Novorozenecká žloutenka – ikterus

10.05.2010 0:00

Většina miminek krátce po narození více či méně zežloutne. Novorozenecká žloutenka je jedním z prvních onemocnění novorozenců. Způsobuje je zvýšená hladinou bilirubinu v krvi.

Novorozenecká žloutenka – ikterus
Foto:
Popisek:

Bilirubin je produktem metabolismu hemoglobinu, který vzniká při rozpadu červených krvinek - nejčastěji při krevních podlitinách a při neshodě krevních skupin či Rh faktoru matky a dítěte. Krevní skupinu i Rh faktor mají na porodnici vyšetřeny všechny těhotné ženy i novorozenci.

Bilirubin  je ve vodě nerozpustný a v této formě se může s organismu vyloučit. Pokud by v těle zůstával, mohl by mít toxické účinky. U novorozenců, u nichž teprve dozrává činnost jaterních enzymů a rozbíhá se peristaltika dochází k pomalejšímu vylučování. Objevuje se tak tzv. fyziologická žloutenka, která se zpravidla projevuje asi 24 hodin po porodu.
 
Pokud by se tento stav neléčil, mohlo by u ditěte dojít k postižení různých orgánů, které se se může projevit ihned, někdy až v průběhu týdnů až měsíců. Děti jsou ochablé, apatické, špatně prospívají. Mohou se objevovat křeče, některé z dětí mohou i zemřít.

Účinnou a nezatěžující léčbou novorozenecké žloutenky, která je používána již na novorozeneckých odděleních je fototerapie (FT). Jedná se o léčbu modrou částí světelného spektra, která v kůži a podkoží přemění nebezpečný bilirubin na netoxickou formu, která je z těla snadněji vyloučena.

V průběhu FT  je sledována bilance tekutin, srdeční činnost, dýchání a  celkový stav novorozence.  Velmi důležitá  při léčbě „ modrým světlem“ je kontrola genitálu a ochrana zraku, u kterého by mohlo dojít k nevratnému poškození UV zářením. Dnes už je tato léčba technicky mnohem dokonalejší a dítě nemusí být odděleno od matky.

Vlivem léčby sice mizí viditelné příznaky žloutenky, ale stav dítěte musí být stále sledováno prostřednictvím opakovaných odběrů krve.

U  1-2% kojených dětí se můžeme setkat s prodlouženým trváním ikteru,t zv. žloutenkou kojených dětí. Trvá většinou do 12.týdne a její příčina není přesně známa.

Pokud by množství biliribinu v krvi dítě ohrožovalo více, je možno přistoupit k výměnné transfuzi krve jako další eliminační metodě.

Nejrizikovější je žloutenka u nedonošených dětí a při Rh inkompatibilitě (Rh negativní matce se narodí Rh pozitivní dítě). Matka po kontaktu s krvinkami dítěte proti nim tvoří protilátky, které procházejí placentou do krve dítěte a jeho krvinky ničí. V prvním těhotenství dítě není většinou vážně ohroženo, ale pro další dítě je již toto nebezpečí větší a mohlo by dojít k vážnému poškození nebo i ke smrti ještě nenarozeného dítěte. Proto v těchto případech dostávají těhotné ženy vždy injekce protilátek, které riziko postižení významně snižují.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…