ODS hrozí krach jako pravici ve Slovinsku, varuje Hybášková

16.05.2010 23:47

ODS stojí na křižovatce. V současné podobě je totiž ideově vyprázdněná a hrozí jí rozpad, stejně jako celé české pravici. Něco podobného se prý už stalo ve Slovinsku, řekla ParlamentnímListům.cz Jana Hybášková.

ODS hrozí krach jako pravici ve Slovinsku, varuje Hybášková

Jednička lidovců v Praze Jana Hybášková míní, že je ODS ideově vyprázděná a hrozí jí v následujících letech pozvolný pád. „Já ten názor zastávám už dlouho. Pravicové strany, jejichž smyslem existence je přerozdělování peněz z transformace, se pro voliče vyprázdní natolik, že dojde k jejich úplnému rozpadu," řekla ParlamentnímListům.cz Jana Hybášková. Jako typickou českou „stranu vzniklou z důvodu transformace" jmenovala právě ODS v její současné podobě.

Jako vejce vejci

Nabízí příklad z doby, kdy jako velvyslankyně působila ve Slovinsku. „Tam existovala strana smyslem existence velice blízká naší ODS, jmenovala se Liberální demokraté Slovinska. Její lídr, Janez Drnovšek, byl blízkým přítelem našeho Václava Klause. Já jsem pro něj dokonce překládala Opoziční smlouvu, která se Drnovšekovi velice zamlouvala," vzpomíná pro ParlamentniListy.cz Hybášková.

Slovinské pravici prý zlomilo vaz Evropské předsednictví a volby následující těsně po něm. Zatímco v dobách své slávy měla LDS okolo 38 procent a pravidelně sestavovala vládu, nyní těžko dosahuje tři procenta.

„Je smutné, že tato hlavní představitelka pravice ve Slovinsku sebou stáhla i ostatní pravicové strany. I ve Slovinsku totiž v tom kritickém období vznikly partaje podobné naší TOP 09. Dnes je tam pravá část spektra v troskách a zemi de facto ovládají kryptokomunisté," varuje Hybášková před podobným vývojem v Česku.

Pozice Nečase je prý nejasná

Příchod Petra Nečase do čela ODS nicméně vítá. „Jeho nástup uvítali všichni. Přeji mu, aby ODS změnil, ale na to potřebuje sakra silnou pozici. Některé hlasy, které prosakují z pražské ODS, ale o pevnosti jeho postavení spíš nesvědčí," dodala Hybášková s tím, že do největší pravicové strany v Česku nyní příliš nevidí.

Spočítejte si strany, kterými jste už prošla, vzkazuje Strejček

„ODS pod vedením Petra Nečase má velký potenciál, o naši další existenci bych se vůbec nebál," komentoval vyjádření Hybáškové europoslanec za ODS Ivo Strejček.

Občanští demokraté podle něj fungují jako jediná pravicová konzervativní strana už dvacet let a nic nesvědčí o tom, že by tomu tak být napříště nemělo.

„Paní Hybášková by se měla ohlédnout do své politické minulosti a spočítat všechny politické subjekty, kterými prošla. Všechny jsou dnes už jen historií," dodal europoslanec, o kterém se Hybášková ve své knize vyjádřila jako o "Hawkovi z Vysočiny".

Hlavní tvář EDS a jednička pražské kandidátky lidovců o nebezpečí rozpadu pravice hovořila v souvislosti se studentskými volbami. V nich ODS získala druhé místo hned za TOP 09.

Na pozitivním výsledku se podle všeho podílela i nedávná personální výměna v čele strany, kdy Mirka Topolánka nahradil Petr Nečas. Právě Nečas má podle Hybáškové před sebou úkol stranu zásadně změnit. V opačném případě čeká českou pravici podobný osud jako tu slovinskou.

Více: Hybášková (EDS): Kauza Veolia nekončí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …