Nový model pro sdílených daní pro obce prošel ve sněmovně

01.02.2012 16:11

Poslanci schválili zákon o rozpočtovém určení daní. Jde o návrh poslanců vládní TOP 09 a STAN a má jít o úplně nový model tzv. sdílených daní pro obce. Zákon byl schválen v prvním čtení a jde nyní do příslušných výborů – například rozpočtového, či hospodářského. TOP 09 a STAN chtějí, aby střední a menší obce získaly více peněz z daňových výnosů a to na úkor Prahy, Plzně, Ostravy a Brna.

Nový model pro sdílených daní pro obce prošel ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Schválením novely se do tohoto systému dostane 13,5 milirady korun, z toho sedm miliard má jít na úkor dotačních programů z národních zdrojů. Zbylých 1,5 miliardy korun jsou peníze, které nyní stát posílá obcím na školství. Nově by je dostávaly podle předlohy přímo z daní. Starostové tento krok velmi vítají, neboť dotační zdroje jsou velmi problematická oblast, která je vnímána veřejností jako prokorupční.

Norma si dala za cíl stanovit příjmy obcí tak, aby se snížil současný rozdíl příjmů na obyvatele mezi „nejchudšími“ a „nejbohatšími“ obcemi. Příjmová základna obcí má být podle vládního programu posílena zejména na úkor celostátních dotačních programů.

Velmi zjednodušeně má jít o vyrovnání příjmů z daní na obyvatele u jednotlivých velikostí obcí, téměř všechny obce tak budou mít vyšší příjmy, pouze největší čtyři města budou oproti stávajícímu systému krácena.

Praha má přijít o 2,2 miliardy

Návrh by připravil hlavní město Prahu asi o 2,2 miliardy korun. I nadále zachovává oddělený propočet pro hlavní město Prahu. O tento oddělený propočet naopak přijdou Brno, Ostrava a Plzeň a spadnou do stejné kategorie jako ostatní obce. Praze částečně klesnou daňové příjmy prostřednictvím snížení přepočítacího koeficientu z dosavadních 4,2098 na 3,5418. Z tohoto čísla vychází výpočet podílu z výnosu daní, který Praze připadne.

Roční ztráta Plzně, Ostravy a Brna by činila asi 900 milionů korun. Výpadek příjmů by jim podle předkladatelů částečně nahradila po čtyři roky státní dotace. V prvním roce by byla nejvyšší, pak by výrazněji klesala.

 

Bém žádal vrácení normy

Návrh pochází z pera poslanců vládní TOP 09 a STAN, ale vláda právě s touto normou sama nesouhlasila. Návrh se nelíbí totiž vládní ODS. Proti zákonu se ve sněmovně vyslovil za tuto stranu například bývalý primátor Pavel Bém (ODS). Navrhl, aby byl zákon vrácen předkladatelům, to ale poslanci odmítli, stejně tak nesouhlasili se zamítnutím normy, což navrhoval sociální demokrat Adam Rykala. 

Exprimátor kupříkladu namítal, že Praha je také kraj a tak nelze srovnat peníze pro Suchou Loz, což je obec a bydliště poslance Petra Gazdíka z TOP 09, a pro Prahu. Bém totiž naznačoval, že myšlenka rozpočtového určení daní pochází právě od koalice Starostové a Nezávislí, které pak vytvořilo koalici s TOP 09 a problém zpolitizovalo.

Zákon představil loni v červnu ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že jeho účinnost se očekává od 1. ledna 2013.


 

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…