Spojených státech rovněž nejsou prezidenty Bush starší a mladší nebo Clinton, ale jen Obama. Ti ostatní jsou bývalí, stejně jako Havel.

Havel sklidil i kritiku odborníků. Postěžoval si totiž, že nemáme euro, z čehož prý pramení velké transakční náklady. „To je ekonomický nesmysl. V době, kdy dochází k elektronickým transakcím, jsou transakční náklady z převodu měn relativně zanedbatelné. Rozhodně jsou o dost menší než náklady z toho, že země nemá svou měnu a svou měnovou politiku a nemůže tak reagovat na ekonomický vývoj a změny," reagoval pro ParlamentníListy.cz děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.


Související:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera, Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …