O funkci v CERMATu dosud nikdo zájem neprojevil

30.11.2012 10:00

Ministerstvo školství dosud nenašlo nikoho, kdo by mohl ve funkci šéfa státních maturit nahradit Pavla Zeleného, jenž byl v červnu odvolán. Zájemci o funkci mají přitom už do dnešního dne odevzdat přihlášky, ovšem podle zjištění Českého rozhlasu to zatím nikdo oficiálně neudělal.

O funkci v CERMATu dosud nikdo zájem neprojevil
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pavel Zelený

Centrum pro přípravu státních maturit přišlo o svého šéfa už v červnu. Ministr školství Petr Fiala někdejšího ředitele maturit Pavla Zeleného odvolal kvůli chybám v letošních maturitních testech. Jenže dosud se nenašel nikdo, kdo by mohl Zeleného ve funkci nahradit. Jak ale Český rozhlas zjistil, na poslední chvíli se do konkurzu možná přihlásí pověřený ředitel maturitního centra Jiří Zíka. Uzávěrka přihlášek je přitom v poledne.

Ten už naplánoval v úřadu takové změny, které by měly začít platit od ledna. Reagoval tím tak na výsledky auditu státních maturit. „Audit totiž ukázal porušení zákona o účetnictví, vedení centra prý také nepostupovalo podle zákona o finanční kontrole,“ informoval k tomu rozhlas.

Stínový ministr školství Marcel Chládek z ČSSD pak na základě těchto zjištění vyzval někdejšího ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných, který resort vedl před Fialou, aby se veřejnosti omluvil. Chládek také dal najevo, že v Cermatu by měl proběhnout i personální audit, protože organizace se vymkla kontrole.

„Já budu chtít konkrétní zodpovědnost, nejenom za promrhané finanční prostředky, které tam evidentně jsou, ale zároveň bylo zjištěno auditem i procesní pochybení,“ reagoval Chládek.

Zelený z CERMATu odchází úplně

Pavel Zelený v CERMATu dosud pracoval na pozici ředitele sekce analýz, ale i této funkce se prý chce vzdát. Z CERMATu by měl dokonce odejít úplně. „Do konce roku Zelený zůstává řadovým analytikem,“ dodal rozhlas s tím, že organizační změny by státní maturity měly zlevnit až o padesát milionů.

Státní maturity se připravují od roku 1999 a za tu dobu jejich příprava stála už téměř miliardu a půl korun.  Z toho do konce roku 2011 to bylo 739 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…