Nový šéf policie: Vojska svolána, rozhodne schůzka John-Nečas

20.01.2011 19:44

KOMPLEXNĚ Dohady kolem legitimity výběru policejního prezidenta Petra Lessyho neutuchají. Do další z přestřelek John - Nečas se opět vložil svou vahou prezident Václav Klaus a postavil se, jako už po několikrát, na stranu premiéra. Za nelegitimní označují Johnovy kroky i zástupci policejních odborů. Naopak, většina poslanců napříč politickým spektrem by si raději přála, aby se situace uklidnila.

Nový šéf policie: Vojska svolána, rozhodne schůzka John-Nečas

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek ve sporu o jméno policejního prezidenta jednoznačně podpořil premiéra Petra Nečase.
"Pro mě je klíčové to, že v koaliční dohodě, která byla uzavřena v půlce loňského roku, došlo k evidentní dohodě, a já jsem přesvědčen, že je podepsána, že v této konkrétní věci, a to sice ve jmenování policejního prezidenta, nebude rozhodovat sám ministr vnitra, ale musí to být schváleno předsedou vlády," uvedl Klaus.

TOPka se zdráhá

Neutrální a částečně protichůdné stanovisko k postoji Petra Nečase, který tvrdí, že s výběrem šéfa policie musí vyslovit souhlas, zastávají poslanci TOP09.

,,Premiér Nečas by se měl nejprve sejít s Radkem Johnem, vše si vyříkat a pak by měl kontrasignovat Lessyho ve funkci," řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Podle Gazdíka poslanci TOP09 zpochybňovat dosazení Lessyho nebudou. Očekávaná schůzka John-Nečas bude pro celou věc klíčová i podle dalších pozorovatelů.

,,Je to čistě věc pana ministra vnitra, stejně jako je kupříkladu post nejvyššího státního zástupce v rukou ministra spravedlnosti," dodal Gazdík.

Trochu to narovnat

 ,,Je to pochopitelně nestandardní způsob výběru policejního prezidenta, ale právně zpochybňovat jej nebudu já a snad ani nikdo ze strany. Pan ministr měl ukázat odvahu a vybrat svého nominanta. Pokud tu odvahu nemá, neměl by být ministrem," sdělil ParlamentnímListům.cz člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Alexandr Černý (KSČM), který zároveň doufá, že Radek John přijde představit Petra Lessyho na výbor. ,,Tím by se to trochu narovnalo," myslí si.  

Bárta topí pod kotlem

Pod kotlem zatopil naopak ministr dopravy Vít Bárta, který snesl na adresu premiéra příměr, že se chová jak děcko.

,,Pan premiér se už opravdu začíná chovat jak malé děcko a mně s ním začíná docházet trpělivost," stálo v textu.  Bártova slova však neměla dlouhého trvání. Hodinu poté, co se objevila na Facebooku, byla smazána. A ministr dopravy se prostřednictvím šéfa kabinetu Hanzelky za výrok omluvil. ,,Na Facebook to napsal jeden člověk z jeho PR teamu. Uznáváme, byl to přešlap. Omlouváme se," vyjádřil se pro Novinky.cz Karel Hanzelka.

Co nám zbývá                       

I ČSSD, přes opakované vstupování a vystupování z výběrové komise, se rozhodla uklidnit atmosféru.

,,Pokud bude na základě tohoto již zahájeného „nevýběru" a rozhodnutí ministra Johna a premiéra Nečase jmenován policejním prezidentem Petr Lessy, bude přes pochybný proces výběru ČSSD toto rozhodnutí respektovat. Policejního prezidenta budu hodnotit až na základě jeho konkrétních kroků a nikoli podle způsobu volby," uvedl pro ParlamentníListy.cz stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Čtěte také:
Johnův šéf policie: Langer věděl, Bublan nezná, na tahu Nečas
Nečas: Mé obavy se potvrdily. Policejní prezident byl už dopředu vybrán
John: Doporučení komise respektuji. Lessy bude novým policejním prezidentem
Filip (KSČM): Výběrová komise neodpovídala odborným kritériím

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…