Nový návrh: Soudy budou hlídat neziskovky, jestli konají veřejné blaho

29.12.2012 20:15

Neziskové organizace, které přispívají k veřejnému blahu, získají nově status veřejné prospěšnosti. O označení budou rozhodovat soudy. Díky tomu pak budou moci „neziskovky“ získat daňové úlevy.

Nový návrh: Soudy budou hlídat neziskovky, jestli konají veřejné blaho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Podle ministerstva spravedlnosti by připravovaný zákon o statusu veřejné prospěšnosti mohl přinést větší přehlednost do prostoru neziskových společností. Navíc status nebude povinný, „neziskovky“ z něj akorát mohou mít výhody.

"Nechtěli jsme to přikazovat. Bereme to jako samočisticí mechanismus," vysvětlila serveru iDnes.cz ředitelka legislativního odboru ministerstva Dana Prudíková.

Aby neziskové společnosti status získaly, budou muset o něj nejen požádat, ale také každý rok zveřejňovat výroční zprávu včetně například příjmů tří nejlépe placených zaměstnanců. Také musí jít o společnost, "jejímž posláním je přispívat k dosahování obecného blaha, pokud na rozhodování právnické osoby mají podstatný vliv jen bezúhonné osoby, pokud nabyla majetek z poctivých zdrojů a pokud hospodárně využívá své jmění k veřejně prospěšnému účelu".

Neziskové organizace jsou s podmínkami zatím spokojené. "Máme zájem na tom, aby zákon vznikl, protože může posílit fungování a prestiž neziskového sektoru. Subjekty se statusem tím dají najevo, že si  veřejnost může zkontrolovat, jak využívají finanční prostředky," pochvaluje si prezident Asociace veřejně prospěšných organizací Marek Šedivý.

Zatím však není jasné, jaké výhody by nový status přinášel společnostem. Jde hlavně o daňové úlevy, které právě řeší ministerstvo financí. "Pokud bude nastaven smysluplně s provázáním na důstojné benefity, dá se předpokládat, že zájem budou mít všechny neziskové organizace, které oslovují veřejnost a dárce a kterým jde o jejich věrohodnost. Takových budou řádově tisíce," dodává Šedivý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …