Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává

06.03.2011 9:25

Část Prahy zaplavily letáky. Na rozdíl od tisíců ostatních, tyto jsou nejen politické, ale zřejmě dokonce i geopolitické. Podle webu Česká pozice, který na ně upozornil jako první, připomínají plakáty Národně demokratické strany (NPD) Sicherheit durch Recht und Ordnung (Bezpečnost díky zákonu a pořádku) z přelomu šedesátých a sedmdesátých let v Německé spolkové republice.

Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává

Podle politologa Zdeňka Zbořila, kterého ParlamentníListy.cz oslovily, skutečně současná světová i domácí politická situace nahrává tomu, aby lidé začali volat po revoluci a snažili se o zrod nového náboženství a ideologie. Nechtějí si prý totiž připustit jakýkoli svůj vlastní podíl na tom, proč se věci dějí tak, jak se dějí. 

Uvedené letáky vyzývají k povstání a odporu proti Novému světovému řádu (New World Order). Na letáku inzerovaná webová stránka odkazuje na extremisty nebo libertariány. Až na to, zda jde či nejde o černý výlep, se jim z hlediska zákona nedá nic vytknout.

Lidé mohou prahnout po světové revoluci

Podle politologa Zbořila, jsou tak letáky důkazem toho, že lidé začínají volat po ekonomické globalizaci.

"Jde o druh globálního vnímání politiky, který ale není nic nového. Už za dob bolševiků se čekalo na spasitelnou světovou revoluci. Ta nepřišla, ale podobné nálady mohou v lidech klíčit opět nyní," říká Zdeněk Zbořil.

Lidé totiž podle něj nejsou ochotni si přiznat, že za stav společnosti u nás, ale i ve světě, nesou i oni sami svůj díl zodpovědnosti, poněvadž těm, kteří nyní vládnou, dali sami při volbách svůj hlas - i když připouští, že jsou voliči mnohdy politiky obelháváni.

"Všeobecná naštvanost je vidět na celém světě, nejen u nás, stačí, když se připojíte do jakékoli komunikační sítě, všude se nadává a hledá viník," vysvětluje Zbořil stav, za kterého mohou v lidech narůstat ne právě obvyklé politické ambice a snahy. Podle něj takovéto situace historie zaznamnává, neuropatologové o ní pak mluví jako o jevu skupinové hlouposti.

"Lidé si prostě nechtějí logicky vysvětlit, proč dochází k zvratům, jakými jsou svědky. Každý další projev bankovní krize v souvislosti s návratem lidí k znovu objevování podstaty marxismu, může vést k tendencím a zrodu nového náboženství a ideologie. A s tím souvisí i to, že může dojít k revoluci bez vůdců - tak jak to vidíme nyní v arabském světě," uvedl dál politolog Zbořil pro ParlamentníListy.cz.

Lidová podpora a obavy před novou světovládou

I přes možnost, která by skutečně mohla signalizovat vážné varování, přichází v úvahu i to, že jde třeba jen o reklamní leták na další román Dana Browna Ztracený symbol. Po dílech o symbologovi Robertu Langdonovi z knihy Andělé a démoni a Da Vinciho kódu se nakladatelé pokusili vydělat další velké peníze na podobné mystifikaci, protože se už málo prodávají, a proto reklama.

Server Česká pozice.cz spekuluje také o tom, že může jít o spontánní lidovou podporu obav před novou světovládou. A pokusy o ni, což loni na podzim deklaroval v OSN jako téma pro další desetiletí český prezident Václav Klaus.

Související: Klaus: OSN by neměla být ambicióznější


Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…