ODS: Schwarzenbergu, pošli EU 90 miliard ze svého. Kníže: Tolik nemám

12.12.2011 18:36

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce řekl, že souhlasí s tím, aby Česká republika poskytla 90 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu eurozóny. Rovněž také uvedl, že bude možná nutné zvýšit ještě DPH nad již dohodnutý rámec.

ODS: Schwarzenbergu, pošli EU 90 miliard ze svého. Kníže: Tolik nemám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Redakce ParlamentníchListů.cz se dotazovala poslanců TOP 09 a starostů, zda „rozpočtová odpovědnost“ v pojetí TOP 09 spočívá v tom, že zvýší daně českým občanům, aby ti pak mohli prostřednictvím daní, které zaplatili státu, financovat krachující státy eurozóny.

Jak už naše redakce informovala, politici ODS poslání 90 miliard do Bruselu vesměs odmítají a velmi rezolutně tento nápad komentoval poslanec Jaroslav Plachý. Ten uvedl, že když je Schwarzenberg tak žhavý zachraňovat státy eurozóny, tak ať to dělá za své. „Kníže Schwarzenberg je bohatý muž. Nemám nic proti tomu, jestli chce ze svého majetku poskytnout 90 miliard korun na sanaci německých a francouzských bank. Pokud ale chce zadlužit náš stát, jsem zásadně proti. Svých dluhů máme už dost a nepotřebujeme platit dluhy ostatních,“ řekl redakci Plachý.

„Jednotná hospodářská a fiskální politika se ani Moskvě nepovedla, Brusel je v tomto směru úspěšnější. Kdyby to nastalo, pak můžeme rozpustit národní parlamenty, protože nejdůležitější zákon, tedy zákon o státním rozpočtu, už půjde mimo ně. Toto pošlapání národní suverenity je možné jen referendem, ve kterém budu zásadně proti. Pokud by k tomu přesto došlo, změní se Brusel ve vězení národů, ze kterého je třeba se vymanit za každou cenu,“ dodal poslanec.

Redakce se dotázala Karla Schwarzenberga, co říká na nápad Plachého, že by mohl poslal 90 miliard korun do Bruselu ze svého. „Zdaleka přeceňuje moje finanční možnosti,“ reagoval na Plachého návrh ministr Schwarzenberg.

Poslanci TOP 09 za nápadem Karla Schwarzenberga stojí. „Doporučuji před položením otázky nastudovat, o co jde. Půjčka MMF by byla z rezervy ČNB. Není důvod kvůli tomu zvyšovat daně,“ uklidnil české daňové poplatníky ministr práce Jaromír Drábek. Neuklidnil však příliš Českou národní banku.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

Česká národní banka by velmi zvažovala poskytnutí části devizových rezerv na půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu. Prohlásil to guvernér banky Miroslav Singer s tím, že rozhodování by nebylo snadné. Centrální banka se totiž bude snažit udržet dostatečné rezervy pro případné změny ve struktuře fungování eurozóny. Česko by mělo fondu poskytnout asi 3,5 miliardy eur, tedy zhruba 89 miliard korun. Podle Singera dohody z bruselského summitu ale celkově neřeší problémy eurozóny jako celku.

Proti půjčce se postavil i prezident Václav Klaus. V exkluzivním vyjádření pro Český rozhlas 1 – Radiožurnál řekl, že by to v naší situaci bylo nezodpovědné. „Česká republika sama žije s deficitem, který – jak je vidět – není schopna eliminovat. V této situaci by bylo nezodpovědné naše zadlužení zvyšovat poskytováním půjček pro extrémně zadlužené země, kterým to pouze umožní další odklad skutečných řešení,“ řekl Václav Klaus.

Solidně solidární TOP 09

„Udržení ČR v hlavním proudu EU by mělo být dlouhodobým strategickým cílem. K principům politiky EU od počátku patří vzájemná solidarita. O konkrétní platbě bude ještě jednáno,“ hájila 90 miliard do Bruselu místopředsedkyně TOP 09 a místopředsedkyně Rozpočtového výboru Helena Langšádlová.

„Muselo by se jednat o rozhodnutí celé vlády. V tuto chvíli neznáme ani konečné znění dohody. Premiér tento krok nevyloučil a předseda největší opoziční strany jej podporuje. Připomínám, že by se jednalo o půjčku, zatímco EU nám již dala po odečtení našich příspěvků od roku 2004 asi 160 miliard korun. Položme si otázku, je možné si takovou částku nechat darovat a potom v nouzi nepomoci?“ reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

"Považuji poskytnutí 90 miliard korun MMF za velmi odpovědný krok solidarity, který může Vláda ČR učinit. Poskytneme-li peníze MMF, nejsou to peníze pro Brusel, ale jsou to peníze investované do budoucí konkurenceschopnosti Evropy, a to velmi zásadním způsobem včetně České republiky. Investici lze vnímat jako pojistku. Pojistku, za níž si kupujeme budoucí prosperitu naší země a která nás rozumným způsobem připraví na nadcházející ekonomicky těžká období.  Mezinárodní měnový fond je tradiční a důvěryhodnou institucí," uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

„Je to jistě obtížné rozhodování. Ale pro další osud českých občanů je fungování Evropské unie nezbytné. Jakkoli vidíme nepřístojnosti, které je třeba přísně řešit. Evropa bojuje o své přežití jako celek v rámci globálního soupeření,“ reagovala poslankyně Jitka Chalánková.

„Můj názor je, že udržení stability eurozóny a EU je v zájmu českých občanů. Jsem-li členem strategického partnerství, musím umět brát i dávat a zatím stále převažují důvody hledat společné řešení. To ale neznamená za jakoukoli cenu. Nezapomínejme na naši klíčovou orientaci na zahraniční obchod přes Německo a jen blázen by toto chtěl ztratit. Bohužel není to jen černá a bílá, ale schůdné a již nepřekročitelné,“ sdělil redakci poslanec Václav Kubata.

Podle poslance Rudolfa Chlada by ČR neměla zůstat osamocena. "Osobně nekonečné nalévání peněz do špatně hospodařících států nepovažuji za dobré řešení," dodal poslanec.

Poslanec Jan Smutný uvedl, že v tuto chvíli se nemůže kompetentně vyjádřit, neboť závěry EU jsou známy jen v hrubých obrysech a více bude moci věc komentovat ve středu či ve čtvrtek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…